Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Akú školu vybrať?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, na Váš názor akú školu vybrať nášmu synovi, ktorý už vie čítať aj počítať, naučil sa to sám, my sme mu len radili, ale na druhej strane je taký "do života nepoužiteľný", ako to voláme my s manželom, čiže napr. pošleme ho do izby zobrať si ponožky, on je tam 15 min., zavoláme ho a vráti sa bosý alebo s tričkom. Bývame na dedine, je tu škola po 4. roč., málo detí v triedach, ale dochádzanie do mesta si neviem dosť dobre predstaviť, lebo máme ešte 1 syna a s mužom chodíme do práce na 7. hod. ja do 15.30- čiže malý by bol v škole asi 11 hod., čo sa mi teda zdá dosť, doma by nám však mohla pomôcť babka, bojíme sa však slabšej úrovne výučby na dedinskej škole,ako nám povedala logopedička, že aby sa zo šikovného žiaka nestal niekto, kto na hodinách vyrušuje, lebo sa nudí. Týmto by som Vás chcela poprosiť o Váš názor na školy pre nadané deti a tie úplne obyčajné a šikovné deti v nich a ešte názor na utváranie kamarátstva v škole, syn totiž nechce ani počuť, že by mal ísť do školy niekam inam ako jeho najlepší kamarát zo škôlky a bojíme sa, aby tým, že ho dáme do mesta, kde aj tak nebude tráviť voľný čas, nestratil kamarátov, ktorých má nablízku a dosť si na nich zakladá a potrpí. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Výber školy treba zvážiť vždy komplexne. To, že sa dieťa naučí samo čítať, je úžasné, na dobré prospievanie v škole treba ale dobre rozvinuté aj ďalšie zručnosti. Jeho nepoužiteľnosť do života, ako píšete, môže jeho schopnosť dobre v škole funfovať mierne skomplikovať.
    Každá varianta má svoje pre aj proti a tie na diaľku ťažko zvážim. Najlepšie urobíte, keď vyhľadáte pedagogicko - psychologickú poradňu a oni komplexne posútia na základe dostatočného množstva informácií a psychologického vyšetrenia, čo by bolo najvhodnejšie pre vášho syna.