Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • problém s 2.5 ročným synom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poziadat o radu v probléme ktorý mám s 2.5 ročným synom. Je to dobré milé a šikovné dieťa s ktorým prakticky nemáme problémy, až na tento jeden. Ked som otehotnela s dcérkou /má teraz dva mesiace/ - t.j. cca pred rokom, veľmi rýchlo to vycítil, a hoci som ho vtedy už asi 4 mesiace nekojila, začal sa túliť k prsníkom - hovorila som tomu ze spomína. Zo spomínania sa však vyvinul problém - začal ma čoraz častejšie chytať za prsníky, a nakoniec az bolestivo štípať za bradavky. Spočiatku som to riešila dohováraním, avšak nezaberalo, neskôr som už zaviedla aj tresty - nedostaneš to alebo ono, stále však "štípal" častejšie a viac, dokonca sa pri tom začal smiať - evidentne ho táto "hra" baví a najviac to že sa na to hnevám. Povedala som si teda že to skúsim chvíľu ignorovať - čo trochu pomáhalo, ale bolo to veľmi bolestivé. PO narodení dcéry samozrejme neprestal, momentálne je na tom tak, že kedykoľvek a kdekoľvek mi dosiahne na prsník, tak ho stisne a ja už som z toho doslova na nervy - dohováram, niekedy kričím a mám pocit že mi už aj uletí ruka. Snažím sa ho pritom pochopiť a ovládať sa ale ked to zabolí, je to náročné. Synovi sa venujeme, nie je len so mnou, trávi čas aj s otcom, starými rodičmi, pokiaľ je to možné aj s rovesníkmi, do škôlky nechodí, rok ho opatrovala babka, ked som medzi detmi chodila do práce, určite netrpí nedostatkom pozornosti, venujem sa mu aj po narodení dcéry, ktorá je veľmi dobrá a veľa spí. Neviem si rady, dohováranie nepomáha. Radili mi aby som mu aj ja spôsobila bolesť, aby vedel čo to je (že ho mám poštípať) - jemne som to skúsila a nepomohlo to a zdá sa mi to kruté. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Pokúste sa naplno vyjadriť, čo v takej situácii cítite. Ak vás to veľmi zabolí, pokojne sa rozplačte alebo tú bolesť nejako vyjadrite, ale tak, aby to aj on videl a počul. Pokúste sa byť autentická, naozajstná.
    A tiež si prsia chráňte, či už rukou alebo nejakou šatkou, ktorú si oviažete okolo hrude cez prsia, aby sa nedali tak ľahko chytiť a poštípať. Alebo si nájdite akékoľvek "brnenie", ktoré vás ochráni.
    Tiež môžete odísť z miestnosti na nejaký čas vždy, keď vás poštípe, so solami, že vás to veľmi bolí a preto s ním nechcete byť v jednej miestosti.