Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Máme 2 problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Náš 6 ročny syn si od malička cumle palec,nikdy nemal dudlík vždy zaspával s palcom v puse.Momentálne si cumle palec aj cez deň hlavne, keď pozerá televízor.V škôlke to nerobí ani vonku, keď sa hrá.Už sme skúšali aj zalepovanie palcov,rukavice,zaspávanie s jedným rodičoma držanie za ruku, ale on nás pošle preč len,aby si mohol cumlať.Keď bol babätko robil to iba keď zaspával, čím je starší cumľanie je intenzívnejšie.Je to jeho zlozvyk, ktorého sa nemôžeme zbaviť.No a k tomu si začal masírovať penis.My tomu hovoríme,že si pipíkuje.A tak ma niekedy jeden palec v ústach a druhú ruku v trenkách.Inak je to veľmi bystrý, spoločenský chlapec a neustále si vyžaduje pozornosť.Stale sa musí hýbať, alebo sa po niekom plaznovať neustale potrebuje ľudský dotyk.Má mladšieho brata 2 ročného, ktorý je tiež taký tulino takže na nás neustále visia a to doslovne.Neviem, kde robíme chybu a čo máme robiť s tými jeho zlozvykmi už sme rozmýšlali či nemáme navštíviť psychológa.Prosím poradte nám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Obe veci môžu súvisieť so zvýšeným napätím. Niektoré deti pri pozeraní televízie, ale nielen pritom, prežívajú výraznejšie napätie, ktoré ventilujú rôznymi spôsobmi - cumľanie palca, chytanie svojich genitálií, obhrýzanie nechtov a podobne. Pokúste sa vyberať programy, ktoré prežíva uvoľnenejšie alebo sledovanie televízie takmer celkom obmedzte. A tiež, keď vidíte, že cumle alebo "pipíkuje", môžete mu jemne vytiahnuť ruky, tesne si ho privinúť k sebe a potom ísť niečo robiť, prípadne odviesť jeho pozornosť k niečomu, čo ho zaujíma.
    Potreba kontaktu je veľmi individuálna a netreba riešiť, či moje dieťa potrebuje kontaktu príliš veľa alebo málo. Skrátka mu dajte toľko, koľko vládzete.