Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Boji sa v noci sama spat...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den! chcem sa opytat na svoju neter ma 11 rokov a bola u mna 3 dni na prazdninách vsetko mala pripravene este v prazdnej detskej zariadenej izbe v nasom byte 3 izb. nakolko nas 10 mes.syn spinka s nami.Vsetko cely den bol OK akonahle prislo na to ze ideme spat neter vypulila oci ci bude sama a ja ze ano .. zacala plakat ze chce s nami tak jej manzel vysvetlil ze nie a ostal v izbe kym zaspi bolo to asi do 24,00 hod a rano som ju nasla na zemi v detskej zapalene svetlo a bola zatocena do deky a tam mala aj baterku na druhy den to bolo horsie znova sa to opakovalo,ale isla nakoniec spat s placom a o 1.00 prisla a lahla si ku nam na zem. Uz som pochopila ze si asi nevymysla tak som s nou hovorila povedala ze sa velmi boji tmy a ked je sama ze sa boji ze sa zacnu veci v izbe hybat nepomohlo ani to ze som jej vysvetlila ze je dieta a ked je vo svojej izbe a my vedla nic sa nestane a ten hore deticky ochranuje. Neviem pani doktorka hovorila som aj s jej rodicmi a ti mi potvrdili ze aj to od malicka ma sice brata ale tie noci sa opakuju skusali vysvetlit v klude aj krik aj bitka nic nepomaha neter sa v klude vyspi len ked citi pri sebe dospeleho a este jedna vec ma brata 5 rocneho ani snim nechce byt v izbe... co robit pani doktorka je to normalne a ako to riesit na jednej strane ju lutujem a na druhej ved ma uz 11 rokov ??? Poradte prosim ci navstivit odbornika??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Bolo by vhodné vyhľadať psychoterapeutickú pomoc.
    Okrem toho by jej rodičia mohli ponúknuť, prípadne občas ponúkať, aby svoj strach a svoje predstavy či zážitky, ktoré má, keď je sama večer v izbe, kreslila, prípadne písala o nich krátke príbehy alebo rozprávky či komiksy.
    Ďalej je vhodné, aby rodičia nekomentovali tieto prejavy, netrestali ju za ne alebo jej prestali hovoriť, že už je predsa veľká, aby mala taký strach. Neprekonateľný strach mávajú aj dospelí ľudia, nesúvisí to s vekom. Na základe toho by dievčinka mohla viac vnímať, že ju rodičia milujú celú, aj s jej slabosťou, nedokonalosťou. A to je dôležité. Dokonca niekedy už to môže mať liečivý efekt.
    A ak bude nabudúce u vás, doprajte jej bez váhania, aby spala v miestnosti s niekým, kto jej dodá dostatočnú dávku pocitu bezpečia a istoty.