Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • syn a syn

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! Chcela by som Vas poprosit o Vas nazor ako mam pristupovat ku svojmu 5-rocnemu synovi. Pred pol rokom sa nam narodilo babo a do vtedy uzasne a rozumne dieta s ktorym som sa vedola na vsetkom dohodnut sa zmenil na tvrdohlavca,sebca,ktory stale odvrava a je drzi. na babo sa tesil,rospravali sme sa spolu co bude ked sa maly narodi,ako mi bude pomahat. Aj teraz chvilu sa snim hra a v zapeti mu zacne robit zle,neviem ci si to vzdy uvedomuje.Ked ho napomeniem,povie,ze prestane az ked maly zaplace.Uz aj dostal na co povedal,ze ho to aj tak nebolelo.Ja som uz stych konfliktov dost unavena. Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Narodenie mladšieho súrodenca je často veľkou zmenou v živote najmä prvorodeného dieťaťa, ktoré bolo jediným dieťaťom a tak všetka pozornosť a starostlivosť patrila len jemu. Hoci sa môže tešiť na bábätko, nemá reálnu predstavu o tom, čo to znamená. Až keď sa dieťa naozaj narodí a stane sa súčasťou každodenného života, dieťa zažíva zmes pocitov, ktoré často nie sú príjemné. Môže sa cítiť odstrčené, osamelé, nevie sa zaradiť, cíti sa stratený, nevie, aké je jeho nové miesto v rodine, nevie, či je ešte stále dôležité pre rodičov, ktorí sú zvyčajne veľmi zaneprázdnení starostlivosťou o novorodenca a nezostáva im moc síl na vzťah so starším dieťaťom.
    Potrebuje určite to, aby ste mu dali najavo svoju lásku, porozumenie tomu, že sa môže cítiť osamelejšie, lebo bábo potrebuje toho veľa, že je vaším dôležitým pomocníkom a bez neho by ste to tak nezvládali (hoci niekedy sa človek môže prichytiť aj pritom, že opak by bol pravdou, teda že spory so starším dieťaťom vám situáciu skôr sťažujú ako uľahčujú) a pomôžte mu nájsť jeho nové miesto, získať pocit dôležitosti.
    Rozhodne mu bitka nepomôže, hoci treba jasne a jednoznačne zabrániť tomu, aby si s bračeka urobil testovacieho zajaca.