Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kedy vysvetliť prečo otec nežije s nami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka potrebovala by som poradiť. Z predošlého vzťahu mám 4 ročného syna. S bývalým priateľom sme neboli manželia, rozišli sme sa po narodení syna. Dôvodom bola priateľova nová známosť. Momentálne žijem v manželskom vzťahu s novým partnerom, s ktorým si môj syn dobre rozumie. Syn svojho biologického otca pozná. S bývalým partnerom sme sa dohodli, že si môže syna brať každý druhý víkend. Keď sa v nedeľu vráti domov, opakuje, že chce ísť k otcovi, niekedy aj plače. Je mi jasné, že u otca mu je viac dovolené a menej prikazované. Trápi ma to, že keď je doma, tak je veľmi zlatý, vyzerá spokojne. Keď sa vráti od otca je rozcitlivený a trvá to niekoľko dní. Snažím sa ho zabaviť, hovorím mu, že otec musí chodiť do prace a že ma svoj domov. Mám pocit, že by som mu mala k tomu povedať viac, ako len že otec je teraz v praci alebo u seba doma.
    Chcela by som sa spýtať, kedy je vhodný čas vysvetliť synovi existujúci stav vo vzťahu s bývalým partnerom, prečo nežije s nami a tiež spôsob ako mu to vysvetliť.
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Najvhodnejší čas je vtedy, keď sa dieťa spýta. Možno ani nepotrebuje vedieť viac, lebo vysvetľovanie zrejme neovplyvní nijako významne to, ako sa cíti, keď od otca musí odísť. Neznamená to, že by nechcel byť s vami, ale iba to, že chce byť s oboma rodičmi, ako každé dieťa. A bolí ho to rozlúčenie. Potrebuje vtedy zrejme hlavne to, aby sa mal komu vyrozprávať, vyplakať na pleci, zdieľať svoje pocity. Chápem, že to môže byť pre vás trochu náročné, keďže ste sa rozišli kvôli inej žene, no pre vášho syna je to určite ťažšie ako pre vás.