Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nevlastné dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň..ani neviem ako začať..mám 26 rokov, 5 rokov šťastne vydatá..máme s manželom 2 detičky, Ráchel má 4 roky, Jakub 1 mesiac..manžel má z prvého manželstva 1 dieťa, Dávida, ktorý vyrastá so svojou mamou..rozviedli sa, ked mal Dávid 5 rokov..chodieva k nám pravidelne na celé letné prázdniny, pretože je až zo západných Čiech..manžel tvrdí, že sa mu bývalá manželka veľmi málo od začiatku jeho života venovala, čo je aj patrične vidieť..nevie papať s príborom, nevie sa upraviť, keď sa pooblieka naopak, nezašnuruje šnúrky atď..jeho mama pracuje ako pomocná sila v kuchyni, takže je veľmi málo doma a Dávid vyrastá v podstate sám..veľmi často je sám doma a to aj v noci..v poslednej dobe sa sťažuje, že si s ním nevie rady..že ju vôbec neakcetuje, že nemá žiadnu autoritu, že si s ním nevie rady..nepríde načas domov, neakceptuje jej príkazy, nezvláda to..tak sa rozhodla, že si ho máme vziať my..ke´d bol pri nás na prázdniny, zo začiatku bol vždy poslušný, všetko šlo ok, no čím sa viac blížil koniec augusta, bol z neho čoraz väčší beťár a neakceptoval už ani mňa..chodieval aj tam, kde mal zakázané a to opakovane..ke´d sa vracal domov mal veľký strach, čo bude, no v zápätí to opäť na druhý deň urobil..je toho veľmi veľa, čo by som mohla popísať, rôzne situácie..mám veľký strach, že ho ani mi nezvládneme..manžel chodí na týždňovky..je doma len cez víkend..mám veľké obavy, že ma nebude akceptovať..je dobré riešenie, aby v takomto veku ešte zmenil pobyt u druhého rodiča?..skúsili by ste nám nejako poradiť..možno inú alternatívu..trinásťročný chlapec sa mi zdá už priveľký na "prevychovanie"..resp. usmernenie svojho správania..ďakujem za každé slovko..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Myslím, že toto nie je úplne vhodná forma poradenstva. Vhodnejšie by bolo, keby ste celú situáciu riešili na osobných konzultáciách so psychológom - vy i váš muž, aby ste zistili, či to chcete a ako to ovplyvní váš vzťah, váš život. Dôležité tiež je, aby sa k tomu vyjadril aj chlapec. No a v neposlednom rade sa mi zdá, že chlapec potrebuje otca, nie druhú mamu, potrebuje otcovskú, mužskú autoritu a atk asi príliš nepomôže výmena jednej matky za druhú... Skrátka, treba hľadať komplexnejšie riešenie.