Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,264 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kamarát

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani magistra,
    chcela by som sa na vás obrátiť s prosbou o pomoc.
    Sme rodičia 7 ročného chlapca,prváčika.Je to veľmi empatické dieťa,ktoré vychovávame v duchu nerob iným to,čo nechceš aby iný robili tebe.
    Máme kamarátov a spoločne sa navštevujeme.Majú 5 ročného chlapca.Dosť často sme od nich odchádzali s plačom,pretože buď pohrýzol alebo bez príčiny neprimerane udrel toho nášho.My sme boli nahnevaní a oni malému len slovne vysvetlili,že to sa kamarátovi nerobí.Netvrdím,že by ho mali fyzicky potrestať,ale keďže sa to opakovalo,tak vysvetlenie asi nemalo význam.
    Teraz ideme na dovolenku,kde budeme bývať neĎaleko a budeme sa stretávať.Rada by som sa vyhla hádke o rozdielnych výchovných metódach.Ak by došlo k incidentu a oni by znovu len vysvetľovali,tak iste by som sa už neudržala.Ako im vhodne naznačiť,že nekonajú správne?A čo je vlastne správne?
    Boli už s ním u psychologičky,kôli podobnému správaniu sa v kolektíve,len výsledok sme sa nedozvedeli,lebo všetci sú zaujatí.Srdečná vďaka za radu.B:B:

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    A čo je vlastne správne? To je dobrá otázka. Niekde medzi riadkami čítam, akoby ste očakávali nejaký radikálny zásah. Aký? Bitku? Po zadku? Kút alebo nejakú inú izoláciu?
    Možno by pomohlo, keby mu po takej akcii vysvetlili, že ak sa to zopakuje, dajú mu na tričko ceduľu "Pozor, hryzie!" a dajú mu ju dolu, keď sa ospravedlní a ak sa pokúsi s tým prestať. No túžba uhryznúť v určitej situácii môže byť silnejšia ako regulačné mechanizmy tohto chlapca. Možno by ste mu mali kúpiť a v takejto situácii dať nejakú umelú kosť alebo hračku, do ktorej sa dá zahryznúť, prípadne by to mali urobiť jeho rodičia, viesť ho k tomu, že do ľudí nehryzieme (to robia) a rešpektovať jeho hryzaciu energiu - ponúkať mu niečo, do čoho hrýzť môže.

Podobné otázky

  • Testosterón

    , Autor: Anetka5

    Dobrý večer,
    Ďakujem za vašu odpoveď ešte som zistila že tá kamarátka má ashermanov syndróm čo su zrasty po potrate , no a injekcie majú hormóny a ona má nerovnováhu hormónov a toho bývalého testosterón ma hladinu na ktoré je jej telo zvyknuté pretože každý muž ma inú hladinu , tak to bolo jej povedané. Preto vraj že by mala spávať s ním.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je diagnostikovaný Ashermanov syndróm, mení to situáciu. Možností riešenia je viacero. Takto sa však neviem bližšie objektívne vyjadriť. K testosterónu som sa už vyjadril, neviem kto jej to povedal alebo ako jej to bolo vysvetlené a či to pochopila správne. Testosterón muža nemá vplyv na hladinu testosterónu ženy.

  • Testosterón

    , Autor: Anetka5

    Dobrý deň,
    Mám kamarátku ktorá bola na potrate. Po potrate začala mať problém s testosterónom, má nedostatok testosterónu v tele. Vraj musí mať stály pohlavný styk, aby mala príjem vlastne mužského testosterónu. Dokonca že musí spávať s byvalim priateľom s ktorým bola tehotná, pretože vraj jej telo je zvyknuté na ten jeho testosterón. Chcela som sa opýtať či to môže byt pravda, pretože mne to príde osobne ako hlúposť. Mohla by si nájsť aj iného partnera ktorý by jej vlastne dodával taktiež ten testosterón a nemusí to byť iba od toho jedného muža. Taktiež viem že sú na to lieky.
    Napísala som to komplikovane ale snáď ma pochopíte a ďakujem za odpoveď.
    Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, kto kamarátke povedal takéto informácie, ale je to ako s dobrého sci-fi filmu. Nie je to pravda. Pri poruche hormonálnych hladín sa dá nasadiť liečba, pri nízkych hladinách testosterónu sú to preparáty obsahujúce estrogény a testosterón, či už vo forme tabliet, alebo sa aplikujú injekcie či podkožné implantáty, prípadne náplasti či gély s obsahom testosterónu.

  • Anopyrin

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, chcem sa opytat je naozaj bezpecne pre plod uzivanie anopyrinu pocas tehotenstva?
    Na hematologii mi bol zisteny rodeny trombofilny stav:heterozygotna mutacia FII G20210A zatial asymptomaticka
    deficit FXII 22,9-24% klinicky nezávazny (môze sposobovat predlzenie aPTT)
    lupusovy inhibitor v nizkom titri, pozitivita non- criteria APA typu anti-fosfatidyletanolserin IgG 9/23-2/23, antitrombin screen 2/23,, ostatne antifosfolipidove protilatky su negativne

    odp. pri planovani/po potvrdeni gravidity pridat ASA 100mg denne (anopyrin/aspirin) pre pozitivitu non-criteria APA+LA

    je to bezpecne? poznam zeny ktore maju tiez tromofilny stav a im dr. naordinoval fraxiparine/clexane...Ja som mala este pred pol rokom hematologickou naordinovany nizkomolekulovy heparin tiez v pripade gravidity, ale po poslednom vysetreni v septembri mi to zamenila za Anopyrin.

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Anopyrin je do 34. - 36. týždňa tehotenstva bezpečný. Máte však hematologický problém, takže hematológ sa vie najobjektívnejšie vyjadriť k tomu, aká forma a dávka liečby bude pre Vás potrebná. Či budete mať v liečbe iba ASA 100 - 150mg na deň alebo Vám okrem toho do liečby pridá aj nízkomolekulárny heparín. Je to otázka pre hematológa. Určite sa neporovnávajte s kamarátkami, či inými ženami. Každá máte iný problém, diagnózu, výsledky, či okolnosti a pre každú je vhodnejšie niečo iné. Postupujte podľa odporúčaní Vášho ošetrujúceho hematológa.

  • Oplodnenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň možno sa opýtam veľmi hlúpo ale snažíme sa o bábätko. Dostala som inekciu ovitrele a mali sme sa s partnerom snažiť tieto dni od 25-27.6. s tým že neviem prečo ale môj sexuálny apetít je vyšší a každý deň masturbujem aj s orgazmom pretože pri styku to nie vždy mám orgazmus dnes 28.6. som nastúpila na duphaston dva krát jedna a dnes som aj masturbovala a mala silný orgazmus budem aj špecifikovať mám len vonkajší orgazmus lenže som veľmi v strese lebo kamarátka ma vystrašila že to nesmiem masturbovať lebo na začiatku tehotenstva môže dôjsť k potratu a moja otázka teda znie. Keďže plodné dni som mala 25-27.6. a snažili sme sa a pomedzi to som masturbovala či som mohla niečo pokaziť a či mám stresovať samozrejme sa už nechytim samej seba len mám zvýšenú chuť plus keď som dnes 28.6. mala silný orgazmus z masturbácie mohla som zabrániť nejako oplodneniu alebo spôsobiť teoreticky nasledujúci potrat alebo nie a mám byť v kľude? Prepáčte len veľmi sa snažíme a teraz mám strach že som niečo pokazila ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keby došlo v posledné dni k oplodneniu, nemuselo ešte dôjsť k uhniezdeniu oplodneného vajíčka. Orgazmus na to nemá vplyv. Podľa mňa sa nemusíte znepokojovať, pre vlastný pokoj však môžete dočasne abstinovať v masturbácií.

  • Nedari sa

    , Autor: Katka37

    Dobry den pan doktor.
    Pan doktor,moze ureoplazma sposobit neplodnost?mam 38 r chcela by som babatko ale nejako sa nedari..
    Liecila som sa na ureoplazmu..kamaratka mi dala inofolic tablety ..mozem s nimi podporit plodnost? A ako ich uzivat tie tablety.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, chlamýdie a ureaplazmy môžu spôsobiť zápalové ochorenie v panve, ktoré môže viesť k tvorbe zrastov a nepriamo mať vplyv na otehotnenie. Inofolic je kyselina listová, ktorá sa užíva hlavne v období plánovania tehotenstva, hlavne pre neuroprotektivne vlastnosti pre plod. Na plodnosť ako takú, ako je mechanická alebo hormonálna príčina vplyv nemá. Takto sa Vám bližšie objektívne vyjadriť neviem. Ak sa Vám nedarí otehotnieť, spĺňate kritéria, ktoré spadajú do starostlivosti centra asistovanej reprodukcie.