Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • strašné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer
    Chcela by som sa spýtať na správanie dcéry mojej susedky. Jej dcéra bude mať v októbri 3 roky a je neuveriteľne lakomá. Ja mám 15 mesačnú dcérku, ktorá by sa s ňou rada hrala keď ju vidí vonku, ale ona stále na moju dcérku vykrikuje "Nechaj ma! Choď preč! Nechoď za mnou!" dokonca keď dcérka ide do svojho pieskoviska začne na nu vykrikovať "nechoď tam! choď odtiaľ preč" a podobe... Minule sa dcérka prechádzala pod ich balkónom a opäť na ňu vykrikovalka aby išla preč a aby aby sa tam neprechádzala, dokonca to išla povedať jej rodičom aby ju vyhnali. Keď si chce dcérka od nej požičať loptu tak jej ju zoberie a povie "to je moje, nepožičiam!" ale pritom dcérkine hračky si požičiava a občas sa jej ich snaží vytrhnúť z rúk... na čo samozrejme ja zasiahnem. Dnes dokonca sa dcérke postavila do cesty, a povedala jej že "nikam nejdeš". Neviem ako sa mám zachovať v takejto chvíli, ja vždy dcérku vezmem na ruky a poviem, že sa nebudú spolu hrať, lebo ona sa s ňou hrať nechce a je lakomá. Snažím sa dcérku neúšťať von keď je tam ona, lebo je skutočne veľmi nepríjemná. Ako je vôbec možné, že sa dokáže takto správať takéto dieťa? Veď moja dcérka sa bežne hráva s ďalšími deťmi vo veku susedinej dcéry, ale tie sú normálne a pekne jej požičajú svoje hračky /samozrejme stane sa že nie ale to skôr výnimočne/ a hrajú sa s ňou.
    Rodinné pomery sú u nich dosť čudné, jej matka ju mala v 17 - tich, pravidelne sa opíja, dokonca jeden čas predávali aj drogy na čo sme ich upozornili, že ak s tým neprestanú tak ich udáme. U nich sa často striedajú rôzny pochybní ľudia, ktorý sú užívateľmi drog a alkoholu. Ešte ma napadlo, že to dievčatko sa správa veľmi agresívne aj voči zvieratkám, minule kopala do mačky a aj do sliepky a kričala na ňu "ty hnusoba" . Dosť často plače, ale opäť nie ako normálne deti ale úplne prenikavo až zlostne a ten plač dokonca občas trvá aj hodinu. Minule som si všimla, že je celá na tvári a krku doškriabaná, čo je asi následkom vlastného hnevu. Jej otec celé dni je v práci, prichádza až na večer, kedy jej matka zvyčajne odchádza s kamarátkami do šenku. On tiež rád chodí po šenkoch a obaja jej rodičia sú príležitostnými užívateľmi drog. Neviem presne čo berú, ale je to strašné! O dcéru sa im často starajú ďalší susedia. S inými deťmi sa nehráva a ani nestretáva, iba vonku naráža na našu dcérku a k tej sa správa strašne.
    Takže vás prosím o radu ako postupovať, keď ju s dcérkou stretneme vonku. Normálne si ide do našej garáže a tam si berie hračky mojej dcérky bez opýtania a ešte sa aj drzo usmeje. Ja im ju nemienim vychovávať, že treba sa spýtať ale reagujem občas už skutočne zvýšeným tónom. Cítim strašnú zlosť keď ju vidím ako sa správa a zároveň i ľútosť... je mi jasné, že za to nemôže ako je resp. nie je vychovávaná.
    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    To dieťa pravdepodobne nemá dostatok vonkajšej opory a zázemie, aspoň podľa toho, čo píšete. Snaží sa teda zrejme postarať o seba, ako vie, chrániť si svoje územie, ukazuje silu, ktorá ju má chrániť, lebo zrejme jej úzkosť by ju inak premohla.
    Možnô by ste mohli skúsiť zmeniť taktiku a pozdraviť ju, spýtaž sa jej, ako sa má, trošku sa s ňou porozprávať a prípadne ju pozvať, aby sa išla s vami hrať. Dokonca aj keď vás začne odháňať, môžete jej povedať, že preč nejdete, no ak by sa chcela pridať k vám, že môže.
    A ešte k tej jej "lakomosti" od detí v jej veku sa často očakáva, že sa podelia o hračky, no dieťa na to ešte nemusí byť zrelé. Môžete ju učiť pravidlám, ktoré sú vám blízke, napríklad ak si chce požičiavať vaše hračky, očakávate, že sa podelí o tie svoje tiež a ak nie, tak jej, žiaľ, nepožičiate ani tie vaše. Ak budete jasná v tom, čo očakávate a bez hnevu alebo pohoršenia, je možné, že vás začne rešpektovať viac a aj vašu dcéru.

Podobné otázky

  • Duphaston

    , Autor: Denka000

    Dobrý den beriem duphaston na upravu cyklu a snahu otehotniet pri PCO z beriem tabletky aj na stitnu zlazu..na 17 dc som zacala dnes je to uz 16 den od dobratia poslednej tabletky duphastonu a stale nemam menzes... strasne ma.bolia prsia ale brucho vobec... volala som aj svojej gynekologicke ale nejak to neriasila ze mam prist buduci tyzden...tehotna som neni merala som si bazalnu teplotu rano a mam 36.3 alebo 36.4.....
    Mozete mi prosim poradiť co je dovod ze stale mi neprisla menstruacia ? V com moze byt problem??
    Prvy cyklus prisla na 3 den po dobrati, druhy cyklus na 12 den a dnes 16 a nic.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Možností úpravy menštruačného cyklu je viacero. Duphaston nemusí vždy pomôcť. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, USG nálezy, bližšie informácie a okolnosti preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hyfosy

    , Autor: Kejty001

    Pekny den prajem chcela by som sa informovt ohladom hyfosy.. pred mesiacom som ansolvovala hyfosy ktore som znasala velmi ale velmi zle bolest bola pre mna neznesitelna az tak ze som tam skoro odpadla .. vysledok ze vajcovody su priechodne co ma zarazilo vsak viac ze tento zakrok som podstupila aj skoro 4 roky dozadu kdevtedy to bolo uplne bez problemov… tento krat som vsak pri samotnom zakroku mala strasne bolesti aj po nom a este par dni zvlastnu bolest v bruchu…(spodok brucha) po cca dvoch tyzdnoch od zakroku mam tu istu bolest opat taka zvlastna tazko opisatelna… moze tato bolest este suvisiet s hyfosy?? Ci mohlo byt dovodom ze prvy krat to bolo vsetko bez problemov a tento krat takyto priebeh? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí u Vás môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, výsledky vyšetrení a nebol som pri samotnom zákroku. Nevylučujem súvis bolestí s absolvovaným vyšetrením. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Snaha otehotnieť

    , Autor: Mimulka1

    Dobrý deň viem že je to skoro asi ale chcem sa opýtať v nedeľu som si dávala ovitrelle dnes je streda a mám jemne tlaky v podbrušku a zväčšené bradavky viem že test nemá význam ešte robiť .chceli by sme strašne bábätko už 16 rokov sa snažíme všetko sa mi upravilo a začala som už ovulovat .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Ak sa neúspešne snažíte otehotnieť už takú dlhú dobu, ste jednoznačne adeptom pre centrum asistovanej reprodukcie. Ak sa zistila príčina sterility a odstránila sa, pokračujte v pravidelnom snažení sa.

  • Endometrioza.

    , Autor: Suzanne83

    Dobrý večer ja by som sa chcela spýtať, dnes som bola na sono gynekológicke a mam už pár rokov endometriozu zistenu a pred menzesom ma strašne bolieva brucho. Chceli by sme dieťatko ešte druhé ale sa nám nedarí vôbec. Dnes doktor povedal, že endometriozia sa vyliečiť nedá len antikoncepciou zmierniť bolesti, a ze mam prirasteny ľavý vaječník o zadnú stenu maternice. Ze sa to dá riešiť laparosjopicky. Je tam ešte možnosť ze budem mat deti? Keď by mi to spravili? Ďakujem zatiaľ.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa vyliečiť nedá, dajú sa však zmierniť príznaky a prejavy. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo. Spomínaný prirastený jeden vaječník nemusí jednoznačne vylučovať možnosť spontánneho otehotnenia. Takto sa Vám neviem bez poznania nálezu, ako aj všetkých bližších informácii vyjadriť, ale každý operačný výkon so sebou nesie riziko tvorby nových zrastov. Áno, zrasty sa laparoskopicky odstrániť dajú, záleží však od nálezu a rozsahu. Samozrejme, ak je maternica v poriadku a aspoň jeden vaječník je zdravý a vajíčkovody sú priechodné, je tu možnosť aj spontánneho otehotnenia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Prosba o nestranny pohlad

    , Autor: Bunko


    Dobry den, zijem v zahranici a chcela by som ziskat trosku nestranny pohlad. Bude to trosku dlhsi prispevok tak snad nevadi. S priatelom sa pokusame uz vyse dvoch rokov o nase prve babatko. Ja mam v juni 35, priatel 39. Vsetky testy nam vysli v poriadku (hormony, HSG, spermiogam, cyklus a ovulacia pravidelna ako hodiny – potrvrdene testami, sonom aj krvou). Mala soma aj Letrozole na 6 mesiacov na zyvsenie sance ale nepomohol. Rozhodli sme sa tomu trosku pomoct a navstivili sme kliniku – tam nam odporucali IVF ze s IUI mame velmi nizku sancu (kedze nevidia ziaden problem u mna alebo priatela). Nakoniec sme sa rozhodli to skusit s IUI ale bolo to zrusene kvoli hyperstimulacii. Mala som 5 velkych folliculov (< 18mm) na pravom vajecniku a niekelko mensich na lavom (cca 12 mm) v CD13. Bola som stimulovana injekciami Menopur 75iu od CD2 kazdy vecer, plus od CD9 som mala Cetrocite na zabranenie predcasnej ovulacii. Teraz ma znova chcu dat na injekcie ale so znizenou davkou 50iu. Mne sa to zda strasne vela a dost drasticke ohladnuc na to ze nemam problem s ovulaciou. Aky je vas nazor? Predpokladam ze su aj ine moznosti ako stimulovat napr s tym Letrozolom plus pridat injekcie v neskor v cycle ak treba. Taktiez by ma zaujimalo ako funguje injekcia na vyvolanie ovulacie Ovitrelle? Ak som mala niekolko dozretych follikulov uvolnili sa vsetky naraz alebo nejako postupne? Bolo nam zakazane sa pokusat prirodzene kedze tam bol risk na viacorcata. Zufali ludia robia zufale ciny a my sme to skusili cca 72 hodin po “vyvolavacke” priblizne 26 hodin po ovulacii (mala som priserne bolesti tak viem kedy skoncila). Myslim si ze ak je tam sanca na otehotnenie tak je dost mala ohliadnuc na to ze 2 roky sa pri “normalnych” podmienkach nezadarilo. Ovplyvnuju injekcie kvalitu vajicok a zvysuju nejako sance? Zaujimam sa aj preto lebo by som chcela vediet benefit stimulacie s injekciami a bez nich (oralne medikamenty). Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na centrum asistovanej reprodukcie, ktoré má oveľa viac skúseností a vie Vám poskytnúť relevantnejšie informácie. Keďže nepracujem v IVF centre a nemám prakticky žiadne skúsenosti s touto problematikou, moje vyjadrenie je v celku neobjektívne. Čo sa týka spomínaných preparátov, neviem Vám povedať, či sa používajú aj u nás, navyše nemám s nimi vôbec skúsenosti, takže sa k nim neviem vyjadriť. Pri stimulácii, či vyvolaní ovulácie je šanca na viacpočetné tehotenstvo, ak nie je mechanický problém ani problém v spermiograme. Vo všeobecnosti funguje stimulácia vaječníkov tak, že podaním preparátu dôjde k dozretiu viacerých folikulov, z ktorých sa následne uvoľnia vajíčka. Ak bolo rozhodnuté o intrauterinnej inseminácii, znamená to, že spermia bola vložená do maternice, aby sa uľahčila cesta spermie k vajíčku a stimuláciou sa dosiahla väčšia šanca na oplodnenie. Pohlavný styk bol zakázaný z dôvodu, že pri ejakulácii dôjde k vyplaveniu niekoľkých miliónov spermií, takže ak došlo k uvoľneniu viacerých vajíčok, existuje tu možnosť viacpočetného tehotenstva. Vyvolanie ovulácie prakticky nemá vplyv na kvalitu vajíčok. Postupujte podľa odporúčaní centra asistovanej reprodukcie.