Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mam 2,5 rocneho syna moc sa nehrava s detmi a necha si zobrat vsetky hracky od deti hned to rychlo pusti a on pozicia vsetko,nechava si so sebou robit hocico,ked ho volam a nechce ist tak co mame kamaratku rovnako staru ta ho chce okamzite dovliect ku mne a taha ho a on sa necha a az tak ho taha ze nakoniec aj spadne,ked na ihrisku si chce pozicat hracku tak taha mna aby som isla vypytat on si ju nikdy sam nezobere,zatial nam vobec nerozprava okrem mama to je vsetko navstevujeme aj logopeda,od septembra nastupuje do skolky tak sa bojim aby mu tam deti nerobili zle,a ked sme na prechadzke stale mi uteka a nepocuva a ked idem zanim tak sa este viac rozuteka a smeje sa na tom.dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Niektoré deti sú v tomto veku také, že si nechajú od iných detí. No postupne sa osmelia, naučia sa viac chodiť vo vzťahoch a naučia sa stanovovať si hranice. Možno práve škôlka mu v tom pomôže.
    Chlapec od vás uteká a užíva si pocit akejsi slobody alebo radosti zo začiatkov odpútavania sa od vás. Je to prirodzený proces, no je zrejmé, že treba vedieť a zvážiť, kde to môže testovať a užívať si to a kde to jednoducho nie je možné, aby nebolo v ohrození jeho zdravie alebo život.

Podobné otázky

  • Prosím o radu

    , Autor: Lub

    Dobrý deň,

    snažíme sa dlhší čas s priateľom o bábätko cca dva roky. Pred piatimi mesiacmi mi vyšla vysoká hladina prolaktinu následne po pár dňoch znova. Od januára beriem liek Duphaston. Beriem aj inofolic prášky dva krát za deň už viac ako rok. Bola som poslaná na endokrinogiu kde mi v maji opäť vyšla vyššia hodnota prolaktinu. Mám ísť na magnetickú rezonanciu s hlavou. Chcem sa opýtať či by som mohla používať aj liek vitex jahnaci na zníženie hodnot len neviem či sa to môže kombinovať s duphastonom. Este sa chcem opýtať či je inofolic vhodné takto dlho užívať alebo prejsť na nejaké iné lieky ktoré by mi viac pomohli otehotnieť. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 až 3 krát týždenne viac ako dva roky, odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Predtým však odporúčam realizovať plánované MRI vyšetrenie za účelom vylúčenia adenómu hypofýzy, ktorý môže byť príčinou hyperprolaktinémie. Spomínané voľnopredajné preparáty užívať môžete, počkal by som však najskôr na výsledky vyšetrení.

  • FSH

    , Autor: Canım155

    Dobrý deň. Žijem v zahraničí a s manželom sa snažíme skoro 4 rok o dieťa... Bola som na rôznych vyšetreniach všetko u mna je v poriadku .. nedávno som bola na hormonalnom profile a zistili mi že mam mierne zvýšený FSH hormón.. ako by som ho mohla prosím znížiť?? Zatiaľ mi ešte doktor liečbu nenasadil.. čakám na vyšetrenie ultrazvukové.. priateľ má znížený počet spermií ale inak pohybovo sú na tom dobre. Mohol by ten moj mierne zvýšený hormón branit tehotenstvu? Ak ano prosím o radu ako ho znížiť ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zvýšenej hladiny FSH môže byť viacero.
    Zvýšené hodnoty môžu byť príčinou anovulácie, ale tiež aj predčasnej menopauzy. Áno, jednoznačne to môže spôsobovať problém s otehotnením. Vyšetril by som určite aj AMH. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, informácie, ani okolnosti.

  • Dlhý cyklus

    , Autor: Sofia0123

    Dobrý deň pán doktor prosim o radu keďže som užívala dva mesiace duphaston kvôli úprave cyklu mala som ho užívať tri mesiace ale keďže sa už menzes nedostavil tak som to ani nedobrala poslednú krabičku .menzes bol 27.7.traval mi 4 dni bola som aj u gyn.a ten má vyšetril všetko som mala poriadku akurát mi dal lieky na výtoky povedal mi že prebehla ovulacia neviem ako je to možné keďže som nemala menzes.nastastie sa mi dostavil menzes 22.9.a trval 5dni a cyklus som mala až 57dnovy teraz neviem kedy presne mi nastane ovulácia a neviem či to mám Stych liekov Lebo užívam citalec kvôli stresu už druhý mesiac ale nemala som problemi s menzesom neviem prečo mi tak dlho meškal a neviem kedy mám ovuláciu môžete mi podariť ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatne prebiehajúce cykly, ktoré na seba nadväzujú. Môže sa stať, že k ovulácii dôjde a nedôjde k menštruácii, rovnako tak môže dochádzať k anovulačným cyklom, teda že k ovulácii nedôjde, ale menštruácia sa dostaví. Antidepresíva môžu a často aj majú vplyv na menštruačný cyklus. Je dôležité určiť si prioritu, či je prvoradé riešiť psychický stav, alebo nepravidelnú menštruáciu. Užívať naraz väčšie množstvo hormónov neodporúčam. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezov, ani okolností, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ozvy srdca v 5+1 tt, hydrops?

    , Autor: EvkaSutak

    Dobry den,

    Prosim o radu. Dnes, v 5tt +1 den som zacala slabo spinit a sla som ku gynekologicke. Spravila hned odber krvi a usg.

    Vysledky krvi boli dobre, HCG 10 000.
    Podla USG: in utero pritomny 1GS, YS+, CRL 1,00 zodpoveda 5-6 GT, hematom (dorzalne smerom ku vnutornej branke).
    Gyn.na usg konstatovala, ze vidi akoby opuch plodu, odporucala mi ist na potrat, lebo nevidi bit srdiecko s tym, ze mam ist idealne hned. Ziadne lieky neuzivam, len vitaminy.

    Nemame este deti, sme zdravy a vitalny par bez chorob a pod. Mame 36 r. a otehotneli sme prirodzene, na prvy raz. Neradi by sme urobili unahleny zaver a preto Vas prosime o radu, ci embryo s touto velkostou 1,00, HCG 10000 v 5tt+1den moze byt aj zdrave a srdiecko zacne bit neskor?
    A prip. aka vysoka je istota a spolahlivost v takto skorom stadiu cez standardne usg konstatovat hydrops plodu?
    Prip.vedeli by ste nam odporucit aj iny vhodny postup?

    Dakujeme.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o chcené a plánované tehotenstvo, odporúčam USG kontrolu o 10 - 14 dní. Hematóm je pomerne častý nález, ak nekrvácate masívne, štandardne sa nasadzuje progesterónový blok (Duphaston, Utrogestan, Progestanelle) a Dicynone. Kúpiť si môžete Ascorutin a užívať 3x1 tabletu denne. Odsledujte si to.

  • Morfologicky spermiogram

    , Autor: Lienockova

    Dobrý deň prajem. Prosím o radu, či na základe výsledkov morfologickeho spermiogramu je nutné podstúpiť umelé oplodnenie? Som po dvoch potratoch MA v 7tt s akciou srdiečka. Okrem toho som mala nízku hodnotu progsteronu a zvýšené NK bunky.
    Výsledky z imunologie:
    CD3 +T-Ly 58.65% mierne znížené, absolútny počet 0.95.10/9.l
    CD8+T-Ly, absolútny počet mierne znížené 0.27.10/9/l
    CD3-56+NK bunky: 24.
    Bunkovy imunita: Th1/Th2 cytokinovy profil: CD3 + :TNF a v norme, IFN - y v norme, IL - 40.35 znizene
    CD 4+: TNF a v norme, IFN - y 9,90 znížené, IL 40,53 znížené.
    Výsledky spermiogramu : objem 3, 11, pH 8,2, súčet hodnotených spermií 2x200, koncentrácia 46,10 celkový počet 143,37. Pohyblivosť 25% rýchlo, 35 % pomaly, imobilne 26%, neprogresivne 14%. Spolu progresívne 60%, spolu motilne 74%. Morfológia - normálne 1,9%, defekt hlavičky 97%, defekt strednej časti 14%, defekt bicika 20%, TZI 1,337,spermie s intaktnou DNA 81%,spermie s fragmentovanou DNA 19%.
    Je nutné podstúpiť umelé oplodnenie alebo ešte skúsiť tretie tehotenstvo s užívaním utrogestanu? Utrogestan užívam 4. mesiac. Predtým, keď som 2krat potratila, som ho neuzivala. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám bližšie okolnosti a príčiny potratov, či bolo u Vás realizované hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenie, vzhľadom k opakovaným potratom, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. S výsledkami by som ale navštívil centrum asistovanej reprodukcie.