Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • skuska nervov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom mojej dcerky, ktora ma 2roky a 4mes. Ako sa mam zachovat, ked trucuje, alebo nechce nieco urobit? Napr. sa obliekat, ked sa ponahlame, alebo pri zaspavani sa zrazu rozhodne, ze nechce spat, a pritom je velmi unavena... Niekedy ma velmi vytoci a ja na nu potom kricim, alebo ju capnem po zadku. Viem, ze to neni spravne, nechcem to, ale neviem, ako by som mala zareagovat, co jej povedat? Este sa chcem opytat, ako sa zachovat, ked niekoho z nicoho nic udrie ruckou? Nerobi to zakerne, skor mam pocit, ze tak upozornuje na nieco, chce si nieco vydobit... Pripadne zacne pistat, ked ju upozornim, ze to nema robit, tak pisti este viac... Inac to je sikovne, mudre, vnimave, citlive dievcatko, snazim sa jej vsetko vysvetlovat... Len niekedy nezvladam svoje nervy a to ma trapi... Nechcem jej ublizit, prosim poradte. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Skúste s ňou menej bojovať vo veciach, ktoré nie sú až také podstatné. Ak nechce zrazu spať, nech nespí. Vezmite ju do druhej izby alebo sa jej spýtajte, čo teda budete robiť a "kašlite" na spanie. Pre ňu je totiž dôležité merať si sily, zápasiť, presadiť si svoje a v určitých veciach jej to pokojne dovoľte. Ak sa nechce prezliecť, vezmite ju tak, ako je. Môj syn si raz silou mocou chcel dať jednu ponožku modrú a druhú zelenú a keď to potom jedna pani komentovala, zrejme sa mu to nepáčilo, lebo už to nikdy neurobil. Ak dcéru teda vezmete v pyžame na nákup, svet sa nezrúti, no možno stretnete niekoho, kto ju uvedie na pravú mieru.
    A to isté platí aj o škriekaní - čím viac jej to budete zakazovať, tým viac bude škriekať. To je jednoducho zákon tohto veku. Ak jej poviete, že mala by kričať hlasnejšie, lebo ju ešte nepočul starosta alebo niekto na druhom konci dediny/mesta, alebo ak sa k nej pridáte a budete škriekať spolu, možno skončí aspoň o chvíľku skôr.