Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Obdobie vzdoru a druhé tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    máme 20 mes. dcérku, ktorá bola donedávna dobré dieťa. I keď občas "zaštrajkovala", ale v podstate bola dobrá a poslušná. Je veľmi šikovná, rýchlo sa učí a jej slovná zásoba je už dosť široká. Preto sme si aj s manželom mysleli, že by pre ňu už nemal byť problém pochopiť určité veci.
    Napr. to, že maminka čaká bábo v brušku, že nesmie nikoho "bacať", že si má umývať zúbky, že sa má vypýtať, keď sa jej chce kakať atď.
    Toto všetko fungovalo... Asi pred dvoma týždňami sa ale naše malé "striebro" zmenilo a zrazu bolo všetko preč.
    Ráno, čo ráno sú u nás plače, nechce sa prezliecť z pyžamka, nechce jedávať, pokaká sa do plienky ani sa nechce prebaliť, bije babku, mamu, no proste všetkých... Keď jej niečo povieme, napr. poď sa obuť, lebo idemem von, ona povie NIE. Proste na všetko má odpoveď NIE.
    Za 3 týždne mám rodiť, takže som úplne vyčerpaná z jej reakcii. Ráno už plakávam s malou, pretože som nevyspatá, vzhľadom k môjmu stavu a už toľko nestačím za malou...
    Najviac ma trápi to, že sa akosi vytratilo z nášho vzťahu s malou objatie. Dovtedy prišla sama a objala ma, alebo som ju len tak objala ja... Teraz sa nechce ani objať, ani poláskať, čo mne veľmi chýba. A navyše sa obávam toho, ako to bude, keď príde na svet druhé dieťa.
    Keď som študovala niektoré webstránky, dočítala som sa, že "obdobie vzdoru" treba len prečkať a treba len vysvetľovať a vysvetľovať... Lenže, čo ak už nevládzem? Čo ak sa to ešte zhorší, keď príde na svet druhé dieťa?
    Malá je zapísaná "pre istotu" do škôlky... Bolo pre prípad, že by som to nezvládala s oboma na začiatku... Potom som si to rozmyslela, že ju teda nedám do šôlky, aby sa necítila odstrčená. Ale keďže je teraz pre mňa nezvládnuteľná, vížne uvažujem nad tým, že ju to tej škôlky dám... Len neviem, či spravím dobre...

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Pokojne ju dajte do škôlky. Je dôležité, aby ste sa aj vy cítila trocha "ošetrená", aby trocha bolo postarané aj o vás. Budete po pôrode, dojčiť, vstávať k bábätku a dobre vám padne, ak dcérka bude aspoň 4 hodiny v škôlke.
    Prípadne, ak je to možné, požiadajte o dačasnú výpomoc mamu alebo svokru či iné blízku osobu, ktorá buď pokočíkuje bábo a vy budete môcť byť zatiaľ so staršou dcérou alebo sa bude môcť povenovať staršej, keď vy budete s bábom.
    Hľadajte spôsoby, ako si uľahčiť situáciu.