Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,105 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém pri poobedňajšomuspávaní 2-ročného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poprosila by som Vás o radu. Mám takmer 2,5 ročného syna, ktorý má od januára veľké problémy pri poobedňajšom zaspávaní. V minulom roku sme presťahovali a postieľku vymenili za veľkú posteľ. Aby mi z nej neušiel, zakaždým som ho v nej uspávala - sedela som pri ňom, držala a hladkala ho za ruku, po tváričke... Do pol hodiny vždy bez akýchkoľvek problémov zaspal.
    Od januára a hlavne posledné týždne zažívame pri poobedňajšom zaspávaní peklo. Syn si odmieta čo i len ľahnúť do postele, ak už leží (odhodlá sa na to cca po pol hodine), vyhadzuje nohami, odkopáva sa, odmieta moju ruku, hladkanie, prítomnosť, vyhadzuje ma z izby. Nepomáha ani vysvetľovanie (napr. aj hračky si chcú oddýchnuť), monotónne čítanie rozprávok... Keď od neho odídem, tak sa v posteli zabáva, skáče v nej (bojím sa, aby si neublížil), nanosí si do nej hračky a vôbec nezaspí. Pritom ak poobede nezaspí (jeho spánok trvá aj tri hodiny), tak podvečer je už veľmi nervózny, unavený a niekedy sa to skončí ako keby hysterickým záchvatom!
    Som z toho už veľmi zúfalá. Na jednej strane chcem, aby si poobede pospal (chodím s ním cvičiť, plávať, na dlhé prechádzky, keďže je aktívne dieťa) a vyhol sa tak podvečernej prílišnej vyčerpanosti, na druhej strane neviem, či mu nespôsobujem väčšie problémy nútením do spánku, keď poslednú dobu zaspáva s veľkým plačom. Veľmi sa obávam, aby to na ňom nenechalo psychickú traumu...
    Prosím Vás, ktorá alternatíva by bola najvýhodnejšia? Alebo je to len obdobím vzdoru, že ma skúša a provokuje, keď pri ňom v posteli sedím? Mám to vtedy vydržať a neodísť z izby alebo ho v nej nechať samého aj za cenu, že si do postele zoberie hračky a nakoniec aj tak nezaspí? A mám ho potom chodiť kontrolovať do izby a hračky mu z postele vybrať?
    Pre úplnosť ešte uvádzam, že takéto problémy pri večernom zaspávaní nemáme. Syn síce vymýšľa a párkrát vyjde z postele, ale zvyčajne do pol hodiny zaspí.
    Ďakujem Vám veľmi pekne za rady a želám Vám veľa spokojných rodičov a ich deti!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Veľmi jasne píšete, že je to boj. A tento boj netrvá 5 minút ani 15. A tak je otázka, či to má zmysel, naozaj na mieste.
    Váš syn má zrejme dosť energie aj počas popoludnia a tak by ste mohli vyskúšať to, že budete nasledovať jeho energiu. Možno bude potrebovať, aby ste podvečer zaradili pokojnejšie aktivity, ako je čítanie, pozeranie krátkej rozprávky alebo počúvanie pokojnejšej hudby či rozprávok atď., aby to energeticky nebolo pre neho až také náročné. A možno bude potrebovať skôr ísť do postele. Možno to bude nejaký čas trvať, kým si nájdete nový stereotyp, no snáď to bude pre vás aj pre neho prijateľnejšie ako teraz.
    Prípadne môže nejaký čas popoludní tráviť v izbe sám, hrať sa v posteli, aby si trochu oddýchol a možno niekedy aj zaspí. Možno potrebuje spať popoludní len niekedy, nie každý deň.
    Skúste, uvidíte.