MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3115

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

Vyssie FSH a nejasne vyhliadky do buducna

Lenka, 22.02.2013 (14:39)
Dobrý deň prajem, mam 27 rokov a velmi Vas prosim o radu. Pred 3 rokmi som mala v 9tt MA, dovtedy bezproblemovy pravidelny cyklus. Po kyretazi mavam cyklus so spinenim, kratky, bolestivy, trva to uz 3 rok. Vcera po navsteve CAR mi bolo povedane... male vajecniky s malou zasobou vajicok, hodnota FSH na zaciatku cyklu 22, v strede 10, 6 /LH 6,8 so zmenou v strede na 7,9 / FSH test: krivka aktívna pri pomalsie stupajucom E2/ pomer FSH a LH priaznivy, ale vysoke FSH/ P4 12,8 a skorý nástup.... Dalsie hodnoty a vysetrenia su v norme. Asi pred 2 rokmi som mala vysetrenu stitnu zlazu a tiez imunologicke vysetrenie s negat. nalezom... Nerozumiem tomu, co sa so mnou deje,. Doteraz som nemala ani ponatia o tom, ze s mojimi vajecnikmi cosi nie je v poriadku. Hrozi mi skory prechod? Geneticky to v rodine nemala ziadna zena. Menstruciu mavam pravidelnu 26 dnovu, no 7 dni pred nou stale spinim, Vynechala mi iba raz, vtedy pri tehotenstve. Mam sancu mat niekedy vlastne dietatko? Je tato hodnota FSH na zaciatku cyklu uz definitivna alebo sa moze menit? A co LH? Mozem s tym nieco spravit? Pan doktor bol skupy na slovo a k tomu, co bude so mnou dalej nepovedal takmer nic. Vypytal si 100 eur za konzultaciu a to bolo vsetko.
Velmi pekne dakujem za kazdu vasu radu, s pozdravom Lenka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nepriaznivá je hodnota FSH na začiatku cyklu čo znamená, že vaše telo sa snaží vykompenzovať oslabenú činnosť vaječníkov tým, že vylučuje viac hormónov aby ich "podporili" a "prebudili". Zdá sa, že zatiaľ sa to vašim hormónom darí, no je to znak nastupujúcej menopauzy. To znamená, že ide o takzvané predčasné ovariálne zlyhanie. Bohužial, prognóza tohto ochorenia je progredujúca, to znamená, že činnosť vaječníkov bude slabnúť. je správne, že ste v centre asisitovanej reprodukcie, bude nutný aktívny prístup a pokus o ovariálnu stimuláciu a získanie vajíčok.

100 eur za kozultáciu??? Smiem vedieť kde ste boli?
Odkaz na otázku

HCG po ET

ivet, 22.02.2013 (11:19)
Dobrý deň, 9. deň po embryotransfere (vklad bol na 5.deň-po predĺženej kultivácii-expandovaná blastocysta) je HCG v krvi 0, je to už istý neúspech a môžem už vysadiť Utrogestan?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie, nemusí to byť definitívny výsledok. Počkajte 14 dní.
Odkaz na otázku

otazka

lucia1984, 20.02.2013 (12:02)
Dobry den, prosim Vas o radu, menstruaciu mam od 13 rokov, ale nakolko bola iba 2 az 3 x do roka, lekar to vtedy riesil antikoncepciou vraj to je najlepsia varianta pre mna, nakolko mam hydrocefalus a ine lieky by mi vraj mohli sposobovat problemy, tak som ju uzivala od 16 rokov do 28 rokov, menstruacia bola pravidelna. po vysadeni chodila zasa viac nijako ako pravidelne, druhy dr. mi urobil HP ten je vraj v poriadku a nasadil mi Duphaston 16. den cyklu, ten beriem teraz 5 cyklus a kedze chceme babatko meriam aj BT aby som videla ci je ovulacia, teraz v tomto cykle vyzera ze bola, ak teda mi BT nezvysli duphaston, lebo v predchadajucich cykloch nebola zvysena ale kolisava, myslite ze mi tato liecba pomoze k babatku?? Dr. ma chce poslat aj do centra ale moj manzel zatial nechce ist na spermiogram vraj naco, ze maju liecit mna, ale tam ma asi nevezmu ak ho nebude mat urobeny?? Dufam ze som Vas nezavalila vela otazkami dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bolo by vhodné u vás vyšetrenie 10-12 deň menštruačného cyklu, či dochádza alebo nedochádza k ovulácii. Toto je zásadná otázka, ktorú je potrebné mať zodpovedanú. Liečba Duphastonom je vhodná len vo veľmi špecifických prípadoch a častokrát je len symptomatická a nerieši základnú príčinu, ide len o navodenie menštruácie ale chýba dozrievajúce vajíčko. Preto by som v prvom rade doporučila ultrazvukové vyšetrenie a potvrdenie ovulácie, vylúčenie nálezu polycystických vaječníkov. Meranie bazálnej teploty je nepresné. Ak sa pokúšate o bábätko viac ako rok je návšteva centra plne indikovaná , ak partner odmieta vyšetrenie spermiogramu, zaregistrujte sa v centre, dajte si všetko povyšetrovať a hádam partnera časom "donútite" :) držím palce!
Odkaz na otázku

Clostilbegyt, MTHFR

Alikana, 19.02.2013 (11:43)
Dobry den, uzivala som tento mesiac clostil (3.-7.DC), neovulujem, aj ked HP profil mam v poriadku, ale lekar mi nekazal prist na ziadnu kontrolu, takze neviem ci mi zabral. Mam ho uzivat este jeden mesiac a ak sa nepodari otehotniet, mam prist. Vraj si mam merat bazalnu teplotu, aby som zistila kedy ovulujem. Tak som merala. Ovulacny test som mala pozitivny na 12.DC, bazalka mi stupla az na 16. den. Takze ak sme sa "snazili" 12., 13. DC, neviem ci vlastne to bol dobry cas. Chcem sa opytat, ci je to standardny postup, vsade na internete zeny pisu, ako chodili na folikulometriu a podobne a ja nic. Tak ci nie je zbytocne tlacit do seba lieky, ked neviem, ci zaberaju. Zaroven by som sa rada opytala, ak mam mutaciu v gene MTHFR C677T v oboch alelach (TT), stacia mi bezne davky kyseliny listovej urcene pre zeny snaziace sa otehotniet, ci treba vyssie davky? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
štandardné postupy neexistujú, preto je to len na lekárovi. Zastávam názor, že je vhodné pacientky vyšetriť počas stimulácie clostylbegytom, aby sa ovulácia po takejto stimulácii buď potvrdila alebo vyvrátila. Má to totižto zásadný význam pre ďaľší postup v prípade, že sa vám nepodarí otehotnieť. No bohužial aj v Centre sa často stretávame s podobným prístupom obvodných gynekológov. V prípade, že je u vás mutácia MTHFR doporučila by som absolvovať hematologické konzílium, povedať hematologičke, že sa pokúšate o oplodnenie a aby zvážila či nie je vhodná terapia.
Odkaz na otázku

vysetrenia po potratoch

petrape, 17.02.2013 (16:23)
Dobry den pani doktorka,
chcela som sa opytat na vas nazor. Minuly rok som 2x potratila, v 8. a 7. tyzdni tehotenstva (otehotnela som vzdy bez problemov). Uz jedno dvojrocne dieta mam, tehotenstvo s nim prebiehalo uplne bez akychkolvek komplikacii. Jediny rozdiel, ktory som po porode zaznamenala bolo to, ze moja menstruacia je po nom sice pravidelna, ale mavam hnedy spotting par dni pred a aj par dni po a cerstvou krvou spinim iba 2, maximalne 3 dni. Rovnako aj pocas mojich naslednych neuspesnych tehotenstiev som v case ocakavanej menstruacie mala par dni spinenie, nie vsak cerstvou krvou. Moj gynekolog mi po druhom potrate odporucil iba hematologicke vysetrenie, kde mi bola zistena vyssia zrazanlivost krvi a odporuceny frexiparin. Velmi rada by som sa poradila, ci nie je potrebne podla vasho nazoru aj ine vysetrenie, kedze by som sa rada vyhla opatovnemu sklamaniu.
Vopred dakujem za odpoved.

Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zvýšená zrážanlivosť krvi je najčastejšou príčinou včasných potratov, určite vaše problémy nesúvisia s charakterom menštruácie. Myslím si, že Fraxiparine by vám mohol pomôcť.
Odkaz na otázku

Polycystické vaječníky

Hajnalka , 13.02.2013 (14:00)
Mne včera hrozne zabolel pravý vaječník počas kýchnutia pri ležaní na chrbte a následne som začala slabo krvácať,je to možné z prasknutia tých cystičiek?Včera som mala 12dc.Chcems a opítať je to ako ovulácia?Uvolnia sa pritom vyvinuté vajíčka,alebo tie vajíčka sú už odumreté?Môže dôjsť k otehoteneniu?ĎAkujem vopred za kladnú odpoveď :-)Pekný zvyšok dňa vám prajem:-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak som to pochopila správne máte diagnostikované polycystické vaječníky. Polycystické vaječníky sú charakteristické tým, že sa tam nachádza mnoho malých vačkov v ktorých sú uložené nezrelé vajíčka. Nedochádza k tomu, že by tieto malé cystičky praskali.Je však možné , že u vás došlo k ovulácii a preto tá bolesť, čo sa týka kvality vajíčok k tomu sa však bohužiaľ nedá presne vyjadriť, ale každopádne je potrebné počítať s možnosťou ovulácie a teda aj s možným otehotnením.
Odkaz na otázku

Imunologický faktor

mima3, 11.02.2013 (17:26)
Dobrý deň, moj gynegolog mi spominal kedze nemozem otehotniet u 1,5 roka, aby sa mi vysetril imunologicky faktor, a spominal ze to sa robi len v CARE.A kolko to vysetrenie stoji? A ake je to vysetrenie, musi sa objednat, a v nejaky urcity den cyklu treba prist? Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň prajem,
ak sa vám nedarí otehotnieť 1,5 roka bolo by vhodné aby kompletné vyšetrenie prešlo pod CAR. Vyšetrenie je hradené zdravotným poistením, ide o vyšetrenie z krvi a nie je viazane na deň menštruačného cyklu.
Odkaz na otázku

uterus

Ajkaa, 09.02.2013 (11:31)
Dakujem velmi pekne za predoslu dolu uvedenu odpoved a keby som sa rozhodla pre iscare, ku komu s podobnymi pripadmi by som sa mohla objednat? Je mozne aj k Vam?
Dakujem.

"poprosim Vas o odpoved, poznate pripady zien s uterus unicornus cum cornu rudimentario bez komunikacie s cavum uteri?
Otehotneli spontanne alebo iba s pomocou IUI ci IVF ET? Donosili uspesne deti? aj na prvy sup alebo museli zazit potraty? Aka je statistika uspesnosti donosenia deti v pripade zien so spominanou anomaliou?
ZA ODPOVED PEKNE DAKUJEM.
ajka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý večer,
ide o veľmi špecifickú anomáliu, obávam sa, že štatistiky tejto diagnózy sú veľmi zriedkavé, kedže sa nejedná o častú vrodenú vývojovú chybu maternice.
Podstatné je, že nie je vytvorená komunikácia medzi rudimentárnym rohom maternice a samotnou dutinou maternice, a tak sa nemusíme obávať , že by došlo k uhniezdeniu tehotenstva práve v tomto rudimentárnom rohu. Otehotnieť s touto diagnózou je možné aj spontánne, avšak tento stav sa považuje za istú formu subfertility - teda že vaša schopnosť otehotnieť a donosiť dieťa je znížená ale nie nemožná. Presne ako píšete, je u vás vyššie riziko potratu, najmä v 3-4 mesiaci tehotenstva, ale na druhej strane sú gravidity bez väčších komplikácií donosené do termínu pôrodu, kedy aj "polovičná" maternica zvládne kompletne výživu plodu. Držím palce
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň prajem,
samozrejme je to možné, okrem mňa sú tam ešte Dr.Lattaková a Doc.Války. Tak sa vidíme !
Odkaz na otázku

vysvetlenie vysledku spermiogramu

balachir, 07.02.2013 (17:11)
Dobry den pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o vysvetlenie vysledkov spermiogramu. ME:3,5ml, MS:57mil/ml, Mot.:a-10%,b-22%,c-16%.. Pat.-91%, PMN 0,7 mil/ml, ph8,0, počet. aglut. Záver astenoteratozoospermia a cystis epididymidis 1.utg. Manzelovi boli najdene 2 cysty v nadsemenniku obojstranne 3mm a 1cm. Je mozne aj s tymto spermiogramom a cystami prirodzene otehotniet? dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
záver spermiogramu je asthenoteratospermia, to znamená, že je znížená pohyblivosť spermii, teda konkrétne progresívny pohyb spermií vpred je oslabený, teratospermia znamená, že je vyššie percento patologickych spermií, predpokladá sa, že sú geneticky menej kvalitné. S takýmto spermiogramom sa dá otehotnieť aj spontánne, aj keď šanca je znížená. Závisí však samozrejme aj od nálezu u partnerky, tento spermiogram nemusí byť príčinou neschopnosti otehotnieť.
Odkaz na otázku

Spontánny abort

gabika, 07.02.2013 (14:44)
Dobrý deň prosím vás chcela by som sa spýtať prekonala som 2x spontánny potrat v 5tt a 13tt gravidity.V oboch prípadoch som otehotnela hneď a plod rástol normálne ale amniónová dutina bola skoro rovnaká ako plod bol tam nepomer.Podstúpila som z manželom vyšetrenia genetické kde boli stanovené normalne karyotypy bez anomálií u mna variant 9 a manžela 15ps+,na endokrinológii mi bol zistený zvýšený prolaktín 45,5ng/ml a subklinická hypotyreóza indikovaná liečba Thiroxin,Na hematológii mi boli zistené mutácie:MTHFR C677T a A1298C heterozygot,Polymorfizmus4G/5G heterozygot,Doštičkový glykoproteín Ia heterozygot.Prosím vás mohla to byť príčina potratu a mala by som v budúcom tehotenstve brať nieaké lieky,injekcie aby sa to znovu nezopakovalo.Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to veľmi pravdepodobné, aj keď príčin potratu mohlo byť samozrejme viac. Bolo by vhodné sa dohodnúť s hematologičkou, prípadne vašim gynekológom ohľadne užívania Fraxiparinu v čase plánovaného otehotnenia. Mohlo by to pomôcť.
Odkaz na otázku

Endometrióza

gabrielle, 07.02.2013 (12:03)
Dobrý deň, pani doktorka.
Už som Vám raz písala o mojich cystoch na vaječníkoch.Takže nakoniec sa z toho všetkého vykľula tá nepríjemná endometrióza na
obidvoch stranách, laparoskopicky mi odstránili cysty aj vzrasty (vaječníky sú v poriadku), urobili chromopubertáciu - jeden vaječník je priechodný, z druhého mi odstránili kúsok kvôli vzrastom a zošili ho.Mám podstúpiť 6 mesačnú liečbu injekciami LUCRIN.Mám na Vás viacero otázok:
1. čítala som, že tie injekcie spôsobujú hrozné návaly a dosť zle sa
znášajú, navodzujú stavy ako v prechode, môže mi byť z nich až tak
zle?
2. aká je šanca po tejto liečbe injekciami, že prirodzene otehotniem?
3. alebo je lepšie podstúpiť oplodnenie mimo maternice?
4. pred operáciou som mala v krvných testoch zvýšenú hodnotu pri štítnej žľaze, čo to pre mňa znamená? (zatiaľ sme to s lekárom neriešili)
strašne túžime po bábätku a mám obavy ako dlho po tejto liečbe budem čakať na pozitívne výsledky, ďakujem za odpovede.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tak to mi je veľmi ľuto. Endometrióza je nepríjemné ochorenie pre mladú ženu, no nezúfajte dnes sa s tým už dá niečo robiť.
1. injekcie niektoré ženy znášajú veľmi dobré, niektoré však naozaj pociťujú veľmi nepríjemné návaly tepla, doslova ako prechod, pretože ide o utlmenie hormonálnej aktivity. No všetko sa dá zvlánuť.
2.3. šance na spontánne otehotnenie sú rôzne, závisí od toho ako zareagujete na liečbu. Je však nutné počítať aj s možnosťou, že bude nevyhnutná pomoc asistovanej reprodukcie.
4. pravdepodobne pôjde o zníženú funkciu štítnej žlazy, v takom prípade je nutné nasadenie terapie Euthyroxom.
Nebuďte neštastná, dnes je medicína na výbornej úrovni a dá sa už naozaj mnoho vecí ovplyvniť. Nie ste neplodná, len je vaša schopnosť spontánne otehotnieť znížena. To všetko sa dá vyriešiť. Držím palce.
Odkaz na otázku

vitamin

luba, 06.02.2013 (13:59)
dobry den pani doktorka chcem sa vas este spytat mesiac beriem kyselinu listovu a teraz som kupila manzelovy vitamin e pretoze som niekde citala ze je dobry na plodnost je to pravda?jedno dieta uz mame skoro trojrocneho synceka a velmi chceme druhe snazime sa uz 2mesiace a zatial nic viem ze je to kratka doba .tak sa len chcem spytat ci je te vytamin dobry milujeme sa od skoncenia menstruacie kazdy druhy treti den je to v poriadku ?cylkus mam medzi 28az 30 dni .dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vitamín E patrí do skupiny antioxidantov, preto sa predpokladá jeho priaznivý efekt aj na spermiogenézu - teda tvorbu spermií. Kľudne mu k terapii pridajte aj jednu tabletku vašej kyseliny listovej denne. Má veľmi priaznivé účinky. Ovulácia a teda najväčšia možnosť oplodnenia je okoli 11-14 dňa po menštruácii, frekvencia každé dva - tri dni je ideálna pretože je tak dostatok času na obnovu spermií.
Odkaz na otázku

vyšetrenie

TINA, 04.02.2013 (20:07)
Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať, kedže onedlho idem na vyšetrenie pohlavne prenosných chorôb, vyšetrenie si chcem aj uhradiť na aké pohlavne prenosné choroby je najlepšie sa dať vyšetriť, ktoré by mohli poškodiť moju plodnosť do budúcna. A ešte jedna otázka je lepšie vyšetrenie prostredníctvom sterov alebo skôr odbery, kedže môj bývaly partner ma pred každým pohlavným stykom stimuloval prstami vo vnútri pošvy a tak isto sa mi snažil vyvolať vaginálny orgazmus. Nemohli sa mi týmto baktérie dostať vyššie a teda už nebudú pritomné na krčku maternice??teda stery do nezachytia??Posledný pohlavný styk som mala pred 1 a pol mesiacom.Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ,
odbery si dajte urobiť aj z krvi: HIV, HCV, syfilis a tiež si dajte urobiť výter z pošvy na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy, špecializované vyšetrenie na HPV a taktiež na kvapavku.
Odkaz na otázku

nedarí sa nám otehotnieť

Hana, 04.02.2013 (14:18)
Dobrý deň prajem!
Píšem preto,lebo sa nám nedarí otehotnieť,snažíme sa už 11 mesiac.Prvé dieťatko sa nám podarilo po 3,5roku,po pôrode som mala polycystický vaječník ktorý sa dal od Thiamínu a Duphastonu doporiadku,problém je však aj u muža pred otehotnením v roku 2010 mal len 50% životaschopných spermií,bral len E vitamín,keďže na viac spermiogramov a vyšetrení odmieta ísť,chcem vedeiť,či sú nejaké voľno rpedajné vitamíny na spermie,ktoré by ich kvalitu upravili,čo by ste nám poradili?Veľmi pekne ďakujem za radu vopred :-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zlepšenie kvality spermií sa dá dosiahnuť okrem užívania vitamínu E aj užívaním kyseliny listovej - 1 tbl. denne, ďalej je nutné upraviť životosprávu, vyhýbať sa stresu, alkoholu a cigaretám. Vy začnite s úžívaním Inofolicu - ide o výživový doplnok, ktorý zlepšuje kvalitu vajíčok. Držím palce!
Odkaz na otázku

nic

lubica, 02.02.2013 (13:57)
dobry den tak teda nemam ziadnu otazku len vam pisem ako som dopadla.takze tento mesiac nam to nevyslo hoc som mala pocit ze ano tak na moje poducovanie som dnes dostala menzes ako hodinky.:(som s toho poriadne sklamana ale co uz zivot ide dalej a snad sa to podari nabuduce .
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nebuďte smutná, viem, že je to pre vás sklamanie ale keď nevyšlo teraz, výjde nabudúce.
Odkaz na otázku

malo plodnych vajicok

andrea, 01.02.2013 (16:31)
dobry den. mam 37 rokov a uz 5 rokov zijem v UK. Mam 15 rocnu dceru.Pred 3,5 rokom som potratila v 12 tyzdni a moje dalsie dve tehotenstva nevydrzali ani mesiac a od tej doby nemozem uz vobec otehotniet. v minulom roku v juny som bola koli tomu na vysetreni. Urobili mi krvne testy a bolo mi povedane ze je vsetko v poriadku len mam malo plodnych vajicok. cyklus mavam vacsinou pravidelny 28 dni ale stalo sa uz ze bol aj 25 dnovy a ovulaciu mam kazdy mesiac. chcela by som Vas poprosit o radu ci potrebujem este nejake specialne vysetrenia ,alebo co by mi mohlo pomoct k otehotneniu. za odpoved vopred dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ je nutné si uvedomiť, že vo vašom veku je už kvalita vajíčok znížená a práve preto je aj zložitejšie otehotnieť a donosiť dieťatko. Hoci ovulujete, vajíčko nemusí byť geneticky v poriadku. Ak ste otehotneli v minulosti, toto bude zrejme jediný problém. Nie je vylúčené, že by ste otehotneli, úlohu však zohráva čas a štatistika kedy otehotniete a kedy to bude z kvalitných a geneticky správnych vajíčok. Na vašom mieste by som vyhľadala pomoc centra asistovanej reprodukcie. Bolo by vhodné vyšetriť ešte trombofilné stavy, genetiku prípadne imunologický faktor.
Odkaz na otázku

Laparoskopia

mima3, 01.02.2013 (09:49)
Dobrý den, s mužom sa pokusame o babätko 1,5 r., on ma o trosku znizenu pohyblivost sp. ale vitamini berie, ja som minuly rok uzivala clostilgegt,lebo som nemala ovulaciu, ale uz mám a beriem dufaston na menštruaciu lebo mam znizení progesteron, tento mesiac mi doktor vysadil a krv zobral na progest.a mala som hladinu v norme,a MS prisla na 27 DC (tento mesiac som mala konecne ,,ukazkovy,,cyklus).Kedze sa stale nedari,tak doktor spominal ,,prefuky vajcovodov,, laparoskopicky.Ja uz som podstupila laparskopiu 2011 kvoli cyste.Gynegolog stale váha ci ma tam ma poslat, velmi nechce povedal ze najlepsie by bolo keby ma neotvarali znova,že to nie je dobre ked uz som podstupila laparoskopiu. Prosim Vas aky mate nazor mala by som ist? Rany sa mi dobre zahoja ked budem na tých istých miestach mat znova rany? Mam ist na prefuky a potom ak sa po case nepodari tak mam ist do Caru? dakujem za Váš názor.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to na zváženie, resp. asi každý na to bude mať odlišný názor. Asi by som doporučila takýto postup. Počkajte ešte pár "ukážkových" cyklov, užívajte kyselinu listovu 1 tbl denne - vy aj váš partner, nepodstupujte zatiaľ laparoskopiu. Ide o to, že aj keby ste podstúpili LSK, jej výsledkom bude len zistenie či vajcovody sú alebo nie sú priechodné. Nejde o liečebné procedúru, čo si treba uvedomiť. Preto by som doporučila takýto postup, a následne ak to nevyjde ďaľších pár cyklov by som navštívila CAR. A tam následne na základe všetkých výsledkov zvážia či je nutná LSK alebo zistia inú príčinu neplodnosti.
Odkaz na otázku

dakujem

lubica, 26.01.2013 (13:35)
dakujem vam za vasu odpoved a urcite dam vediet :)este raz dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Nie je začo!
Odkaz na otázku

vytok

lubica, 26.01.2013 (12:24)
dobry den pani doktorka uz som vam raz pisala a velmi pekne vam dakujem za odpoved ale mam este jednu otazocku.takze aby ste vedeli o co slo poslednu menzes som mala 5januara koncila 8janura co je u mna bezne uz mesiac beriem kyselinu listovu kedze sme sa z manzelom rozhodli pre druhe babo mame totiz uz jedneho skoro 3rocneho synceka .no a nechcraneny pohlavny styk pri ktorom manzel ejakuoval do mna sme maly 6den cyklu 8den cylku 11den 14den 16den 17den 19den a na 18den cylku mi priiel taky velmi husty bieli bytok ktory vsak nezapachal a ani nesvrbel trval tak hodinku dost silno a potom uz menej dnes mam 22dec cyklu a ten vytok este stale ale je uz slaby no husty a bieli bazalnu teplotu som mala predvcerom 37.0 vcera 36.9 a dnes 36,8 viete mi povedat co to moze byt dakujem .nechcem vyzerat ako nedockavka len sa pytam velmi pkekne dakujem a este som zabudla ze 11den cyklu ma asi tak 5krat pichlo v javom vajecniku a aj na druhy den este a potom to prestalo a teraz mam aj na prsiach dost vyrazne modre zilky prsia ma vsak nebolia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň prajem,
nedočkavá? trošku :) asi vám na tom záleží a už naozaj veľmi túžite po dieťatku, je to v poriadku a nemáte sa za čo hanbiť. Takýto mierny vzostup bazálnej teploty neznamená vôbec nič, môže to byť pozostatok z ovulačného vzostupu, čo sa týka výtoku mohol súvisieť s hormonálnymi zmenami počas menštruačného cyklu, počas ovulácie. Obdobne aj pichanie v oblasti vaječníka.Všetko sú to veľmi nejednoznačné príznaky a môžu byť len klasickým prejavom menštruačného cyklu, nič z toho neznamená, že by ste boli 100 % tehotná ale samozrejme sa táto možnosť vôbec nevylučuje. Práve naopak, ak ste zdravá žena, už jedno dieťatko máte je možnosť, že ste aj otehotneli. Každopádne držím palce, dajte nám potom vedieť ak sa to podarí. Veľa šťastia!
Odkaz na otázku

anovulacny cyklus

Nela, 19.01.2013 (17:19)
Dobry den.Mam na vas otazku ohladne ovulacie...resp.anovulacneho cyklu. Uz druhy mesiac si robim ovulacne testy a zatial mi ani raz neukazali ovulaciu.Co v takom pripade robit? Treba navstivit gynekologa vzhladom nato, ze sa snazime o druhe babetko?Ake postupy sa zvycajne robia v takomto pripade?Dakujem krasne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ovulačné testy sú často nepresné, ak chcete presne vedieť kedy máte ovuláciu navštívte gynekológa, najlepšie 10 deň cyklu aby vyšetril ultrazvukom či dochádza k rastu folikulu.
Odkaz na otázku

11den

lubica, 18.01.2013 (10:26)
dobry den pani doktorka v prvom rade sa vam chcem velmi podakovat za vase vycerpavajuce odpovede ktore mnohym z vas pomohli.mam na vas tiez jednu otazocku takze zacnem asi takto.mam 24rokou a 28rocneho manzela a spolu mame krasneho skoro 3rocneho synceka ktore sme splodili na prvy sup.teraz sme sa rozhodli ze by sme chceli druhe babo posledna menstruacia mi zacala 5januara a 8ho januara uz bolo po nej co je u mna obvykle ze mnezes mi trva len 2 az 3 dni cyklus mam 28 az 31dnovy kedy ako .uzivam kysleinu listovu uz akoro mesiac .no a z manzelom sme maly nechraneny pohlvny styk 6den cylku 8den cyklu a 11den ceyklu ako je pravdepodobnost otehotniet 11den cyklus ?>maly sme nechraneny styk aj 13sty den cyklu ale viete niesom si ista ci u manzela doslo k vyvrcholeniu on mi povedal ze ano ale zo mna nevytieklo nic von sice som dvyhla hned hore nohy ale asi po 2mintach mi zvonil mobil tak som sa postavila a namoje prekvapenie nic nevtieklo je to mozne ?????///dnes som 14den cylku mozne sa pokusat este dalej ?dakujem za vasu odpoved dufam ze niesom velmi narocna z otazkami
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri 28 dňovom menštruačnom cykle je najväčšia šanca na otehotnenie medzi 11-14 dňom cyklu. Pri frekvencii pohlavného styku á 2 dni je možné, že ejakulátu je troška menej a nemusíte pozorovať, že by z vás niečo "vytekalo". Takže všetko je v poriadku, prajem vám štastné "tehotnenie" .
Odkaz na otázku

Astenozoospermie

mima3, 10.01.2013 (12:24)
Dobry den, prosim Vas ako sa da zlepsit vysledok spermiogram, pomozu nejake vitaminy alebo lieky co odporučili by ste mi na Astenozoospermie ? Da sa touto diagnozou prirodzene otehotniet?
A ešte pomohol by gel otehotniet Conceive Plus - Gél na podporu počatia?
Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí to od toho, o aký závažný stupeň asthenozoospermie ide, s ľahšími formami sa dá otehotnieť aj spontánne. Doporučujeme pre partnera Kyselinu listovú 1 x denne, antioxidanty, nefajčiť, nepiť alkohol, dodržiavať zdravý životný štýl. Spomínaný gel len upravuje pH pošvy, s ktorým keď nemáte problém, nemá žiadny význam ,na druhej strane neuškodí.
Odkaz na otázku

2xpotrat

Sisa26, 09.01.2013 (08:24)
Dobry den , chcela by som sa Vas opytat, mam 26 rokov, deti este nemam, 2x som potratila, ake vysetrenia mam absolvovat? Na vysledkoch z nemocnice po kyrete som si vsimla ze mam koagulaciu 69,9% moze to mat nejaky vplyv? Moj lekar mi povedal, ze ani nie. Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po 2 potratoch je indikované vyšetrenie trombofilných stavov prípadne imunologické a genetické vyšetrenie + podrobný ultrazvuk maternice.
Odkaz na otázku

cysty na vaječníkoch

gabrielle, 07.01.2013 (19:12)
Dobrý deň, pani doktorka, dnes som prvýkrát navštívila antisterilnú poradňu, keďže patrím medzi snažilky už dva roky a nič...Pri bežnom
vyšetrení (USG vyšetrenie) mi lekár zistil dve cysty na vaječníkoch, jednú na pravom vaječníku (dosť veľkú ako pomaranč) a druhú menšiu na lavom vaječníku, okamžite mi odporučil operáciu a predoperačné vyšetrenia. Pred dvoma rokmi som prekonala silný zápal slepého čreva a následne mi ho laparoskopicky odobrali. Mám strach kvôli tým cystám...určite je nutná operácia? A čo to pre mňa znamená vzhľadom na to, že sa snažím otehotnieť???
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň prajem,
veľmi rozhodujúcim faktorom je to akého sú cysty charakteru, či ide o takzvané folikulárne cysty (ktoré by teoreticky mohli prasknúť samé, prípadne by sa dali odsať) alebo ide o závažnejší nález tzv. endometriotických cýst (pri veľkostiach ako popisujete je v tomto prípade chirurg. zákrok nevyhnutný) a mali by aj dopad na želanú graviditu. atď. Ak však lekár doporučil chirurg. zákrok určite mal na to dôvod, či už čo sa týka veľkosti cysty alebo jej charakteru. V každom prípade, ak sa 2 roky snažíte otehonieť, laparoskopický zákrok bude určite prínos, požiadajte o urobenie chromopertubácie - teda vyšetrenie priechodnosti vaječníkov počas operácie. Z tohto pohľadu by som teda na vašom mieste zákrok podstúpila, je to vlastne aj prvý krok pri nezistených príčinách neplodnosti v centrách asistovanej reprodukcie.
Odkaz na otázku

Problémy s plodnosťou

Katarína, 07.01.2013 (15:04)
Dobrý deň,
zaujala ma Vaša poradňa a rada by som poznala názor aj inej Dr.
Snažíme sa o otehotnenie 3 roky. Absolvovali sme viaceré vyšetrenie manželovi vyšiel spermiogram 3x krát v poriadku a 1x mierna teratozoospermia. Ja mám všetko v poriadku, raz som mala mierne zvýšenéý hormón FSH, a raz folikulárnu cystu, ktorá ale sama praskla. Absolvovala som hormonálny profil viackrát, folikulometriu viac krát, PCT test a všetko bolo ok. Posledný rok mám počas menzesu vždy na 3 deň silné kŕče a následne zo mňa vychádzajú zrazeniny, niekedy aj dosť veľké, pričom aj samotná menštruácia býva relatívne silná a bolestivá, určite cez 100 ml krvi. Inak je menzes normálny v trvaní cca. 5 dní a pravidelný s odstupom pár dní. Myslíte, že práve tie zrazeniny môžu byť problémom pri otehotneni?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v medicíne je možné všetko, aj keď nepredpokladám, že to bude hlavný problém. Každopádne mohli by ste absolvovať hematologické vyšetrenie, za to nič nedáte. Mohlo by ísť ale aj o endometriózu, ktorá sa často spája s veľmi bolestivou menštruáciou a spája sa aj s neplodnosťou, pretože vytvára nepriaznivé prostredie pre embryo, ktoré sa následne neuchytí alebo nepokračuje vo vývoji. Vo vašom prípade však chýba objasnenie príčiny neplodnosti, bolo by preto vhodné absolvovať laparoskopické vyšetrenie priechodnosti vaječníkov a zároveň sa tak vyšetria orgány v malej panve, vylúči alebo potvrdí prítomnosť endometriózy, či inej patológie a podľa toho sa určí ďalší postup.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa