MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3554

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

môžem byť tehotná

Zuzana, 11.04.2013 (08:25)
Dobrý deň, chcem sa opýtať s manželom sa snažíme o bábätko zatiaľ len 2 mesiace. Myslela som si, že som tehotná asi 4 dni pred menštruáciou som si robila test a bol pozitívny, ten bol desiatkový . Ďalší som si robila v 1. deň meškajúcej menštruácie, ten bol s 25 citlivosťou a tiež tam bola slabá čiaročka. Ale na druhý deň som dostala menštruáciu, najprv len také hnedé špinenie, potom sa to rozbehlo ale nemám ani krče ani žiadne bolesti. je to len slabé krvácie sfarbené trošku dohnedá. Môžem byť tehotná? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
veľmi pravdepodobne išlo len o chemickú graviditu ktorá odkrvácala počas menštruácie.
Odkaz na otázku

vyšetrenie

Vlasta, 08.04.2013 (21:41)
Dobrý večer, chcem sa opýtať, aké vyšetrenie by ste mi odporučili pri dgn N96. Mám za sebou 1 pôrod, otehotnenie aj tehotenstvo bez problémov, dieťatko je zdravé. Odvtedy sa nám nedarí. Po roku a pol od pôrodu som druhýkrát otehotnela, no v 4tt MA, o ďalší rok opäť MA v 7tt, ale od začiatku sa zdalo, že ide o IUGR plodu. Po tomto mi bola diagnotikovaná gen. mut. heterozygotov, hneď ako som zistila,že som opäť tehotná som si od 3+6tt pichala Fraxiparín, no v 5tt som potratila spontánne. Liečim sa na hypotyreózu, beriem Euthyrox 100, som sledovaná. Neviem, či máme skúšať ďalej, alebo mám pred tým radšej podstúpiť vyšetrenie a ak áno, aké a kde, u gynekológa alebo rovno v CAR? Ako je to s úhradou pri diagnostike v CAR? ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri opakovanom /habituálnom/ potrácaní je indikované hematologické vyšetrenie, imunologické vyšetrenie a genetické. Asi ja osobne by som sa zverila do rúk odborníkov z centra asistovanej reprodukcie, kde sú odborníci školení a preškolovaní v oblasti neplodnosti a venujú sa jej so 100% nasadením. Úhrada zavisí od vášho veku a od konkrétnych vyšetrení, ktoré podstúpite. Na väčšine stránok konkrétnych centier je zväčša uvedený cenník výkonov.
Odkaz na otázku

Kvasinková infekcia

Katka, 08.04.2013 (20:58)
Dobrý deň,
chcela by som len poznať Váš názor, či môže kvasinková infekcia zabrániť otehotneniu. Kvôli antibiotikám som dostala kvasinky práve v čase ovulácie, kedy sme sa snažili s manželom o tretie bábätko. Prvé dve detičky boli hneď podľa očakávania, preto by som chcela len vedieť, či tie kvasinky mohli spôsobiť, že to teraz hneď nevyšlo. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie je to veľmi pravdepodbné, musíte skôr rátať s tým, že s vekom ubúda ovulačných cyklov čo je omnoho pravdepodobnejšie ako nepriaznivá vaginálna flóra.
Odkaz na otázku

Výmena antikoncepcie

Kristína, 08.04.2013 (18:56)
Dobrý deň, chcem sa spýtať, že do teraz som brala antikoncepciu v tabletkovej forme Softinelle, ale lekárka mi zistila, že sa mi zväčšila pečeň a poradila mi, aby som išla k lekárovi, aby mi predpísal neaké náplaste, ale on mi poradil vaginálny krúžk nuvaring. Povedal aby som si ho zaviedla 2-3deň menšturácie a chcem sa opýtať, že či pri tom môžem používať tampóny a ako to je pri pohlavnom styku? Lebo som sa dočítala, že sa môže aj zlomiť. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
výber pohlavia bez medicínskeho dôvodu je nanajvýš neetické a preto to nie je ani povolené. Výber pohlavia pred embryotransferom sa umožnňuje len v prípade, že v rodine sa vyskytuje ochorenie ktoré je viazané na určité pohlavie. Navyše ak ste nepodstúpili špecializované vyšetrenie Predimplantačná genetická diagnostika štandardne sa nedá určiť pohlavie embrya bez tohto vyšetrenia. Tak ako sa nepozná genetická výbava embrya nepoznáme ani pohlavie embrya, embryo sa posudzuje len na základe počtu buniek.
Odkaz na otázku

možnosť výberu

sona, 08.04.2013 (16:31)
dobrý deň, ja sa len chcem poinformovať, že ak máme už schválenú žiadosť o IVF a o 2 mesice máme začať stymulovaný cyklus + odber vajíčok + spermií a oplodnenie, či si môže pár vybrať potom pri vkladaní že chce vložiť embrijko geneticky xx, pretože xy by sme duplicitne už nechceli, jedno xy - chlapca toťiž už doma máme a duplicitne by sme moc nechceli a chcelo by to ešte to čo nám chýba do páru čiže xx. Myslíte že je takéto niečo možné, veď predsa pred tým než sa vloží je medicínsky jasné že zistiteľné čo sa ide vkladať, tak či je toto možné využiť ak si to pár želá, a má už aj schválenú žiadsoť o IVF.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
výber pohlavia bez medicínskeho dôvodu je nanajvýš neetické a preto to nie je ani legálne. Selekcia embrya podľa pohlavia je možná jedine v prípade, že sa v rodine podstupujúcej cyklus umelého oplodnenia vyskytlo ochorenie viazané na pohlavie, to znamená, že sa vyskytuje buď len u chlapcov alebo len u dievčat. Okrem toho, ak ste nepodstúpili špecialne vyšetrenie genetickej výbavy embrya (PiGD/PGS) v čase pred embryotransferom nie je možné vedieť o aké pohlavie sa u prenášaného embrya jedná.
Odkaz na otázku

60 dnovy cyklus

Mia, 08.04.2013 (11:03)
Dobry den,
neviem, ci si na mna pamatate, ja som s tym dlhym cyklom. Pijem inofolic od 19 DC a teraz som 54DC. A graf takyto :-) http://www.womenzone.cz/uzivatelka/mmiuskaa/grafy?c=-8588408104854775808

Uz 17. den mam zvysenu BT na 36,9. a posledne dva dni 37, a dnes 37,1. Robila som si tehotensky test a je pozitivny :-) Takze inofolic asi fakt funguje, aj ked mi lekar 6 dni po zvysenej BT ovulaciu nepotvrdil, vyzera to tak, ze som naozaj tehotna :-)
Dakujem za rady :-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Veľmi sa teším! Držím palce!
Odkaz na otázku

otehotnenie

gabika, 06.04.2013 (07:35)
Dobrý deň mi s manzelom sa pokúšame o babetko štyri roky a bez úspechumanžel má dobre výsledky spermií ja mám tiež všetko v poriadku boli sme aj na iui v košiciach a tiež nič neúspešne povedali nám že je to nevysvetliteľna neplodnost dá sa niečo s tým robiť a čo by ste nam poradili jake vitaminy by sme si mohli kúpiť cyklus mám 28 dňový pravidelny k ovulacii dochádza bobs som aj na laparoskopii čo by ste poradili vopred dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
rôznymi vyšetreniami vieme posúdiť len zlomok faktorov, ktoré ovplyvňujú tehotenstvo. Ostatné vyšetriť bohužiaľ nevieme. Ak máte aj hematologické, imunologické, genetické vyšetrenia v poriadku a napriek tomu sa nedarí už 4 roky je na zvážení cyklus umelého oplodnenia.
Odkaz na otázku

protilátky proti spermiám

mária, 05.04.2013 (22:30)
dobrý deň, prosím Vás, čo môže pomôcť žene prirodzene otehotnieť, ak sa nedarí 10 mesiacov, cyklus pravidelný, ovulácia pravidelná, a mám zistenú tvorbu protilátok proti spermiám, v jednom CARe ,nám už s menželom rovno chceli vypísať žiadosť o IVF, že to môže urýchliť úspešnosť dopracovania sa reálne k tehotnosti, no lenže keď nám povedali všetky tie doplatky, koľko nás to bude stáť, nemáme na to financie, čo pri takejto situácii môže napomôcť k otehotnieniu pri tvorbe protilátok proti spermiám, styk mávame stále nechránený každ 2 - 3 dni, ja užívam kys listovú. ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od toho o akú konkrétnu poruchu imunity ide, časť by mohla by vyriešitelná insemináciou, to znamená zavedením spermií priamo do maternice, ak sa však jedná o závažnejšiu poruchu imunity bude to komplikovanejšie. So všetkým sa však da niečo robiť takže nezúfajte. V prvom kroku odporúčam pohlavný styk na čas s použitím kondómu aspon na mesiac dva, následne mimo ovulácie pohlavný styk s kondóm, v čase ovulácie bez neho. Zníži sa tak senzibilizácia, a "upokojí" sa váš imunitný systém. Taktiež by som odporučila užívanie lieku Prednison 5 mg. Držím palce. Verím, že sa to podari!
Odkaz na otázku

spermiogram

perlycka, 05.04.2013 (19:43)
Dobry vecer.Mam par otazok.Mam 24rokov a moj partner 35rokov.Snazime sa otehotniet ale zatial nic ako vacsina parov.Minuly rok v oktobri som bola na laparoskopii museli mi odobrat cystu lebo inak nechcela zmiznut ani tabletkamy ani injekciami.Doktor povedal ze neostala ani jazva po cyste bola na pravom vajecniku.Chvalabohu ostali mi vajecniky aj vsetko ostatne.Takze moja prva otazka:kamaratka mi poradila aby som uzivala Femibion 800 ze to je taka predpriprava na tehotenstvo tak chcem vediet ci to odporucate.2.otazka:partner ma ist na spermiogram ale ma z toho nervy ze sa tam "nespravi" tak by som chcela vediet ci to moze doniest z domu,ambulanciu mame 10minut od domu.Samozrejme musel by si ist zobrat sterilnu nadobku a ja mu nemozem doma nijako pomahat.Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
femibion neodporúčam, ak tak tak Inofolic 2 x denne ale v prvom rade si dajte vyšetriť spermiogram a u vás hormonálny profil a vyšetrenie cca 10-12 deň cyklu či dochádza k ovulácii. Nech to partner skúsi najprv v centre, aj keď mnohí chlapi majú z toho obavy ale potom to všetko zvládnu. O tom či je možné doniesť vzorku do centra sa musíte dohodnúť priamo v centre.
Odkaz na otázku

otehotnenie počas dojcenia

Jana, 05.04.2013 (16:11)
Dobry den, chcela by som sa opytat ci moze mat dojcenie vplyv na to, ze sa nam nedari otehotniet. Dcerka ma 32 mesiacov a este ju stale obcas cez den a vecer dojcim. Uz rok sa snazime o druhe dietatko a nedari sa nam. Ovulaciu si meriam testami a mavam ju pravidelne na 16 den cyklu. Menstruacny cyklus mam ravidelny (29 dni) uz priblizne dva roky. Ako by sa dalo pripadne pomoc k otehotneniu ak neprestanem dojcit. Mozem uzivat nejake lieky, alebo nieco prirodne co nevplyva na dojcenie? Dakujem za odpoved, pekny den prajem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
dojčenie môže spôsobovať neplodnosť no zväčša sa to prejaví nepravidelnosťou cyklu a anovulačnými menštruáciami. V prvom rade si nechajte vyšetriť ovuláciu u vášho lekára a nie ovulačnými testami a meranim teploty - je to nepresné!
Odkaz na otázku

potrat

mesiacik202, 05.04.2013 (13:48)
Dobry den,mala by som otazocku. Pred nedavnom son absolvovala mimomaternicovy potrat bola som v 4 tyzdni tehotenstva. S mojim partnerom sa snazime o babetko a tak by som sa chcela opytat po akom case sa mozeme snazit zase o babo? Vopred vam dakujen za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
odporučená doba prestávky je 3-6 mesiacov.
Odkaz na otázku

duphaston

boniqa, 30.03.2013 (15:04)
dobrý deň prajem pani doktorka.mam takyto problem .o babätko sa snažime rok moja menštruacia mi chodila raz za dva či tri mesiace navštivila som sovjho gynekologa a ten mi minuly rok v auguste predpisal duphaston ktory beriem 15 až 25 den .upravil mi cyklus na 39 dni .v decembri som zabudla zobrať duphaston a menzes vobec neprišiel doktor mi dal vyvolavačku a povedal že mam pokračovať v duphastone merala som si ovu ktora chodila každy druhy mesiac.od februara neprišla vobec.moj posledny menzes bol 12.3 trval 6 dni myslela som si že je všetko ok až kym neprišiel 12dc a začala som krvacať najprv velmi potom len špinenie trvalo to dva dni. lenže 17 dc sa to opať vratilo a špinila som 3 dni .je to normalne? ako by som mala dalej postupovať navštiviť svojho gynekologa alebo vysadiť duphaston?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužial v tomto prípade vám na diaľku nepomôžem, navštívte gynekológa.
Odkaz na otázku

Cyklus

barboraberesova, 29.03.2013 (06:44)
Dobrý deň, Mám tento problém. O mesiac má byť rok, čo sa snažíme o bábo. Mám 23 rokov a po vysadení HAK som mala koli zníženým hodnotám ženských hormónov problémy. Bloa nasadená aj liečba duphastonom a teraz lekár nechal tri mesiace bez liekov vsetko na prírodu, ak sa nezadarí, chce nás poslat do Centra asist. reprodukcie. Tento mesiac mám dnes už 37 deň cyklu a BT stále stúpa, dnes 36,6. Aj BT som mala do teraz rozhádzanú. V januári som mala cyklus 22 dňový, februári 29 a tento mesiac som mala od 22 dňa 6 dní slabé špinenie na tampóne. Napriek tomu test, ktorý som si dnes robila bol negatívny. Možem byť tehotná aj tak? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to veľmi málo pravdepodobné.
Odkaz na otázku

Problémy s plodnosťou II.

Katarína, 28.03.2013 (15:06)
Dobrý deň, pani doktorka,
dňa 7.1. 2013 som Vám písala o našom probléme s plodnosťou. Odvtedy sme boli na opakovanom spermiograme s rovnakým výsledkom mierna teratozoospermia, mne bol nasadený 1 mesiac po ovluácii Duphaston a krvné zrazeniny sa zmiernili. Absolvovala som HSK + HYCOSY, hormonálny profil. Všetko v poriadku. Jediné čo zistili je veľmi mierny náznak srdcovitého tvaru maternice ale to vraj neovplyvňuje plodnosť. Momentálne som 9.deň po IUI, beriem Utrogestan 2x2 vaginálne. Spolu s IUI sa robil aj halosperm DNA vyšetrenie. Moja otázka sa týka najmä toho, že sa cítim veľmi nervózna, podráždená a náladová, môže to súvisieť s užívaním Utrogestanu? Ďakujem Vám veľmi pekne aj za prvú odpoveď a tiež teraz.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
gratulujem k tomu, že napredujete a držím palce aby to všetko malo šťastný koniec.
Čo sa týka nervozity a podráždenosti, ťažko povedať či ste nervóznejšia kvôli tomu, že sa obávate výsledku alebo je to na vrub Utrogestanu. Pre každú ženu je liečba neplodnosti veľmi stresujúca a striedanie veľkých očakávaní a obáv z neúspechu je psychicky veľmi náročná.
Odkaz na otázku

utrogestan

Eva, 25.03.2013 (20:48)
Dobrý deň.Mám 23 rokov,mam za sebou dva skoré potraty v 5tt. S manželom sa pokúšame o druhé dieta a doktorka mi nasadila utrogestan kvôli nedostatočnej funkcii žlteho telieska, v lutealnej fáze s užívaním 2-0-2. Chcem sa spýtať ako dlho je možné utrogestan užívat, v prípade že neviem či som otehotnela alebo nie? Pri prvom synovi mi tehotenský test ukázal az 26 dni po ovulácii dve čiarky,dovtedy nič,ak by som ale bola tehotná,len to tehu test ešte nezachytí, a po desiatich dňoch uživania utrogestanu ho vysadím,nemôže dojsť k potratu? Alebo ho mám užívať až kým mi neukáže tehotenský test pozitívny výsledok? Na krv ma objednali na stredu,s tým že majú potom dovolenku a výsledky budu až o týždeń,tak neviem či mám ďalej užívať alebo prestať keď už teraz ho beriem 15 dní. Ak na druhej strane ak by som nakoniec teda nebola tehtná, bude to mať nejaké následky,že som ho užívala tak dlho? Ďakujem za odpoveď, Eva
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
užívajte ho do výsledkov tehotenského testu. Užívanie utrogestanu nemá žiadny negatívny vplyv na prípadné tehotenstvo, no jeho predčasné vysadenie môže spôsobiť krvácanie a teda znemožniť ďalší prípadný vývoj gravidity.
Odkaz na otázku

Nízke HCG

12zani, 22.03.2013 (12:57)
Dobrý deň,
Pani doktrorka,chcela by som sa Vás spýtať,som 14 deň po KET,menštruláciu som nedostala,cítim sa unavená,cítim napätie v prsníkoch,ked som si robila tehotenský test tak som mala druhú čiarku slabšiu a ked mi brali krv,povedali mi,že HCG je iba 32,a,že mám prísť v pondelok na další dober.
Viete mi prosím povedať,ako to vdíte vy?,za odpoveď vopred dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
možnosti sú v podstate dve, buď hCG stúpne a všetko bude v poriadku a vaše embryá sa po rozmrazení uchytili troška neskôr alebo ide o tzv chemickú graviditu a tehotenstvo bohužial nebude pokračovať. Priznaky ako napätie v prsníkoch sú dobrým znakom. Držim palce!
Odkaz na otázku

60 dnovy cyklus

Mia, 21.03.2013 (23:18)
Dobry den, to som zase ja :-) Na buduci tyzden idem 43 DC na sono, ci uz tam nie je dominantny folikul, ako bol minuly mesiac na 40 DC. Mam otazku, keby tam nic nie je, ziaden folikul a ani zlte teliesko, mam si dat pichnut vyvolavacku ? Moze potom inofolic lepsie zabrat, ked bude MS, aj ked umelo vyvolana? Alebo mam pockat, kedy pride MS prirodzene? Dakujem za odpoved.
Mia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak nebude dominantný folikul nechajte si "vyvolávačku" pichnúť a začnite užívať Inofolic. Čakám potom na dobré správy :)
Odkaz na otázku

Ovulacia

Zuzana, 20.03.2013 (16:16)
Dobry den, chcela by som sa opytat.
12DC som bola na vysetreni u gynekologa kvoli podozreniu na tehotenstvo, ktore som musela vylucit pred planovanou operaciou oci.
Urobili mi vaginalny ultrazvuk, doktor povedal, ze podla sliznice to na tehotenstvo nevyzera a potom nasiel "prasknute vajicko", povedal, ze som asi v polovici cyklu.
Chcela som sa preto opytat, ci to znamenalo, ze som v ten 12den cyklu uz mala po ovulacii, ked bolo vajicko prasknute? Alebo bolo vidiet len ten obal-folikul a ovulacia nastala az po tom. Teda cca 14DC ako zvycajne?Dakujem velmi za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
presne ako hovoríte, po ovulácii je vidieť prasknutý folikul a vajičko sa už uvoľnilo.
Odkaz na otázku

Preventívna prehliadka

Lele, 19.03.2013 (19:53)
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je súčasťou preventívnej prehliadky aj vyšetrenie na ureaplazmy a mykoplazmy, resp. aké vyšetrenie sa v rámci pp vykonáva?
Snažíme sa o dieťatko celý rok a stále nič. Už rok užívam Duphaston od 11. - 25. dňa cyklu. Na poslednej folikulometrii mi doktor zistil cystu (naplnená tekutinou). Bolo to opakovane-predtým niekedy v lete. Som presvedčená, že ju mám od duphastonu. Môže byťmoje presvedčenie reálne?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vyšetrenie na ureaplazmy, mykoplazmy a chlamýdie nie je štandardnou súčasťou preventívnej prehliadky, no ak sa rok snažíte o tehotenstvo odporučila by som vyšetriť aj tieto infekcie. Duphaston má význam užívať len v prípade nedostatku progesterónu v druhej fáze cyklu. Inak to nemá význam. Otázka, ktorú je nutné zodpovedať absolútne v prvom rade je či máte alebo nemáte ovuláciu. Ak ste rok liečená Duphastonom doporučujem zmenu lekára. Duphaston cysty zväčša nespôsobuje.
Odkaz na otázku

60 dnovy cyklus

Mia, 18.03.2013 (23:30)
Dakujem velmi pekne, som rada, ze robim spravne :-) Do toho inofolicu som sa uplne vlozila a doverujem mu. Budem teda cakat, ako sa to vyvinie a urcite Vam dam vediet :-) S babatkom sa nejak extra neponahlame, ale zaroven sa mu nebranime a verim, ze inofolic nam s tym pomoze. Pockam tak do jula a verim, ze to zaberie. Keby nie, tak skusim mojim lekarom odporucany clostylbegyt s duphastonom, ale pevne verim, ze k tomu nebude musiet dojst. Krasny den zelam a velmi pekne dakujem za radu. Upokojili ste ma :-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
To som rada, Držím palce!
Odkaz na otázku

Duphaston a otehotnenie

niky, 18.03.2013 (17:51)
Dobry den, chcela by som Vas poprsit o radu.
Od januara 2013 sa pokusame o babatko ale zatial to ale nevyslo. V januari 2013 som aj vyjadila po 4 rokoch hak. Na poslednej prehliadke mi dr. spravila hormonalny profil a na jeho zaklade mi nasadila Duphaston od 15 do 24dc. v 17 den som mavala aj spinenie silnejsie.
Chcela by som vediet menzes mam 30dnovi. Styk by sme chceli mat v 14 a 15 den /vtedy by som mala mat ovulku snad/, a v 15 den mam aj zacat uzivat lieky, je mozne ze otehotniem aspon hypoteticky? Alebo to skusat intenzivnejsie ked uz budem nejaky ten den uzivat lieky? a je mozne ze sa mi zmeni aj perioda?
Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vždy je u ženy vo fertilnom veku hypotetická možnosť otehotnenia. Skúšajte pohlavný styk na 10, 12, 14 a 16 deň cyklu. Vtedy je najväčšia šanca na otehotnenie.
Odkaz na otázku

60 dnovy cyklus

Mia, 18.03.2013 (08:07)
Dobry den,
tak odpovedam na Vase otazky. Moj dlhy cyklus je pravdepodobne zapricineny oddialenou ovulaciou. Ale moze to byt sposobene aj vysadenim hormonalnej antikoncepcie, ktoru som prestala brat na konci septembra. Preto som sa rozhodla cakat. Zatial mam za sebou iba 3 cykly od vysadenia (41-po vyvolavacke, 45 prirodzene, 60 prirodzene a dnes som 33 DC zatial, tak neviem kolko to este potrva ) Hormonalny profil planujeme robit v dalsom cykle. Nakolko ale netusim, kedy pride menzes, tak cakam. Ano, mate pravdu, neviem, ci je to skutocna ovulacia, pretoze krv na progesteron som odobranu nemala. Uvazovala som aj nad branim duphastonu, ale vela zien hovorilo, ze im na niekolko mesiacov uplne vymizla ovulacia ked im skracovali tak dlhy cyklus umelo. A normalne cykly mali iba s duphastonom, ked ho vysadili, zase sa in to zhorsilo a predlzilo. Co by ste robili na mojom mieste?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
častokrát sa stretávam s podobným nepochopiteľným postupom. Duphaston nie je liečba, teda okrem špeciálnych prípadov kedy sa Duphaston nasadzuje v dôsledku chýbania progesterónu v druhej fáze cyklu. Nasadenie Duphastonu pri dlhých a nepravidelných cykloch nerieši problém, vyvolá len menštruáciu ale nezvýši šancu na otehotnenie!!! Presne ako hovoríte pri dlhých cykloch je porucha najčastejšie v ovulácii, ktorá nastupuje neskôr prípadne vôbec. Hormonálna antikoncepcia nie je na vine, jej účinok už dávno prešiel.
Dovolím si vám doporučiť Inofolic, čo je výživový doplnok, ktorý reguluje menštruačný cyklus a navodzuje ovuláciu. 2x denne po dobu 3-6 mesiacov. Dajte nám vedieť ako vám pomohol.
Držím palce!
Odkaz na otázku

60 dnovy cyklus

Mia, 16.03.2013 (00:30)
Dobry den,
naposledy som mala 60 dnovy cyklus a podla bazalnej teploty som ovulovala okolo 45 DC : http://www.womenzone.cz/uzivatelka/mmiuskaa/grafy?c=-8588434024854775808 - merala som si len poslednych 30 dni cyklu.
Bola som na folikulometrii 40DC a lekar povedal, ze mam v kazdom vajecniku jedno zlte teliesko, ked som mu ale potom ukazala graf na konci cyklu, povedal, ze tie "zlte telieska" mohli byt dominantne folikuly, kezde BT jasne ukazuje ovulaciu aj s dostatocne dlhou lutealnou fazou. Moja otazka znie, teraz som 30 DC : http://www.womenzone.cz/uzivatelka/mmiuskaa/grafy?c=-8588408104854775808
Cakam, ze pride zase ovulacia okolo 45 DC. Myslite, ze je to velky problem? Mohli by nastat komplikacie, keby oethotniem prirodzene pri tak neskorej ovulacii? Lekar mi odporucil kombinaciu clostilu a duphastonu. Ja sa vsak hormonom branim a rada by som otehotnela prirodzene. Beriem uz 10. den inofolic(2 krat denne) a mam kupene balenia este na 2 mesiace a chcem to skusit najprv s tym Inofolicom. Myslite, ze som sa rozhodla spravne? Alebo mam radsej upravit cyklus hormonmi na kratsiu dlzku.. Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v dnešnej dobe dostupnosti ultrazvuku sa nerada spolieham na meranie bazálnej teploty a radšej cyklus pacientky odsledujem presne, obzvlášť pri takto dlhom cykle. Samozrejme je možné, že otehotniete aj takto no dnes už sú naozaj presnejšie motódy na odsledovanie cyklu a na naplánovanie pohlavného styku v deň s najväčšou pravdepodobnosťou na otehotnenie. A to sa nemusíte ani dennodenne trápiť s meraním bazálnej teploty alebo cervikálnym hlienom. Čo je príčinou takto dlhého menštruačného cyklu? aké sú hormonálne hladiny počas "vašej údajnej" ovulácie. Je to ovulácia?
To, že ste začali s inofolicom je fajn, môže cyklus upraviť.
Odkaz na otázku

Alchemilkovy caj

Maruška, 11.03.2013 (13:14)
Dobrý den,
rada by som sa informovala ci je mozne ze pitie alchemilkoveho caju pomaha otehotniet...vela som o tom citala.s manzelom sa pol roka snazime o druhe babo no nedari sa,ja mam preventivnu za sebou a som v poriadku,cyklus pravidelny...zacala uzivat kyselinu listovu a zaujimam sa aj o tento caj?viete mi nejak poradit?dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
Dobrý deň,
Alchemilka je všeobecne považovaná za ženskú bylinku. Má hormonálny efekt, ktorý pomáha pri luteálnom nedostatku, hovorí sa že napomáha normalizácií hormónov. Alchemilka môže byť užívaná buď ako čaj alebo lepšie ako tinktúra (z lekárne), ktorá je základom pre kúru na zvýšenie plodnosti. Napomáha pri liečbe gynekologických výtokov, zmieňuje príznaky menštruácie, menopauzy a neplodnosti. Priaznivo pôsobí na prekrvenie maternice a tonus maternice.Zvyčajne sa doporučuje piť tento čaj 2x denne, no efekt vám bohužiaľ zaručiť nemôžem. Určite alchemilka nevyrieši všetky problémy, ktoré spôsobujú neplodnosť
Odkaz na otázku

otazka

sisala, 11.03.2013 (12:24)
Dobrý deň, prosím Vás aká je šanca prirodzene otehotnieť pri subklinickej hypotyreóze s autoimunitným postihnutím – anti TPO a anti Tg viac ako 1000, hodnoty TSH 4,27 po 4 mesiacoch užívania L-thyroxinu 50? Endokrinologička mi zvýšila dávku na 50+2x týždenne 75 L-thyroxin, aby sa TSH ešte znížilo. Na pravom vaječníku PCO, podľa ovulačných testov (citlivosť 20 mIU/ml) ovulácia prebehla 15. DC. Mám 30 rokov, bez nadváhy, manžel 38 s nadváhou. Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od toho, či vaše cykly budú alebo nebudú ovulačné (ovulácia musí byť potvrdená ultrazvukom nie len ovulačnými testami), či sú vajcovody priechodné a závisí aj na spermiograme partnera. Ideálne bude ak bude hodnota TSH naozaj nižšia.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa