MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3850

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

otehotnenie

Katka, 18.05.2013 (11:50)
Dobry den chcela by som vasu radu s manzelom sa snazime uz rok o babatko v minulosti som prekonala 2 potraty jeden za druhym 10 rokov dozadu a bojim sa ci to nahodou neznechalo nejake nasledky bola som u gynekologicky a ta mi povedala ze je vsetko v poriadku len ze snazime sa pocas ovulacie, a nic a moja menstruacia je nepravidelna berem aj kyselinu listovu aj muz je v poriadku bol na vysetreni som z toho nervozna preco je taky problem otehotniet viete mi poradit nieco co urychli proces? Dakujem vam
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužial na to aby som vám poradila, je nutné odobratie kompletnej anamnézy a podrobné gynekologické vyšetrenia + odber laboratórnych parametrov. Je nutné vyšetrenie ovulácie, hormonálneho profilu a na základe výsledkov navrhnutie správneho postupu.
Odkaz na otázku

Potrácanie

Janka, 16.05.2013 (13:26)
Dobrý deň prajem a ďakujem Vám za odpoveď, ale ešte by som k vám mala jednu otázku, keďže pracujete v Centre as.repr., čo si myslíte, kedy by bolo vhodné začať brať prednison a fraxiparín pred ivf? Hematologička mi odporúčala hneď so stimuláciou, čiže ešte pred OPU. Nakoľko mi na hematológii nezistili nijakú príčinu tých opakujúcich sa potratov /9x/, záver znel vrodený kombinovaný trombofílny stav, pred mesiacom boli výsledky v poriadku, tak mi povedala, že preventívne by som mohla skúsiť túto liečbu, aj keď som si ich už raz brala a nič. Veľmi hľadám riešenie ako ďalej, keďže to nechceme vzdať. Vopred Vám ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v tomto prípade by som rešpektovala odporúčanie hematologičky a začala by som s užívaním spomínaných liekov od začiatku menštruačného cyklu v ktorom prebehne stimulácia.
Odkaz na otázku

krvácanie

Zaiaa, 15.05.2013 (22:04)
dobrý deň, bola som v 6tt na sono vyšetrení, kde mi lekárka potvrdila gestačný aj žľtkový vak a o 2 týždne kontrolu, kvôli predchádzajúcemu potratu a krvácaniu mi aj teraz predpísala Duphaston, no po dňoch užívania mám znova krvavý výtok, môžu byť na príčine lieky? alebo mám požiadať o nejaké vyšetrenia navyše? Duph. som užívala aj mimo tehotenstva kvôli krvácaniu mimo menštruácie, ktoré z časti zmierňoval, ale úplne neodstránil. ďakujem za rady
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
užívanie lieku nie je príčinou krvácania, pokračujte v užívaní Duphastonu. Ak by sa krvácanie zintenzívnilo navštívte lekára. Držím place!
Odkaz na otázku

potrácanie

Janka, 15.05.2013 (13:46)
Dobrý deň prajem, chcem sa zatiaľ iba opýtať, keďže sa k tomu neviem nikde dopátrať, či má vplyv na opakované potraty v ranných týždňoch tehotenstva, tak v 6.-7.tt. pozitívny výsledok na vyšetrenie cross-match. A či je nutné, alebo či má význam užívať pred otehotnením alebo pred IVF prednison5. Ďakujem vopred za vašu odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pozitívny crossmatch test teda test, ktorý poukazuje na aktivovanie vášho imunitného systému manželovými bunkami môže byť príčinou potratu. Zväčša ide o včasný potrat ale v podstate môže byť príčinou vašich problémov. Určite by prednison mohol pomôcť, či to však bude stačit je ťažké povedať. Nutné je aj hematologické vyšetrenie zrážanlivosti vašej krvi, ktorá je taktiež veľmi častou príčinou potratov v danom týždni.
Odkaz na otázku

problém s donosenim dieťaťa

Wivien, 12.05.2013 (13:07)
Dobrý deň chcem sa spýtať keď potratim vždy 5 týždni a doktor mi povie aby som čakala mám dve deti ale mám nového partnera a túžim mat ešte babo mám 37 rokov. Môžem si vybaviť niakom centre vyšetrenia alebo mám čakať na doktorove odporúčania. Alebo žena už nemá nárok na dieťa keď už mám dve. Fakt už nemám síl čakať. Vedel by mi niekto pomôcť. Ďakujem!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte za sebou 2 potraty je nutné vyšetrenie zrážanlivosti krvi, prípadne genetické vyšetrenie. Ak chcete dieťatko nikto vám nemôže brániť a máte na dieťatko rovnaký nárok ako ostatné ženy. Nepovažujem za rozumné vo vašom veku čakať, a odporučila by som v prvom rade hematologické vyšetrenie, následne centrum asist. reprodukcie. Držím palce!
Odkaz na otázku

otehotnenie

Paulka, 12.05.2013 (10:54)
Dobrý deň, s manželom sa snažíme o druhé babatko. Snažili sme sa v 11 a 17 DC a už tretí deň mám pocit akoby ovulácie a pocit príchodu menštruácie. Je možné že sme otehotneli? Menzes čakám 23.-24.5 2013. Ďakujem za odpoveď...
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zatiaľ sa je veľmi predčasné vyjadrovať a predpokladať čo znamenajú tieto pocity. Každopádne držím palce!
Odkaz na otázku

infolic alebo dupahostan?

Izabela76, 11.05.2013 (17:23)
Dobry deň chcem sa spýtať mala som potraty a dr. mi povedal že mám užívať infolic že až potom po 3 mesiacoch užívania začne asiinu liečbu. No lenže ja mám 36 rokov tak mám ešte čas? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte 36 rokov a sa snažíte o dieťatko viac ako 1 rok nestrácajte čas a objednajte sa do centra asistovanej reprodukcie. Za ten čas sa vám urobia aspoň všetky potrebné vyšetrenia. Inofolic sa dáva zväčša ak máte potvrdený syndróm polycystických vaječníkov. Má význam aj ak má žena viac ako 35 rokov ale zväčša ako doplnková liečba.
Odkaz na otázku

...

nicol_2207, 09.05.2013 (18:14)
no s partnerom si davame velky pozor. mam napriklad aj nevolnosti ktore trvaju uz asi 3 mesiace robila som si testy a vysli mi negativne mam aj cystu na vajecniku.priznavam som pod stresom je mi neustale zle mam chut vracat moze to byt ovplyvnene aj tym stresom?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
poruchu menštruačného cyklu môžu spôsobovať aj cysty na vaječníkoch a taktiež stres (ak si správne pamätám ste pred maturitami). Každopádne aj pocit na zvracanie môže byť spôsobený stresom. Ak sú testy opakovane negatívne, zrejme tehotná nebudete.
Odkaz na otázku

Vklad embrii a EMG vyšetrenie

Mirka, 07.05.2013 (19:29)
Dobrý deň.
9.5.2013 idem na KET. O 4 dni od vkladu som objednana na EMG vyšetrenie nôh.Tak sa chcem spýtať či ho možem absolvovať.Či to neovplivní nejak uhnezdnenie.

Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v podstate by nemalo, pretože EMG sa prenáša len na malé vzdialenosti, avšak nevieme predpokladať všetky bunkové procesy preto by som toto vyšetrenie odložila.
Odkaz na otázku

anovulačný cyklus

VEJUNKA, 04.05.2013 (02:16)
Dobrý den!
Mám 22r a doktor zistil, že mám anovulacný cyklus. V 16 som bola operovana na displaziu kčku maternice, kvôli vírusu HPV. Odvtedy mám problém s menzesom, špiníla som napr tri týždne a potom som dostala normalnu menštruáciu. Nasadila som antikoncepiu, ktorú som s prestávkami brala asi 6 rokov.Vetšinou po roku a pol som vysadila aby som zistila, či sa cyklus upravil ale márne. Za tri mesiace som ju brala znovu.Teraz ju už neberiem šiesty mesiac a mám problém podobný,menštruácia príde o 5 dní skôr ako minulý mesiac, trvá 8 až 10 dní ale len špiním.Doktor mi nasadil Norethisteron.. Antikoncepciu som nepovažovala za správnu, nakoľko mi nedokázala upraviť cyklus po toľkých rokoch.Chcem sa spýtať, či by ste doporučila sa o dietatko snažiť už teraz alebo môžme počkat. HPV sa mi môže vrátiť (čo by znamenalo, že mi zoberú maternicu) aj ked mám toho istého partnera a moje vaječníky sa nemusia prebudit. Prosím o radu. Ďakujem!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
HPV a anovulačné cykly spolu nijak nesúvisia. Taktiež sa užívaním antikoncepcie problém nepravidelnej menštruácie a anovulačných cyklov nevyrieši. Počas užívania antikoncepcie je menštruácia spôsobená len poklesom hormónov z vynechania tabletiek alebp užívaním tzv. placebo tabliet podľa typu antikoncepcie. U vás je nutná dôsledná diagnostika stavu,hormonálny profil a vyšetrenie AMH - hormón, ktorý hovorí a funkcii vaječníkov - na základe toho by som vám vedela poradiť či sa o dieťatko snažiť už teraz alebo máte ešte čas.
Odkaz na otázku

AMH

And72, 03.05.2013 (00:02)
Dobry vecer,
pani doktorka, chcem sa informovat ci ma na vyhodnotenie hladiny anti Mullerovho hormonu vplyv to, ze som este v tomto menstruacnom cykle brala kombinaciu clostilbegyt+duphasthon. Clostylbegyt 6-10DMC, a Duphasthon 16-25DMC. Dnes je 40 DMC, bol mi pichnuty agolutin na vyvolanie menstruacie, nakolko HCG je negat., a mentruaciu som nedostala a aj dnes na ten 40DMC mi bola odobrana vzorka krvi na AMH. Ci branie tejto kombinacie hormonov moze nijako ovplyvnit vysledok anti Mullerovho hormonu, alebo som mala pockat na zaciatok menstruacie a potom odobrat material na jeho stanovenie. Dakujem krasne za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
na hodnoty AMH nemá Clostilbegyt ani Duphaston žiadny vplyv, jeho produkcia je stála a nie je závislá ani dni menštruačného cyklu.
Odkaz na otázku

Zápal pošvy

dianka33, 23.04.2013 (14:09)
Dobrý deň, 1,5 roka sa s manželom snažíme o bábätko a začali sme to riešiť. Zistili mi silný zápal pošvy - konečníková infekcia. Teraz beriem na 10 dní ampicilínové čípky. Prosím, mal by niečo brať aj manžel? Môže táto infekcia ovplyvniť plodnosť? Ako môže človek dostať túto infekciu? Arálny styk "nepraktizujeme", vírivkám a bazénom sa vyhýbam, nenosím "tangáče", sladké nejem... tak neviem :(((( Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
"konečníková infekcia" je bohužiaľ veľmi častou komplikáciou, ide o blízke prepojenie vagíny a konečníka preto sa tým netrápte, po preliečení bude všetko v poriadku. Mohli ste mať oslabenú imunitu a patologické baktérie sa premnožili. Partner nemusí byť preliečený. Takéto akútne infekcie zväčša nemajú vplyv na plodnosť z dlhodobého hľadiska.
Odkaz na otázku

dlhodobá neplodnosť

Zuzana, 22.04.2013 (21:45)
Dobrý večer, už 11 rokov sa mi nedarí otehotnieť. Za sebou mám kopu všelijakých vyšetrení, manžel spermiogram, ktorý nebol ukážkový, ale bolo nám povedané, že postačuje, 6x insemináciu (dúfam som sa dobre vyjadrila) a 4x umelé oplodnenie. Pritom umelom oplodnení mi bolo povedané,že embryo bolo dobre vyvinuté a keď ho vložili do maternice, tak sa neudržalo. Neviete mi povedať prečo, na túto otázku som zatiaľ nedostala odpoveď. ďakujem za odpoveď Zuzana
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ ako lekári vieme posúdiť len zlomok faktorov pri súčasných znalostiach medicíny, ktoré ovplyvňujú oplodnenie a následne udržanie tehotenstva. Je nespočetné množstvo ďalších faktorov, ktoré nanešťastie nevieme posúdiť. Preto ani odpovedať na vašu otázku nie je možné.
Odkaz na otázku

otázka

Lily, 22.04.2013 (16:09)
Dobrý deň, chcem sa opýtať či môžem ísť na plaváreň, ak sa ja aj partner liečime na chlamídie. Berieme lieky doxyhexal a azitromicín...ja som brala tiež polygynax ale ten polygynax som cca pred týždňom dobrala.
Tak sa chcem opýtať či je to bezpečné alebo sa ešte pre istotu takýmto miestam vyhýbať.
ďakujem za radu... a prajem pekný deň :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
počas liečby by som plaváreň neodporúčala, vaše prostredie v pošve je antibiotikami zmenené a preto ste aj náchylnejšia na infekcie.
Odkaz na otázku

Antidepresíva

Zuzana, 22.04.2013 (09:51)
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, s manželom sa pokúšame o druhé dieťatko.Manžel však 1. týždeň berie Xanax a Stimuloton (antidepresíva).Ak by som otehotnela, može to mať nejaké účinky,následky na dieťatko, alebo jeho vývoj?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak otehotniete, tak lieky, ktoré užíva váš manžel nebudú mať žiadny vplyv na vaše dieťatko.
Odkaz na otázku

brnenie v podbrusku

zzana, 21.04.2013 (18:10)
Dobry den,
mam 28 rokov a uz asi rok a pol (po vysadeni HA) mam nepravidelny MC. Kedze chcem otehotniet, gynekolog mi urobil hormonalny profil, vsetko ok az na testosteron, kt. mam zvyseny. Bola som raz na folikulometriu a neukazala ziaden folikul, tak zhodnotil, ze mam anovulacne cykly. MC musim vyvolavat, chodievam na vyvolavaciu inj. Tento mesiac som nebola, pretože sme sa dohodli, ze mi predpise clostylbegyt a duphaston, ale az po manzelovych testoch u urologa, aby sa potvrdilo, ze je v poriadku. Ide tam v utorok.
moja otazka znie: aka je pravdepodobnost otehotnenia po tych tbl. a co moze znamenat brnenie v podbrusku, miestami mam pocit ako pri menstuacii.
Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pravdepodobnosť otehotnenia závisí od schopnosti vášho tela zareagovať na túto liečbu. Bohužial nie u všetkých žien clostilbegyt navodí ovuláciu. Ak k ovulácii príde, závisí od toho či je ešte pridružená iná porucha plodnosti alebo nie, od spermiogramu, od toho či máte priechodné vajcovody a podobne. K pravdepodobnosti otehotnenia sa teda vyjadruje veľmi ťažko. Detto k brneniu podbruška.
Odkaz na otázku

detox

zaiaa, 18.04.2013 (02:13)
dobrý deň, mám 34 rokov a s manželom sa pokúšame o druhé bábätko, no akosi sa nedarí v porovnaní s prvým na "prvý pokus" (prvé som rodila 32 ročná).
oproti prvému tehotenstvu mám teraz nadváhu 15 kg a chcela by som od Vás poradiť, aký vplyv môže mať zmena stravy na prípadné otehotnenie. jedná sa o zdravú zeleninovú stravu bez hladovania plnú potrebných vitamínov, ale spojenú s detoxikáciou a prečistením organizmu. máme počkať s dieťatkom alebo ho nemôžem ohroziť kým neviem o tehotenstve? ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ide o dostatočne vyváženú stravu prípadnému tehotenstvu neuškodí.
Odkaz na otázku

nosifol

boniqa, 16.04.2013 (20:44)
dobry den prajem , dnes som bola u svojho doktora ktory mi povedal že mam male folikuly .duphaston mi vysadil a predpisal mi clostylbegyt 5-7-9 den a že si mam kupiť nosifol lenže tento liek neviem zohnať v lekarni len na nete možem ho zameniť za inofolic?či radšej si mam objednať cez net nosifol a nič nezamienať?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
podstatne lepšie skúsenosti mám s Inofolicom. Kľudne ho nahraďte.
Odkaz na otázku

protilátky proti spermiám

mária, 15.04.2013 (10:30)
Dobrý deň prajem, prosím Vás ešte sa chcem opátať, na takú vec, že ako to je vlastne s tými protilátkymi proti spermiám. S manželom sa nám darili koncepcie pred časom úplne bezproblemov, s tým istým mužom som už od r 2001 až dodnes, otehotnela som s ním dokopy 3 x, z toho 2 x ab., jeden pôrod, máme jedno 4 ročné dieťa. Teraz sa nám nedarí, a mne zistili pozitovitu protilátok proti spermiám, ste mi raz v odpovedi v tejto pradni odporučili buď inseminácia alebo Prednison. Ako je vôbec potom možné že som vtedy pezproblemovo otehotnela s tým istým mužom hneď na prvý šup snaženia sa a to 3 x dokopy, a teraz sa nedarí, a mne bola zistená táto pozitivita protilátok proti spermiám? Ako je toto možné? Na IVF nemáme prniaze! a prosím vás koľko stojí u vás celkovo inseminácia pacientku? tie všetky dolatky? Sledovanie ovulácie, odber partnerovho materiálu, jeho príprava na použitie a samotný výkon inseminácie, koľko toto vyjde pacientku cenovo? A prosím Vás ten Prednison kto môže predpísať? môže obvodný gynek ku ktorému patrím? alebo oblastný imunolog kam chodievam? Lebo už 3 mesiace nejazdíme do CARu pretože je to kilometrovo ďaleko, a auto nejazdí na vodu. Takže určite neprichádza do úvahy jadziť 90 km len kôli tomu aby mi kdesi vypísali recept na Prdnison, ak môže vypísať recept nejaký iný lekár bližšie k môjmu bydlisku. cestovať 90 km kôli vypísaiu receptu určtie nebudem.
1. ako je možné že sa vtedy koncepcie darili bezproblemovo a dnes s tým istým mužom že ja vytváram ptorilátky a nedarí sa?
2. koľko u vás vyjde cenovo pacientku inseminácia?
3. kto môže vypísať recept na Presnison, tak aby som to mala v mašom rajóne spádovej oblasti, do najbližšieho CAR je to 90 km, to jazdiť nebudem, môže predpísať Prednison rajónny imunolog, alebo môj obvodný gynekolog?
4. môže sa Prednison užívať v čase ovulácie a obdobia snaženia sa o graviditu, prípadne uživať v čase veľmi malej vzniknutej gravidite, napr 2- 3 týždeň. ? ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
imunita človeka sa počas života mení, tak ako sa u niekoho vyvinie alergia až počas života tak je to podobne aj s imunitou a protilátkami proti spermiám. Isté teórie vravia, že pri dlhodobom spolužití s partnerom dochádza k senzibilizacii - teda precitliveniu na maželove protilátky čo môže spôsobovať problém pri otehotnení. Dľa tejto téorie sa takýmto párom odporúča pohlavný styk na dva až tri mesiace len s použitím kondómu a následne používať kondóm vždy, okrem obdobia, kedy má žena predpokladanú ovuláciu. Nedochádza tak veľmi zjednodušene povedané k provokovaniu imunitného systému partnerskými spermiami a netvoria sa protilátky. Niektorým ženám to pomohlo ale samozrejme sa to nedá brať univerzálne. Toľko k vašej prvej otázke.
Inseminácia v závislosti od CAR ale približne 75 eur.
Recept na Prednison vám môže napísať aj obvodný lekár alebo váš rajónny gynekológ neviem však, či bude ochotný, rozhodne za pokus to stojí.
Prednison môžete užívať v čase ovulácie aj v čase včasného tehotenstva.
Držím palce!
Odkaz na otázku

vysetrenia po missed ab

Ivas, 14.04.2013 (15:51)
Dobry den, prekonala som dva missed abortion, potom tretie tehotenstvo bolo uspesne, mame zdravu dcerku. Na zaciatku tretieho tehotenstva mi zistili autoimunnu hypothyerozu. Som na nu liecena uz treti rok. Koncom minuleho roka som zelane otehotnela s tym, ze endokrinologicke vysledky su ok. Avsak plod sa nevyvyjal, nebola vobec pritomna akcia srdiecka a velkost v 8t zodpovedala 6t. Gynekolog mi poradil pockat, ale ani po 2t sa nic nezmenilo. Chcem sa spytat, ci je mozne, ze mam nejaky problem z hladiska hematologie alebo genetiky, kedze ide uz dokopy o treti missed. A ci je vhodne/nutne absolvovat nejake vysetrenia pred tym, ako sa pokusim znova otehotniet. Pocas uspesneho tehotenstva som nemala ziadne problemy a dcerka sa narodila presne na termin. Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po 3 potratoch je jednoznačne indikované vyšetrenie hematológom a genetikom. Pred ďalším pokusom o otehotnenie je nutné tieto vyšetrenia absolvovať aby ste sa do budúcna vyhli opakovaným potratom. držím palce!
Odkaz na otázku

nepichnuty pregnyl

minutka, 13.04.2013 (20:54)
D.den,s manzelom sa snazime otehotniet 1,5 roka. Mam 27,manzel 31 r. Lekar manzela nevysetril,teda na spermiograme nebol. Ale ja uzivam druhy mesiac clostylbegit. A to z dôvodu,ze hoci folikul narastie do pozadovanej velkosti 24mm,no nepraskne. Chcem sa spytat,ci je takyto postup spravny, nakolko mi nikdy nepichol pregnyl. Nebolo by to vhodnejsie,na neprasknuty folikul?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri problémoch s prasknutím folikulu je možné nasadiť Pregnyl alebo Ovitrell. A v prvom rade pri neplodnosti je nutné vyšetriť spermiogram partnera, ešte pred samotnou stimuláciou clostilbegytom. Pre toto a podobné skúsenosti odporúčam všetkým pacientkám ak sa rok snažia a neúspešne je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde vám okrem kompletných odberov spravia ak je to indikované aj stimuláciu clostibegytom pod dohľadom. To, že idete do centra asisitovanej reprodukcie neznamená, že hneď vás niekto bude nútiť do umelého oplodnenia, aspň teda pevne verím, že to tak nie je nikde. Držím palce!
Odkaz na otázku

môžem byť tehotná

Zuzana, 11.04.2013 (08:25)
Dobrý deň, chcem sa opýtať s manželom sa snažíme o bábätko zatiaľ len 2 mesiace. Myslela som si, že som tehotná asi 4 dni pred menštruáciou som si robila test a bol pozitívny, ten bol desiatkový . Ďalší som si robila v 1. deň meškajúcej menštruácie, ten bol s 25 citlivosťou a tiež tam bola slabá čiaročka. Ale na druhý deň som dostala menštruáciu, najprv len také hnedé špinenie, potom sa to rozbehlo ale nemám ani krče ani žiadne bolesti. je to len slabé krvácie sfarbené trošku dohnedá. Môžem byť tehotná? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
veľmi pravdepodobne išlo len o chemickú graviditu ktorá odkrvácala počas menštruácie.
Odkaz na otázku

vyšetrenie

Vlasta, 08.04.2013 (21:41)
Dobrý večer, chcem sa opýtať, aké vyšetrenie by ste mi odporučili pri dgn N96. Mám za sebou 1 pôrod, otehotnenie aj tehotenstvo bez problémov, dieťatko je zdravé. Odvtedy sa nám nedarí. Po roku a pol od pôrodu som druhýkrát otehotnela, no v 4tt MA, o ďalší rok opäť MA v 7tt, ale od začiatku sa zdalo, že ide o IUGR plodu. Po tomto mi bola diagnotikovaná gen. mut. heterozygotov, hneď ako som zistila,že som opäť tehotná som si od 3+6tt pichala Fraxiparín, no v 5tt som potratila spontánne. Liečim sa na hypotyreózu, beriem Euthyrox 100, som sledovaná. Neviem, či máme skúšať ďalej, alebo mám pred tým radšej podstúpiť vyšetrenie a ak áno, aké a kde, u gynekológa alebo rovno v CAR? Ako je to s úhradou pri diagnostike v CAR? ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri opakovanom /habituálnom/ potrácaní je indikované hematologické vyšetrenie, imunologické vyšetrenie a genetické. Asi ja osobne by som sa zverila do rúk odborníkov z centra asistovanej reprodukcie, kde sú odborníci školení a preškolovaní v oblasti neplodnosti a venujú sa jej so 100% nasadením. Úhrada zavisí od vášho veku a od konkrétnych vyšetrení, ktoré podstúpite. Na väčšine stránok konkrétnych centier je zväčša uvedený cenník výkonov.
Odkaz na otázku

Kvasinková infekcia

Katka, 08.04.2013 (20:58)
Dobrý deň,
chcela by som len poznať Váš názor, či môže kvasinková infekcia zabrániť otehotneniu. Kvôli antibiotikám som dostala kvasinky práve v čase ovulácie, kedy sme sa snažili s manželom o tretie bábätko. Prvé dve detičky boli hneď podľa očakávania, preto by som chcela len vedieť, či tie kvasinky mohli spôsobiť, že to teraz hneď nevyšlo. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie je to veľmi pravdepodbné, musíte skôr rátať s tým, že s vekom ubúda ovulačných cyklov čo je omnoho pravdepodobnejšie ako nepriaznivá vaginálna flóra.
Odkaz na otázku

Výmena antikoncepcie

Kristína, 08.04.2013 (18:56)
Dobrý deň, chcem sa spýtať, že do teraz som brala antikoncepciu v tabletkovej forme Softinelle, ale lekárka mi zistila, že sa mi zväčšila pečeň a poradila mi, aby som išla k lekárovi, aby mi predpísal neaké náplaste, ale on mi poradil vaginálny krúžk nuvaring. Povedal aby som si ho zaviedla 2-3deň menšturácie a chcem sa opýtať, že či pri tom môžem používať tampóny a ako to je pri pohlavnom styku? Lebo som sa dočítala, že sa môže aj zlomiť. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
výber pohlavia bez medicínskeho dôvodu je nanajvýš neetické a preto to nie je ani povolené. Výber pohlavia pred embryotransferom sa umožnňuje len v prípade, že v rodine sa vyskytuje ochorenie ktoré je viazané na určité pohlavie. Navyše ak ste nepodstúpili špecializované vyšetrenie Predimplantačná genetická diagnostika štandardne sa nedá určiť pohlavie embrya bez tohto vyšetrenia. Tak ako sa nepozná genetická výbava embrya nepoznáme ani pohlavie embrya, embryo sa posudzuje len na základe počtu buniek.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa