MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4171

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

AMH FSH

Lynn, 21.11.2014 (12:42)
Dobry den,

navstivila som viacere kliniky ohladne konzultacie asistovanej reprodukcie (po 2 rokoch snazenia). Po prehliadnuti vsetkych vysledkov mna aj manzela ma jeden z doktorov upozornil na hladiny AMH- 1.1.3 ng/L, FSH- 7.6 mIU/ml (merane 2.den cyklu). Vraj su moje vajecniky ovela starsie ako moje telo (mam 31 rokov) a mala by som co najskor otehotniet. Co si o tom mam mysliet? Preco ma na to ostatni lekari neupozornili? Som z toho v strese.

Vopred dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
fyziologické hodnoty AMH sa pohybujú od 1,5-3,5, iné zdroje uvádzajú fyziologické hodnoty od 2,0-4,0. Vaša hodnota naznačuje zníženú ovariálnu rezervu, to znamená, že funkcia vaječníkov je znížená a za istých okolností sa dá predpokladať slabšia činnosť vaječníkov. Ak sa však snažíte o otehotnenie je na zvážení využiť pomoc centra asistovanej reprodukcie, nakoľko to nemusí byť jediný problém, ktorý máte.
Odkaz na otázku

Antibiotika u muža a snaženie o babatko

Katka, 21.11.2014 (09:04)
dobrý deň, manžel v oktobri prekonal zápal plúc, už je ok len ešte berie antibiotika na plúcne mykoplazmy a to Fromilid a Azitromycin. Je možne pokúšať sa o babatko aj počas toho že užíva atb? Má vôbec životaschopné spermie? dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bariéra by mala zabrániť prechodu ATB do oblasti , kde sa spermie tvoria a uchovávajú
pokiaľ nie je jasne na liečivách uvedené , že sú spermicidné, nemal by byť problém
s pozdravom
Odkaz na otázku

IUI

Ria, 12.11.2014 (08:43)
Dobry den, chcela by som sa spytat ohladom IUI. Ak ma muz dobre vysledky spermiogramu (predosle spermiogramy vsak boli zle, vysledok sa zlepsil az po dlhodobej vitaminovej kure a uz je opat dlha doba od jej ukoncenia), je v kazdom pripade nutne, aby mala zena za sebou laparoskopiu? Je mozne podstupit IUI aj bez tohto operacneho zakroku?
Protilatky proti spermiam boli negativne, AMH 0.97, ale bez ďalšieho riešenia neplodnosti.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie je to nutné, avšak niektoré centrá na tom trvajú. Osobne v tom význam nevidím.
Odkaz na otázku

Vysledky

klaramanerova, 10.11.2014 (20:22)
Dobry den, pani doktorka, rada by som sa opytala na vysledky mojich testov:
HP robeny v 3DC:
S-luteinizacna hormon 5,26
S-FSH 5,08
S-Prolaktin 19,20
S-Estradiol 104.70
HP robeny v 21DC:
S-Prolaktin 22,11
S-Progesteron 44,09

+ vysledky z USG: uterus so sliz. 11/2, na lavom ovariu DF priem 21 mm, vpravo bez DF, c.D
druhy krat vysledok z USG: uterus so sliz 11/2, na pravom ovariu DF priem 22 mm, lave overium norm. velk a strukt, C.D. bez volnej tekutiny..
Co to znamena vysledok USG+ krvnych testov
Bol mi pichnuty Pregnyl, 2x, oba pokusy bez uspechu..

Velmi pekne dakujem!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
váš hormonálny profil naznačuje na syndróm polycystických ovárií, vzhľadom na nepriaznivý pomer medzi FSH a LH. Nemusí však ísť o jeho závažnú formu, to závisí od toho ako máte pravidelný cyklus a či dochádza k ovulácii. Podľa UZV k ovulácii dochádza a podľa toho bol predpokladám plánovaný pohlavný styk.
Odkaz na otázku

vitamíny

Zuzana, 07.11.2014 (14:35)
Dobrý deň, spolu s manželom sa snažíme viac ako rok o prirodzené otehotnenie, zatiaľ však bez pozitívneho výsledku. Minulý mesiac som absolvovala folikumetriu, folikuly krásne praskli, sliznica bola pekná (aspoň čo doktor hovoril). Ja som podľa všetkého v poriadku, ale manžel má spermigram nasledovný:
pohyblivosť A (lineárna): 0,
B (pomalá lineárna): 20,
C (nelineárna): 20,
D (nepohyblivých) :60,
patológia : cca 50....lekár mu odporučil užívať Prefertil. MOja otázka je: aké máte skúsenosti s týmito vitamínmi? nemali by sme ich ešte niečim podporiť? Je nejaká šanca, že by sme mohli prirodzenou cestou otehotnieť? ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
napriek tomu, že sú spermie výrazne pomalšie, spontánne otehotnenie je možné. No vo vašom prípade by som odporučila insemináciu na zjednodušenie "cesty" spermií k vajíčku. Profertil svojim pacientom odporúčam len vo výnimočných prípadoch, zatiaľ ma nepresvedčil tento preparát o jeho pozitívnom efekte.
Odkaz na otázku

Kyselina listova

LULU, 03.11.2014 (22:50)
Dobry den, kupila som si vyzivovy doplnok kyselinu listovu 800 vku, citala som ale vsak ze pred planovanym otehotnenim sa ma uzivat 400 vka a pocas tehotenstva 800 az 1000 ka.Chcem sa spytat ci nebude vadit ked zacnem uzivat 800 vku aj ked niesom zatial tehotna.Na baleni je pisane 1 tabletka za den mozem davat obden? Mam 27 rokov.Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, je to v poriadku
s pozdravom
Odkaz na otázku

prozba

Ema , 31.10.2014 (10:43)
Dobry den mozem vas poziadat o vymazanie mojej otazky ktoru som vam pisala 13.10.2014 v case 12:33, islo o to ze cez tuto diskusiu a moje udaje vam v mojom mene pisala kamoska. Budem vam vdacna dakujem a ospravedlnujem sa viem ze toto tu nieje o chatovani,ale o poradenstve.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, bohužiaľ ja nemám dosah na správcovské službz tohto portálu, nie je v mojej kompetencii so správami pracovať ani ich mazať
s pozdravom
Odkaz na otázku

ivf

pk, 27.10.2014 (08:55)
Dobry den.
Chcela by som Vas poprosit o Vaš nazor ohladom neuspesneho vkladu pri ivf. Je to moje 1 ivf a prvy et. V com moze byt neuspech uhniezdenia? Slaba blastocysta, nekvalitna sliznica, genetika? Viem, ze na to neexistuje jednoznacna odpoved. Ale ide o to, ze so sliznicou ja problem nemam. Aj bola pekne vysoka v den vkladu. Reprodukcnu imunologiu mam vysetrenu. To je v poriadku. Manzel ma normospermiu. Bol teda problem v blastocyste? Vkladali mi včasnu blastocystu na 5 den PK. Uz na 8 den po vklade som zacala spinit a preslo to az do krvacania. Mame este zmrazenu expandovanu blastocystu. Bojim sa, ze scenar sa bude opakovat.
P.S.: mam endometriozu
Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ všetky informácie, ktoré máme sú stále nedostatočné a stále nie je možné sa vyjadriť k príčinám neúspechu. Na základe nedávnych veľkých štúdií sa potvrdilo, že aj morfologicky "pekné" embryá nemusia byť geneticky kvalitné. Preto za viac ako polovicou neúspechu stojí práve nekvalitné embryo aj keď sa "naoko" javí ako vhodné embryo. Nenechajte sa odradiť prvým neúspechom, bohužiaľ je to o štatistike a úspešnosť je všeobecne okolo 40-50 %, takže sa to raz URČITE podarí! Držím palce!
Odkaz na otázku

neviem ako dalej

kristina, 18.10.2014 (17:56)
Dobry den ! Nedari sa mi otehotniet uz 1r a par mesiacou mam pco brala som duphaston na upravu cyklu cyklus sa upravil na 28 dni ..poto folikumetria potvrdila nedozrievanie vajicok dali mi clostybegyt 1x dene trosku narastli ale dominantny tam nie je ako dalej ? Co ak mi nedozru vajicka vobec ? Spermiogram bol zavre oligospermia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
doporučujem navštíviť centrum asistovanej reprodukcie,
využijú niektorú z metód asistencie a dopomôžu vám otehotnieť
s pozdravom
Odkaz na otázku

gs mimistar

Lulua22, 17.10.2014 (22:05)
Dobry deň, mám 27 rokov a s partnerom by sme chceli bábätko. Začali sme to riešiť asi pred pol rokom no zatiaľ sa nepodarilo. Antikoncepciu neberiem už 2 roky na prehliadke som bola a vraj je všetko v poriadku. Mávam aj strašné bolesti pri menštruácii, byva mi na odpadnutie a tabletky si musím dať aj 2 Nasla som na internete prípravok gs mimistar a chcela by som sa spýtať či je ho dobre užívať a či by mi pomohol.Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ako prekoncepčná podpora je produkt vhodný , sú i iné varianty
užívanie je však len záležitosť podporná, neznamená to, že po 3 mesačnej kúre automaticky otehotniete,
je vdhoné tiež lekárom skontrolovať folikulometriu, či ovulujete správnym spôsobom a pdobne, tiež prípadne hormonálny profil...
ak by sa otehotennie nedarilo, ďalší managemenst vám doporučí lekár
s pozdravom
Odkaz na otázku

je možne?

Katarina Demeova, 13.10.2014 (12:33)
Moj cyklus je 28-29dnovy, posledna mrcha bola 16.9.14- trvala 5 dni ako stale. 24.9. Sme mali sex( nevylucil spermie do mna ale na brucho sla som na wc a zobrala spermie medzi prsty a vopchala do vaginy- viem som hrozna) sex sme mali aj potom 25-26-29-30. Samozrejme ejakulacia skoncila inde nie vo mne.Od toho 26.9. Sa mi zdurili prsia zacala som ich mat citlive ale len tak jemne posledny den nasho sexu vecerom som ochadzala pracovne prec Cize 30.9. Na druhy den 1.10 ma strasne pichlo v maternici ako by ma niekto bodol nozom vyrazilo mi to dych. Objavovali sa bolesti podbruska prsia citliveli viac priznaky na mrchu, zvyklo mi byt zle od zaludka ale si vravym domyslam si.priznaky nemyzli stale sa objavovali raz pocas dna. 11.10 som si robila test bol negatyvny. Od 11.10 si meram BT mala som ju 37,2 do dnesneho dna dnes rano 13.10 som mala 36.8. Prsua bolia priznaky pokracuju. Mozem byt tehu? Bolli tie priznaky cez ovu? Kedy mam vlasne plodne dni som zmetena. Poradte mi co je to.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte podozrenie na tehotenstvo, navštívte gynekológa, skontroluje sa nález v maternici, výška sliznice, prípadne HCG z krvi
s pozdravom
Odkaz na otázku

mozem byt tehotna

Ema Klemparova, 12.10.2014 (20:54)
Dobry vecer skusala som odoslat ale neodisiela asi preto lebo je dost dlhy tex, je moze ze by ste mi posla e-mail a tam by som vam posla moju otazku kedze je dlaha velmi by ste mi pomohli pretoze som mimo Sk. Dakujem a ak nie nevadi. Spozdravom Ema.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
osobný email vám bohuzial poskytnúť nemôžem, pokúste sa vašu otázku skndenzovať do kratšieho textu
s pozdravom
Odkaz na otázku

???

Ema Klemparova, 11.10.2014 (17:30)
Neviem ci ste dostali moju otazku, prosim odpovecte mi. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, neviem o akú otázku ide, v poslednej doručenej pošte žiaľ od vás nič nie je , možno ste otázku neodoslali
s pozdravom
Odkaz na otázku

IVF

Paula, 11.10.2014 (09:58)
Dobry den.
Som po stimulacii v IVF programe. Vo štvrtok som mala odber vajicok. Odobrali 16 vajicok. Včera som sa informovala kolko z nich oplodnili tak vysledok je taky, ze az 8 vajicok bolo nezrelych a nesposobilych na oplodnenie. Z coho boli zaskoceni aj v samotnom centre. Z 8 oplodnenych sa uz 2 prestali vyvijat. Ostava nam teda este 6, ktore sa zatial vyvijaju. Zaujima ma vas nazor ci je normalny az 50% "odpad" pri vajickach. Bojim sa ci vajicka nemaju nejaku geneticku vadu ked ich bolo tolko nezrelych. Bojim sa teda ci aj tych 6 sa neprestane vyvijat. Mam endometriozu. Cysty na oboch vajecnikoch. Mozu endo cysty sposobit, ze vajicka su slabsie a nedozrievaju vsetky?
Dakujem

Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ je to veľmi individuálne. Závisí od samotnej stimulácie a od vstupných ovariálnych parametrov/od stavu vaječníkov.Endometrióza môže znižovať kvalitu vajíčok no zväčša nespôsobuje ich nezrelosť. Z 8 oplodnených oocytov je 6 embryí dobrý výsledok. držím veľmi palce a nemusíte sa obávať poškodených vajíčok, nakoľko boli tie vaše "len" nezrelé.
Odkaz na otázku

oneskorena ovulacia

andrea , 10.10.2014 (21:59)
Dobrý deň pani Doktorka.
Mám 32 rokov.Chceli by sme druhé babätko ( mám 3 ročnú dcérku ),preto som začala merať bazálnu teplotu.Meriavam ju každé ráno v rovnakom čase s tým istým teplomerom už tretí mesiacMám 29-30 dňový cyklus a ovuláciu na 25.dni,takže na 5 deň po ovulácií dostavam menzes.Pred 3 mesiacmi som bola na ročnej gyn kontrole,mám výsledky kultivácie a hystologie v poriadku,Pan Dr. mi povedal že na sone vidí aj folikuly na vaječnikoch.Pred pôrodom dcérky som mala ovuláciu v strede cyklu.
Môžem sa pri takom menštruačnom cykle otehotnieť,respektíve čo mám robiť aby som opäť mala normálny cyklus?
Inak sa cítim zdravá,neberiem žiadne lieky,antikoncepciu som tiež nikdy nebrala.
Ďakujem za Vašu odpoveď .-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ ovulácia na 25 deň z 29-30 dňového cyklu nedáva zmysel, preto by som sa v tomto prípade vôbec nespoliehala na meranie bazálnej teploty. Druhá fáza cyklu je vždy pravidelná a menštruácia prichádza zväčša 14 dní po ovulácii. Bolo by ideálne ultrazvukové vyšetrenie cca 11-15 deň menštruačného cyklu.
Odkaz na otázku

PCOS

mirka126, 07.10.2014 (17:32)
Dobrý deň, mám 24 rokov a pred nedávnom mi bolo diagnostikované PCOS, absolvovala som folikulometriu, krvné testy na hormonálny profil, v pondelok som bola na odber na antimulerov hormon, a takisto mam poruchu funkcie stitnej zlazy a uzivam Euthyrox 50., Chcem spytat ci je pri PCOS moznost otehotniet spontanne nie v centre asist. reprod. O babo sa snazime zhruba 2 roky a stale nic.. Doktor mi nasadil Proveru, a ked pridu vysledky z antimulerovho hormonu tak planuje stimulaciu ovulacie Clostylbegitom .. Prosim o radu ci sa da este nieco urobit ... Veľmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, závisí či dochádza k ovulácii alebo nie, predpokladám, ak je plánovaný Clostilbegyt,že skôr nie
preto vyčkajte či podpora bude postačujúca, je možné i spontánne otehotnenie, ak nie , náslden by vám lekár doporučil centrum as.reprodukcie
Môžte si ešte sama zakúpiť podporné prípravky ako sú Inofolic,Inositol a podobné
s pozdravom
Odkaz na otázku

potraty

Boba, 06.10.2014 (11:54)
Dobrý deň chcem sa opýtať. Už 2 roky sa snažíme o bábätko. Prvý rok sa nám absolútne nedarilo po roku som otehotnela bohužial to dopadlo potratom vďaka bohu v začiatkoch tak ma nemuseli čistiť. Po tomto sa mi toto isté stalo ešte 2 krát. Počas druhého potratu som zmenila doktorku a tá mi robila vyšetrenia krvi aj sonografické vyšetrenie vraj je všetko v poriadku. Čo spraviť pre to aby to tehotnestvo aj pokračovalo a neskončilo vždy v začiatkoch? Zatiaľ každý deň užívam kyselinu listovú. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa teh.straty opakovali, je vhodné dplniž komplexné vyšetrenia z krvi, ak vám lekárka neurobila všetky , je vhondé doplniž i hematlogické a komplexne
vo vašom prípade by bolo možno na mieste zrealizovať konzultáciu v niektorom z centier asistovanej reproduckie, kde poskytujú komplexnú straostlivosť i v prípadoch opakovanžch teh.strát
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenský test

slavka, 30.09.2014 (13:30)
Dobrý deň, minulý mesiac som pravdepodobne prekonala mikropotrat. Moje tehotenstvo nebolo potvrdené lekárom, ale mala som dvakrát pozitívny tehotenský test hoci čiarka na teste bola o čosi slabšia, ale dosť výrazná. Je možné aby sa test mýlil a nebola som vôbec tehotná. S manželom sa snažíme otehotnieť a lekárka ma chce poslať na prefuky vajíčkovodov, ale keď som otehotnela tak vajíčkovody musia byť priechodné. Tehotná som bola už 2 krát. Raz sa mi narodil zdravý syn po cisárskom reze a druhé tehotenstvo nedopadlo dobre bábätko malo vážnu vývojovú chybu a bol mi vyvolávaný pôrod a robená kyretáž. Teraz som bola pravdepodobne znovu tehotná, ale neviem či sa môžem spoliehať na tehotenské testy . Pritom každý bol od iného výrobcu. Nerada by som musela znovu podstupovať prefuky vajíčkovodov.
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak je test pozitívny samozrejme možné uvažovť o tehotenstve, avšak žiaden výrobca vám negarantuje správny výsledok
chromopertubácia ak je nutná sa vykonať môže, to že ste otehotnela v minulosti ešte nezanemná, že ste nemohla mať medzitým nejaký zápal, o kt . ste ani nemusela vedieť , kt. mohol spôsobiť zrasty alebo nepriechodnosť.
avšak keď sa pristupuje k chromopertubácii, predtým by sa malo realizovať ešte viac iných vyšetrení,
s pozdravom
Odkaz na otázku

porate mi prosim

mija, 23.09.2014 (21:03)
Dobry vecer porate mi prosim co mam robyt mam uz jedno dieta ale by som s partnerom chcela druhe ale uz pol roka sa nam nedary neviem co dalej pri prvom sme nemaly ziadny problem mozem byt neplodna alebo mi chybaju neake vitaminy za radu vopred dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite si doplňte kompletné vyšetrenie u lekára, nech sa spraví UZV, skontrolujú sa vaječníky, folikuly , lekár sa pokúsi zistiť o čo sa jedná...
s pozdravom
Odkaz na otázku

výsledky spermiogramu

Norika, 16.09.2014 (20:02)
Dobrý den, už dlhsie sa snažíme otehotniet', partner bol na spermiograme a výsledky su nasledovne: objem 3,5ml; motilne 8x10 na 6/ml; nemotilne: 7x10 na 6/ml; motilita: a+b+b/; patologia: 90%; liquifikacia: +; semeno: čiste; nález: norm 200SP.
Máme sancu otehotniet prirodzenou cestou pri tomto naleze?

Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
spermiogram je absolútne v poriadku , všetky hodnotené parametre ako je pohyb, množstvo aj štruktúra spermií sú bez patologického nálezu. Otehotnenie však nie je podmienené len kvalitným spermiogramom ale množstvom ďalších faktorov. Ak sa vám nedarí dlhšie ako rok navštívte centrum asistovanej reprodukcie, kde dôkladne vyšetria kde by mohol byť problém.
Odkaz na otázku

uzivanie liekov po ET- ivf

katka, 11.09.2014 (20:35)
Zdravim, som od dnes po ET, uzivam preventivne anopyrin, utrogesran, parlodel a od dnes aj Fraxiparine. Ked sme planovali ivf, mala som parlodel planovany len do vkladu, dnes sa to zmenilo, mam ho uzivat. Prosim vas je to v poriadku? neuskodi mi tato kombinacia tolkych liekov, neuskodi to embrijku? beriem este kys. listovu, C vitamin, E vitamin. Dakujem velmi za odpoved.
este davkovanie:
anopyrin 30mg - 2 tb denne
utogestan 100 mg- 3 x 2 tb denne
parlodel 2,5 mg - 1/2 tb denne
fraxiparine 0,3 ml -1 denne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
užívajte dľa doporučení
s pozdravom
Odkaz na otázku

Protilátky proti spermiám

Nika80, 10.09.2014 (13:53)
Dobrý deň, môže gynekológ zobrať krv na protilátky proti spermiám alebo to robia iba v CAR? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od vybavenosti a zmlúv s laboratóriami u daného lekára, informujte sa u svojho lekára
v centrách to robia určite
s pozdravom
Odkaz na otázku

prolaktín

marta772, 09.09.2014 (16:18)
dobrý deň, môj problém začal pred dvomi rokmi, ked som začala mať problémy s menštruáciou. Mala som ju nepravidelnú, neskôr zmizla úplne. Vďaka krvným testom sa zistilo, že mám zvýšený prolaktín. Endokrinologička mi nasadila liečbu norprolakom s tým, že ked ho nebudem brať, nebudem mať menštruáciu. Užívala som ho pol roka, no bolo mi z neho strašne zle, vyskúšala som ho teda vysadiť. Odvtedy som dostala menštruáciu každý mesiac. Nechcem aby mi to mal niekto za zlé, ale pani endokrinologička odmietala akúkoľvek alternatívu a ja som sa pred pol rokom dozvedela od kamarátky, ktorá mala podobný problém, že sa liečila mastodynonom a že jej pomohol. tak som si ho kúpila, pretože mi posledné štyri mesiace prišla menštruácia trochu opozdene, tzn. na 36-38 deň a cyklus sa po ňom znovu upravil. S priateľom by sme už chceli začať "pracovať" na dieťatku, a prosím Vás neberte to ako zanedbávanie liečby, ak bude potrebné vrátim sa opäť k liekom, no chcela by som vedieť Váš názor, ak mi tieto homeopatické kvapky pomáhajú upraviť menštruáciu, myslíte, že je potrebné užívať tie lieky? vráti sa mi plodnosť? prípadne poradiť dodatočne niečo k jej zvýšeniu. ďakujem krásne za odpoveď a prajem príjemný deň.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak vám mastodynon postačuje, je to v poriadku, používa sa síce viac pri insuficiencii žltého telieska , nie hyperprolaktinémii, ale ak máte pocit zlepšeného stavu, netrvdím, že to tak byť nemôže
otázkou tiež je ako vysoké boli hodnoty prolaktínu a tiež aký bol dôvod jeho nadprodukcie....
či otehotniete to vám povedať nedokážem, neviete ako ste teraz na tom, to že máte menses, ešte totiž neznamená, že aj ovulujete a že je preistor na otehotnenie
doporučila by som vám určite komplexné gyn.vyšetrenie a prípadne tiež opätovné endokrinologickié vyšetrenie pre zhodnotenie stavu po pol roku
s pozdravom
Odkaz na otázku

Snaha o otehonenie

Tímea Kamenárová, 09.09.2014 (12:34)
Dobrý deň pani doktorka,
chcela by som Vás poprosiť o radu. S partnerom (on 35 rokov, ja 31 rokov) sa snažíme 6 mesiacov o bábätko, zatiaľ neúspešne. Priateľ už 1 dieťa z predchádzajúce vzťahu má (6 rokov). Cyklus mám ca 24-27 dňový.Tento aj minulý rok som mala cysty na vaječníku, čo mi spôsobovalo dlhé (aj 20 dňové) krvácanie. Momentálne už nemám žiadne problémy. Môže byť aj toto na príčine, prečo sa nám zatiaľ nedarí? A rada by som sa ešte spýtala, po akom čase by sme sa mali obrátiť na lekára kvôli vyšetreniam? nie je ešte skoro posielať partnera na spermiogram? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
cysty svoj charakter menia, ak sa v minulosti vyskytli, je možné,že sa zmenšili, vstrebali alebo , že reagujú na hormonálne zmeny, teraz ťažkosti mať nemusíte, do budúcna sa taktiež situácia môže zmeniť.Samozrejme i toto môže súvsiieť, skôr však by som v prvom rade skonzultovala túto otázku s vaším gynekológom , aby sa urobila folikulometria, zmerali sa folikuly na vajčeníkoch tak cca 10 deň cyklu, aby sa zhodnotila funkčnosť vaječníkov a pod., je viacerovo vyšetrení, kt. by ste teoreticky mala podstúpiť aby sa zistioa príčina prečo otehotenie nie je možné,....(väčšinou sa však realizujú až po 1 roku, keď pár nemôže otehotnieť)
Až v ďalšom slede je vhodné zisťovať spermiogram partnera a podobne....6 mesiacov zatia%l je veľmi krátka doba
Zatiaľ si zakúpte v lekárni niektorý prekoncepčný preparát-napr.Inofolic, Mamistar atd, obsahujú inositol a iné látky prospievajúce vaječníikom a možnosti otehotnenia ako doplnky výživy
s pozdravom
Odkaz na otázku

mikropotrat

Slavka, 02.09.2014 (11:11)
Dobrý deň,
pani doktorka chcela by som sa poradiť. Minulý cyklus som brala clostilbegyt a dufaston, keď mi meškala menštruácia 6 dní spravila som si tehotenský test, ktorý bol pozitívny hoci čiarka nebola až taká silná. Na druhý deň som si spravila druhý a ten tiež bol pozitívny. Potom som sa objednala k lekárke, ale na 11. deň meškania menštruácie som začala krvácať, tak som utekala do nemocnice kde už len skonštatovali, že to bol mikropotrat a netreba robiť kyretáž. Hcg už bolo nízke 1,57. Chcem sa opýtať či sa s manželom môžme znovu pokúšať o tehotenstvo alebo treba počkať.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bolo by vhodné vyčkať aspoň dva až tri normálne menštruačné cykly, aby sa sliznica maternice kompletne vyčistila a bola plne pripravená na novú nidáciu plodu
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa