MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3103

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

Endometrióza a snaha o bábätko

gabide, 11.04.2014 (20:12)
Dobrý deň, p. doktorka potrebujem radu od Vás ako odborníčky, zistili mi endometriózu (cysty) oboch vaječníkov a zrasty na jednom vajcovode, cysty odstránili, zrasty tiež, užívala som Lucrin, v auguste 2013 som podstúpila prefuk, oba vajcovody sú priechodné, manželov spermiogram je tiež veľmi dobrý, v septembri sa mi vrátila menštruácia a odvtedy sa snažíme, no akosi bez výsledku. Je možné otehotnieť prirodzene (lekár ma uistil, že u nás je to možné) alebo by bolo lepšie podstúpiť IVF? Mám pocit, že to trvá príliš dlho, a to sa snažíme vždy v čase ovulácie, aj keď už som si prestala robiť ovulačné testy a radšej sa snažíme len tak...mám obavy, čo ďalej, keďže mám už 33, mám pre istotu podstúpiť ešte nejaké vyšetrenia?Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
o tehotenstvo sa pokojne snažte ďalej.Ak máte záujem o nejaké ďalšie vyšetrenia môžte pokojte navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.Po roku o snahe otehotnieť s negatívnym výsledkom vám radi doplnia vyšetrenia a navrhnú ďalší postup.
Hlavne nebuďte v strese, pacientky väčšinou otehotnejú, keď sú v kľude
Ste ešte mladá, zatiaľ sa neznepokojujte
S pozdravom
Odkaz na otázku

Môžem byť tehotná?

Inge, 11.04.2014 (08:54)
Dobrý deň p.doktorka. S manželom sa snažíme o bábätko. Poslednú menštruáciu som mala 2.3.14. Prvý tehot.test som si robila 3.4.14 - vyšla mi druhá slabá čiaročka. Druhý tehot.test som si robila 6.4.14 a vyšla mi už silnejšia druhá čiaročka a robila som si ešte aj tretí 7.4.14 a tam už bola úplne zretelná. V deň keď som si robila tretí test t.j.7.4. som išla už aj ku gynekologičke. Tá však na sone ešte nič nevidela, len sa mi vraj maternica zväčšuje, čo býva pri tehotenstve, ale vraj ešte nič nevidí. Povedala, že som tehotná tak na 87%. Hneď mi zobrala aj krv a mala som si dnes t.j.11.4. volať o výsledky. Avšak zostala som vystrašená, lebo keď som volala o výsledky, nič mi nepovedala sestrička jasne, len že mám prísť 15.4. ku pani doktorke, ktorá to ešte prepočíta. Neviem, či sa mám báť a mohlo by ísť o mimomaternicové tehotenstvo, alebo len ešte nebolo z krvi zrejmé, že som tehotná. Ale čo potom tri pozitívne testy? A navyše ma pobolieva v podbrušku a zväčšili sa mi aj prsia a mám citlivé bradavky, že nemôžem ani na bruchu spávať a stále by som len spala.
Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
o tehotenstve sa uistíte až keď navštívite lekárku, dľa doporučenia.
Skontroluje ultrazvuk a tehotenstvo sa lokalizuje,
Z krvi sa hodnotí teh.hormón HCG a ten je presnejší než orientačný test z moču.
Zatiaľ sa neznepokojute, uvidíte v utorok
Veľa šťastia,
Odkaz na otázku

Omylom zabudnuté užitie Clostilbegytu

Zuzana Polakova, 09.04.2014 (22:13)
Dobry vecer,
poprosim o radu moj gynekolog mi predpisal duphaston 15.-24. 2x1 a clostilbegyt tiez 2x1 5.-9. den cyklu Mam otazku nasadila som si piaty den cyklu clostilbegyt rano ale vecer som si ho zabudla dat.Pokracovala som dalsie dni rano a vecer pravidelne a dnes je deviaty den a ostala mi ta jedna vynechana tabletka. Mam si ju zobrat na siesty den rano,alebo tu omylom vynechanu tabletku nebrat??? dakujem za odpoved.
Neviem sa dovolat svojmu dokt.lebo ma dovolenku a potrebujem to urgent vediet.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vynechanú tabletku užite.
Ak nabudúce nebudete vedieť doporučujem vám prečítať si príbalový leták, každý liek ho obsahuje.
S pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

patushqa-116@azet.sk, 02.04.2014 (00:17)
prave ze obaja sme mladi a mame uz jedno dieta vo veku 3rokoch a snazime sa o dalsie ale nedari sa nam tak ci v tom nieeje problem ta antikoncepcia ktoru som brala necele 3 roky lebo pocas antykoncepcie som mala menzez pravidelni, a ovulaciu si neviem vipocitat lebi nikdi som nato neverila lebo nasa mala prisla len tak ale as po necelom roku teraz vo februari som mala menzez 26 mi zacal a potom teraz v marci som ho dostala 29 tak neviem poradte mi co mam robit mi zme v zahranici preto nevieme tu su lekari ini . vopred dakujem za odpovef
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
potrebovala by ste urcite komplexne vysetrenie a zhodnotenie stavu-gynekologicka preventivna prehliadka
ultrazvukove vysetrenie a podobne
sledujte si menses a zapisujte si ho do menštruačného kalendára a s tym potom chodte k obvodnemu lekarovi
po roku snahy o pocatie a neuspechu, pri pravidelnom pohl.styku. a tiez vyluceni inych faktorov je doporucene sa nechat vysetrit v centre asistovanej reprodukcie
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

janka, 31.03.2014 (04:07)
dobry den z partnerom mame malu d cerku ma 3 roky a necele 3 roky somm brala antikoncepciu microgynon momentamlne j neberiem necelich 7 mesiacov a od tedi sa snazime o babetko ale sa nam nedari neviem ani kedy mam plodne dni lebo vo february som mala menstruaciu 26 a ten mesiac som ju dostala 30 takzeneviem si to vipocitat a moze bit problem ze som si uskodila antikoncepciou moze bit ze ponej uz nebudem mat ziadne dety . vopred dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od mnohých faktorv ako je vek, ako je spermiogram partnera, či u vás prebieha pravidelne ovulácia a podobne. Rozhodne navštívte s vašim problémom lekára. Ak máte viac ako 35 rokov tak to určite neodkladajte.
Odkaz na otázku

zvýšené ochlpenie

Lucia, 28.03.2014 (14:00)
Dobrý deň, mám 25 rokov a aj keď sa zatiaľ s priateľom o bábätko nesnažíme, veľmi ma v poslednom čase začala trápiť jedna otázka. Zhruba v období puberty som si všimla, že mám v podstate na celom bruchu výraznejšie chĺpky. Nie je to síce nič hrozné, keďže som tmavovláska, chĺpky sú tmavšie a v lete si ich odfarbujem, aby neboli také výrazné. Chĺpky mám však aj pod pupkom, medzi prsiami a pár ich mám i okolo bradaviek. V poslednej dobe som sa dočítala nejaké informácie o zvýšenom testosteróne u žien, s jeho príznakmi a s ním súvisiacimi problémami s plodnosťou. Menštruáciu mávam zhruba pravidelnú (aj keď mám väčšinou 32 dňové cykly s menšími odchýlkami). Keďže by som v budúcnosti veľmi chcela bábätko (cca o 2 roky) rozmýšľam, že ak by sa náhodou zvýšený testosterón u mňa vyskytol, či nie je potrebné začať to riešiť už teraz ? Neviem posúdiť, či je moje ochlpenie ešte v norme (i keď mne sa zdá zvýšené) a obávam sa prípadných problémov s otehotnením. Pri bežnej gynekologickej prehliadke lekár nezistil žiadne ochorenie. Ak by sa teda preukázalo, že mám zvýšený testosterón, ako sa dá tento problém riešiť okrem užívania antikoncepcie a ako dlho trvá takáto liečba? Je možné otehotnieť aj so zvýšeným testosterónom? (zatiaľ však neviem, či mám takýto problém)
Ďakujem za vašu odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prv než začnete uvažovať o liečbe vysokej hladiny testosterónu je nutné navštíviť lekára aby vám zmeral hladinu testosterónu, následne sa zváži terapia. Veľmi často je zvýšená hladina testosterónu súčasťou syndrómu polycystických vaječníkov - vtedy je liečba komplexna.
Odkaz na otázku

duphastone

martina, 27.03.2014 (18:21)
Dobry den p.doktorka,prosim vas mozem uzivat duphastone ako podporu na otehotnenie? Kolko sa uziva a v akych davkach? Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
Duphaston je indikovaný v prípade, že nie je dostatočná sliznica, respektíve je v druhej fáze cyklu nízka hladina progesterónu. Nejde o všeobecný preparát na podporu otehotnenia, preto by ste sa mali o jeho užívaní poradiť s vašim ošetrujúcim lekárom. Ak Duphaston nasadiť tak po 16 dni menštruačného cyklu 2x1 tabletka denne 10 dní.
Odkaz na otázku

Lady tester

lesana, 26.03.2014 (17:32)
Dobrý deň,
chcela by som sa s vami poradiť o výsledkoch používania mikroskopu Lady tester. Keďže by som chcela otehotnieť, začala som ho používať na určenie ovulácie. Počas nej by sa tam pár dní mali objaviť papraďové štruktúry. Najprv sa objavili len asi na pol dňa - 3 dni pred menštruáciou. V nasledujúcom cykle sa začali objavovať na siedmy deň od menštruácie a sú tam už štvrtý týždeň, hoci už mám ďalšiu menštruáciu. Občas sa k nim pridružili škvrny, ale inak sa objavujú len samotné paprade. Vôbec neviem, ako mám podľa toho určiť deň ovulácie. Čo si o tom myslíte?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tieto mikroskopy sú absolútne nepresné zo skúsenosti sa potvrdilo, že veľmi zriedkavo určia deň ovulácie. Preto ak neviete kedy máte ovuláciu, objednajte sa cca 10-12 deň k lekárovi a lekár vám presne určí kedy k ovulácii asi dôjde.
Odkaz na otázku

Ovulacne testy

pp, 24.03.2014 (17:59)
Dobrý den,
zaujimalo by ma či je možné mat negatívne ovulacne testy a napriek tomu prebehne ovulacia? Už druhý mesiac mam ovu testy negatívne. A to aj napriek tomu, ze už 2 mesiace užívam 2x denne Inofolic. Predtým než som začala užívať Inofolic mi ale ovu testy ovulaciu ukázali. Ja tomu už nerozumiem. Dokonca v čase očakávanej ovulacie mam aj bolesti v podbrusku ale test je negatívny.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ovulačné testy sú veľmi nepresné a vôbec neodporúčam sa nimi riadiť. Bolo by ideálne navštíviť v čase predpokladanej ovulácie lekára, ktorý vám povie presne kedy k ovulácie dôjde.
Odkaz na otázku

Nedarí sa otehotnieť a problémy s ovuláciou

jankapp, 23.03.2014 (11:05)
Dobrý deň pani doktorka,
chcela by som Vás poprosiť o radu v mojom probléme, ale budem postupovať pekne po poriadku. Po roku ako sme sa neúspešne snažili o otehotnenie s manželom sme navštívili môjho gynekológa s našim problémom, urobil manželovi spermiogram, ktorý bol v poriadku a začal sledovať moju ovuláciu, nemala som dominantný folikul, tak mi nasadil clostylbegit po jednej tabletke asi tri cykly, potom prestávka s clostylbegitom na dva cykly, počas poberania clostylu som ovuláciu aj dominantný folikul mala ale k otehotneniu nedošlo, za ten čas sa mi na vonkajšej strane maternice vytvoril miom, ktorý pán doktor priebežne sledoval, keď po vyše roku neúspešných pokusov sa nič nezmenilo, doktor mi odporúčal odstrániť miom a tiež urobiť prefuk vaječníkov, absolvovala som to v novembri minulého roku. Po zákroku sme mohli snaženie po mesiaci opäť začať, bez kontrol ovulácie u lekára. Po troch mesiacoch ak sa nepodarí som mala prísť k lekárovi, na kontrolu ovulácie ale to už aj s podporou clostylbegitu a nemala som žiaden dominantný folikul. Je možné, že ešte nie je moje telo po zákroku ustálené&,
Viem, že niektoré veci sa ovplyniť nedajú a človek má byť v psychickej pohode ako to všade počúvam, no predsa v kútiku duše to stále rozmýšľam o tom, že či sa nám to vôbec podarí.
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
podľa vášho popisu sa snažíte už pomerne dlho otehotnieť, preto by som odporučila navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.
Odkaz na otázku

Zufala

martinka, 23.03.2014 (01:09)
Dobry vecer Pani Reismüllerová . Mala som menstruaciu 1.2.2013 , menstruacia mi trvala iba tich 5,6 dny , tento mesiac sa vsak na cas menstruacia neukazala ale prisla v den 18.3.2013 iba take ruzove na druhy den to zmizlo 20.3.2013 som mala zase take spinenie a tak trochu krvy , a to trvalo len dva dny, a od tej doby nic iba silnejsie vytoky, som 3 mesiace po zakroku mala som anembriomolu , priznaky nemam iba som stale unavena , o baby sa velmy snazime uz par rokov neviem ci som v tom alebo nie neviem co si otom mam mysliet . budem vdacna za odpoved vopred dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v prvom rade si urobte tehotenský test, v prípade, že bude negatívny mali by ste navštíviť lekára. Je nutné skontrolovať dutinu maternice, a následne výšku sliznice, či už je po zákroku obnovená. Ak sa snažíte o dieťatko pár rokov a stále bezúspešne mali by ste navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.
Odkaz na otázku

IVF a mykoplazmy

Gabika, 11.03.2014 (10:13)
Dobrý deň,
chodíme do reprodukčného centra, absolvovali sme už 4. IVF a niekoľko ET a KET. Máme pred sebou ďalšie KET. Môj gynekológ (mimo centra) mi zistil z krčka maternice mykoplazmy a povedal, že je zbytočné ísť na ten KET, že sa to kvôli tomu neujme. Že ich treba najprv preliečiť ATB. Chcem sa opýtať, ak by to tak bolo, prečo by mi v centre toto vyšetrenie neurobili? Veď už máme 4. IVF...a ak by to bolo kvôli tým mykoplazmám...Vy ste odborník, myslím, že mi budete vedieť relevantne odpovedať. Ďakujem veľmi pekne vopred :-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemyslím si, že by to bránilo otehotneniu, resp. že by len to bolo príčinou opakovaného neúspechu. Na druhej strane by som urobila maximum pred ďalším KETom. Chronická cervicitída (teda chronický zápal krčka maternice)môže spôsobovať, že je v danom mieste veľa leukocytov (bielych krviniek), ktoré by mohli negatívne vplývať na embryo. Preto rozhodne, už máte toho veľa za sebou, urobte maximum a po preliečení absolvujte KET.
Odkaz na otázku

Vitamíny

Jana, 08.03.2014 (16:02)
Dobry deň pani doktorka.chcela by som sa s Vami poradiť o tom,pred dvoma rokmi som mala potrat,snažíme sa o druhé bábätko ale neako sa nám nedarí a preto sa chcem spytat,beriem lieky a to L-Thyroxin a Enelbin ci možem užívať vitamíny Pregnacare Conception ci mi nebudú škodiť. Vopred dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
spomínaný preparát môžete užívať.
Odkaz na otázku

4 mesiace snazenia sa o dieta a stale nic

alica298, 05.03.2014 (15:15)
Dobry den, s manzelom sa uz 4 mesiace snazime o dieta, ale zatial bez vysledku. Ja mam 27, muz 30 r., mavam nepravidelny cyklus 30-40 dni. Onkologicke a bakterialne stery mam v poriadku, gynekolog mi (29.1.2014) povedal, ze mozno mam polycysticke vajecniky. Od zaciatku januara ma niekedy hlavne vecer pichava v podbrusku a v okoli pupka, na tvari sa mi robia vyrazky. 17 az 18.1 a 26.2 az 4.3. som mala hnede spinenie. Nic ma nebolelo. Posledna menstruacia bola 9.2. od februara si meriam bazalnu teplotu. Manzel este nebol na spermiograme. Viete mi na zaklade tabuliek poradit, co mi moze byt a ci mavam ovulaciu? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v prvom rade je nutné overiť či máte ovuláciu. Navštívte preto lekára aby v čase cca 10-15 deň potvrdil resp. vylúčil ovuláciu. Ak však váš menštruačný cyklus je 30-40 dňový veľmi pravdepodobne ide o anovulačné cykly a je nutná indukcia (vyvolanie) ovulácie. Jednoznačne však užívajte Inofolic 2 x denne, je určený práve pre polycystické ovária, mal by napomôcť k ovulačným cyklom a úprave menštruačného cyklu.
Odkaz na otázku

IVF - hcg

Jarka, 03.03.2014 (15:57)
Dobry den.

Dna 18.2 mi v priebehu IVF vložili formou ET - 2 moruly. Dna 28.2 som mala HCG 7 a dna 3.3 mam HCG 14. Mám velke obavy ci je vsetko ok.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ ide o veľmi nízku hodnotu, ktorá 14 dní po transfere by mala byť oveľa vyššia.
Odkaz na otázku

vysledky spermiogramu

saxana, 01.03.2014 (10:43)
Dobry den,

snazime sa o babatko, obaja sme vo veku 30 rokov, nedari sa nam cca 7 mesiacov (viem, ze to nie je zatial dlho, a ze parom to v dnesnej dobe trva aj ovela dlhsie) Lekar mi spravil hormonalny profil, ktory bol v poriadku,manzela poslal na spermiogram.
Vysledky su - oligozoospermia, 6,5 ml, 8 mil/mil, 5mil pohyb, prevlada A typ, normal. morfo. Mozete mi prosim tie vysledky vysvetlit? Zaujima ma hlavne,ci s takymto vysledkom mozeme prirodzene otehotniet, a ci existuju nejake pripravky na zlepsenie vysledkov. Citala som, ze by mohla pomoct MACA alebo tribulus, pripadne vitaminy selen,zinok. Co by ste nam mohli doporucit?
Velmi pekne dakujem za odpoved a prajem pekny den.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
oligozoospermia je charakteristická nízkym počtom pohyblivých spermií. Vo vašom prípade iba 5 mil, čo je aj dolná hranica postačujúca na spontánne otehotnenie. Odporučila by som v takomto prípade aspoň insemináciu. Partner nech užíva 1 tbl kyseliny listovej denne + selén, zinok. Vynechanie fajčenia, alkoholu, steroidov, antibiotík a podobne. Veľa antioxydantov.
Odkaz na otázku

problem s otehotnením

NGO, 25.02.2014 (18:49)
Vážená MUDr. Lenka Reismüllerová,

týmto by som Vás rada poprosila o radu ohľadom mojich zdravotných problémov. Už štyri roky sa snažíme s manželom o bábätko. Na začiatku sme zistili, po dlhej dobe, že mám problém so štítnou žľazou a tri roky beriem e-thyroxin 75 lebo som mala nepravidelnú menštruáciu a cyklus som mala od 35 - 45 dni, niekedy dlhší. Potom mi zistili, ze mám vysoký prolaktín, tak som brala lieky a teraz ho už mám v norme-ale aj tak ich naďalej beriem. Na magnetickej som mala všetko v poriadku. Menštruáciu aj tak nemám pravidelnú a dosť často bez ovulácie. Pred dvoma mesiacmi som začala užívať duphaston na úpravu. Tento mesiac beriem tiež spolu s e-thytoxonom 75 a cabest na prolaktin. Pred mesiacom som mala všetky výsledky v poriadku/štítnu a prolaktín/. V období ovulácie som bola na sono, či mám ovuláciu a pán doktor, tam nič nevidel / takže asi zas cyklus bez ovulácie/. Teraz som 10 deň po dobratí duhastonu brala som 2xdenne menštruáciu nemám. Prosím Vám, čo si o tom myslíte, respektíve kde by mohol byť zas problém, že po ustálení štítnej a prolaktínu /po dlhých 3 rokoch/ aj tak nemám praivdelnú menštruáciu a ani ovuláciu. Nemyslím si, že som tehotná, keď že som bola na sone a ovulácia nebola a po sone cca 4 dni som začala brať duphaston. Som už strašne s tohto kolotoča vyčerpaná. Pedantne beriem všetky liky, len aby som mala dobre výsledky a v poslednej dobe som už aj s toho dosť nervózna. Obávam sa, že toľko ročné problémy mi zničia manželstvo lebo s manželom sme naozaj vyčerpaný s toho, že nemám pravidlnu menštruáciu a nedá sa ani určiť či vlastne mám ovuláciu alebo nemám vôbec??? Mám 34 rokov a tento rok budem mať 35-som s toho v strašnom strese, že toľko rokov ubehlo a žiaden výsledok okrem dobrej správy, že mám stabilizovanú štítnu a prolaktín aj to až po 3 rokoch. :o( Ak budete mať čas, tak budem rada, ak mi na to všetko poviete svoj názor alebo čo odporúčate ešte urobiť. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň prajem,
veľmi pravdepodobne je na vaše problémy veľmi jednoduchá odpoveď a to sú polycystické ováriá. Anovulačné cykly a nepravidelná menštruácia sú toho klasickým príznakom. Preto sice beriete Duphaston ale neotehotniete pretože nedochádza k ovulácii. Druhá veľmi podstatná vec je užívanie Cabestu - pre graviditu je sice veľmi dôležitá hladina prolaktínu a je potrebné ju normalizovať, Cabest je veľmi účinný liek ale v žiadnom prípade sa nesmie pri jeho užívaní otehotnieť, pretože má Cabest veľmi závažné teratogénne a embryotoxické účinky. To znamneá, že okrem toho, že môže spôsobiť potrat, veľmi často vo včasnej fáze gravidity, ešte v embryonálnom štádiu, spôsobuje aj závažné vrodené vývojové chyby plodu!!! Ak to nemáte do Bratislavy ďaleko navštívte ma v centre asistovanej reprodukcie Iscare, s vašim stavom je nutné niečo urobiť a začať vás konečne liečiť správne. Dovtedy požiadajte vášho endokrinológa o prestavenenie z Cabestu na Parlodel!!! Držím veľmi palce!
Odkaz na otázku

centrum asistovanej reprodukcie

macinka, 25.02.2014 (16:18)
Veľmi krásne vám dakujem za odpoved,
chcela by som sa Vám opýtať ako zistim, ktoré sú kvalitné centrá (pretože s tým nemám ani ja ani nikto v mojom okolí žiadne skúsenosti) a či by ste mi vedeli nejaké v Košiciach odporučiť. Ďakujem krásne a prajem krásny den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemám veľmi dobré referencie na Košice ale asi je to veľmi individuálne,mnohé pacientky z Košíc chodia do Iscare Martin .
Odkaz na otázku

duphaston

macinka, 25.02.2014 (05:07)
Dobrý den pani doktorka,
chcela by som sa Vás ešte opýtať či by som si mohla sama zmeniť užívanie duphastonu z 11 - 24 DC 1x denne, na užívanie od 16-26 DC na 2x denne? a ešte by som sa chcela opýtať či mám brať inofolic počas celého cyklu alebo ho mám po ovulácii vynechať. A ako dlho mám brať Duphaston (teraz ho budem brať prvý krát) a kedy je už najlepšie vyhľadať centrum asist. medicíny. Veľmi pekne dakujem a prajem krásny den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite si sama užívanie nemeňte, váš lekár má k dispozícii vaše výsledky a predpokladám a dúfam, že existuje dôvod prečo zvolil spomínané dávkovanie Duphastonu. Inofolic užívate kontinuálne, počas celého menštruačného cyklu bez prerušenia. Ideálne 2x denne. Centrum asistovanej reprodukcie môžete navštíviť prakticky hneď, ak sa vám dlhšiu dobu nedarí otehotnieť alebo máte ťažkosti (čo evidentne máte). Návšteva centra asistovanej reprodukcie neznamená hneď podstúpenie umelého oplodnenia ale odborníci zaoberajúci sa reprodukciou vám odsledujú menštruačný cyklus, poradia čo sa týka liečby, event. navrhnú ďalšie vyšetrenia. Dnes sa kvalitné centrá asistovanej reprodukcie snažia predovšetkým o spontánne otehotnenie ak je to len trochu možné, umelé oplodnenie je až poslednou možnosťou. Držím palce!
Odkaz na otázku

Vysetrenia

klaramanerova, 24.02.2014 (19:08)
Dobry den, pani doktorka,
podstupila som vysetrenia na HP v predpisane dni menstruacneho cyklu, podla lekara bolo vsetko v poriadku. Moja otazka je, ci sa vysetrenie HP robi vzdy v tom istom rozsahu, alebo o rozsahu vysetrenia rozhodne gynekolog? Je mozne podla vysledkov HP zistit, ze je zena neplodna?

Chcela by som sa Vas este opytat, ako casto (kolko cyklov za sebou) mi moze byt pichnuty Pregnyl.

Dakujem velmi pekne!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
hormonálny profil sa robí v štandardnom rozsahu a podľa jeho výsledkov sa samozrejme dá odhaliť porucha hormonálnych hladín, či nedostatok produktov hormónov. Užitie Pregnylu nie je obmedzné, No má význam takéto sledovanie cyklu a časovanie pohlavného styku v trvaní 3 cyklov. Ak sa nepodarí otehotnieť vyhľadajte pomoc v centre asistovanej reprodukcie.
Odkaz na otázku

užívanie Duphastonu

macinka, 21.02.2014 (19:04)
Dobrý den,

chcela by som sa opýtať, pri lsk mi diagnostikovali endometriózu panvového peritonea, snažíme sa otehotnieť už viac ako rok doktora predpísala Duphaston ale všade som sa dočítala, že sa má brať od 16 dňa 2x denne 10 dní, no mne ho predpísala raz denne od 11 do 24 DC je to v poriadku? Nebude mi to blokovať ovuláciu, ktorú mám na 14-16 DC?
dakujem krásne za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od toho či je už na 11 deň vytvorený dominantný folikul, ak je, tak Duphaston nebude ovuláciu blokovať. No nie je to štandardná liečba.
Odkaz na otázku

laparoskopia po ovulacii

laparka, 20.02.2014 (18:31)
Dobry den,

chcela by som sa spytat ako je to so snazenim, ked mam ovulaciu par dni pred zakrokom. rozum mi hovori, aby sme sa nesnazili (narkoza, plyn), ale srdce, ze clovek nikdy nevie. moj gynekolog na mna kukol sposobom, ze mozme (ked sa doteraz aj tak nepodarilo, ani teraz nie), no ani to neodporuca.
je vobec mozne, ze by otehotnela???
dakujem velmi pekne!!!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite sa nesnažte teraz o otehotnenie, počas laparoskopie sa do maternice zavádza sonda, taktiež presne ako hovoríte budete v celkovej narkóze, teda v žiadnom prípade nie je teraz gravidita žiadúca.
Odkaz na otázku

Anovulačné cykly

Johanna, 20.02.2014 (11:28)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Na základe krvných testov v CAR mi zistili, že síce mám obrovskú zásobu vajíčok, nedochádza u mňa k ovulácii. Po 1 IUI sa nám podarilo otehotnieť, ale som prišla o miminko, pretože sa nevyvíjalo. Problém teraz je, že moja posledná MS bola od 31.1.2014 7 dní silné krvácanie a do dnes silné špinenie, počas tohto obdobia som bola u dvoch lekárov a vraj nič nevidia :-( a dnes začalo opäť krvácanie. Moja otázka je, čo to môže spôsobovať a či mám teraz od toho 3. dňa začať s Clostylom alebo nie. Prosím pomôžte som zúfalá, ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak lekári na ultrazvuku nič nevideli a zdá sa im všetko v poriadku nemáte byť prečo zúfala, ak bol zákrok robený nedávno je krvácanie prirodzené. Clostlbegyt by som však v cykle s krvácaním neodporúčala.
Odkaz na otázku

potrat v 10 tyzdni

Andula, 19.02.2014 (23:52)
Dobry vecer,
teoreticka otazka - v priemere cca kolko potratov minimalne hrozi zenam s uterus unicornus cum cornu rudimentario bez komunikacie s cavum uteri? Aj 5x?
Ide o 36 r. kamaratku so spominanou maternicou, potratila prvykrat v 10 tyzdni, bola na cisteni, cistila ju gynekologicka, ktora netusila, ze ma taku maternicu, mohla jej nevedomky druhu stranu maternice prederavit?
Posledna otazka - kedy najskor je vhodne sa snazit o dalsie babo vzhladom na horeuvedeny problem a aj vek?
Dakujem pekne za odpovede.

Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
teoretická otázka tohto typu nemá žiadny zmysel. Všeobecná miera rizika potratu pri tejto diagnóze je vyššia ako u maternice bez vrodenej vývojovej chyby, no individuálna miera rizika musí zohľadniť množstvo faktorov. Obava z perforáce (prederavenia) maternice pramení z nejakých ťažkostí? Či sa len obávate, že k tomu mohlo dôjsť aj keď nemala žiadne ťažkosti. Perforácia sa totiž obyčajne počas zákroku zistí a pacientkin stav sa podrobne monitoruje. O dieťatko sa môže snažiť cca o 3 mesiace.
Odkaz na otázku

otehotnenie a zapal mocovych ciest

saxana, 18.02.2014 (13:35)
Dobry den,

zacala som tento mesiac brat Inofolic, lebo sa s manzelom snazime o babatko, v najblizsich dnoch by som mala mat ovulaciu, no problem je, ze som prave dostala zapal mocovych ciest. Co mi doporucite? Mame to snazenie odlozit, kym sa nevyliecim, alebo to neprekaza a mame sa napriek tomu pokusit?
dakujem a pekny den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od toho akú liečbu máte nasadenú, či beriete antibiotiká alebo nie, ale v prípade nekomplikovaného zápalu močových ciest, sa o dieťatko snažiť môžete.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa