Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobrý deň!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spýtať, včera som bol so synom na trojmesačnej prehliadke a mala ho lekárka očkovať, ale očkovanie po TBC má škaredé podľa nej, zväčšené, zdurené a tvrdé a tak ho odmietla očkovať, že by to mohlo mať nechcenú rekciu, Chcem sa spýtať, dokedy treba očkovať prvou vakcínou a kedy sa to asi upraví to očkovanie po TBC? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Na drujhú otázku, čo sa týka času neviem odpovedať. je treba miesto vpichu aj okolité uzlinky sledovať, ak sa uzlinky zväčšia alebo miesto vpichu sa rozšíri na viac ako 10mm, je potrebné problém riešiť u odborníka. Očkovanie ostatné je potrebné začať čo najkôr ale vždy až pozhojení chráničky po tbc. Vzhľadom na to, že väčšina detí vo vašom okolí je ešte stále očkovaná, tak až na rotavírusy a pneumokoky, ktoré sú stále ohrozením detí, vášmu dieťatku nákazu na očkovaním preventabilné ochorenia nehrozí.

Podobné otázky

  • ATB

    , Autor: bb636

    Dobrý deň! Rada by som sa Vás opýtala, že prečo sa dávajú ATB pri prasknutí a odtoku plodovej vody? Rodila som v 36. TT, odtiekla mi plodová voda. Môže to byť preto, že som ešte nemala výsledky z testu na streptokoky v pošve či sa dávajú vždy, keď odtečie plodová voda?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká sa podávajú v prípade, že sa jedná o predčasný pôrod. V prípade, že sa nejedná o predčasný pôrod, sa antibiotiká podávajú pri nevyšetrenom alebo nepoznanom výsledku streptococcus agalactiae (GBS) z kultivačného vyšetrenia pošvy a aj pri negatívnom GBS po 12. hodinách od začiatku odtekania plodovej vody. Ak ste rodili v 36. týždni tehotenstva a nebol ešte k dispozícii výsledok GBS, boli u Vás teda až dva dôvody na podávanie antibiotickej liečby.

  • Jazva

    , Autor: Flori

    Dobrý deň! Chcem sa opýtať bola som y svojho gynekológa a povedal ze mam jazvu po šití ktiora ešte nie je obalená epitelom. Mala som vnútorné aj vonkajšie šitie. Pri pôrode sa mi natrhla aj stena pošvy. Ta jazva ma boli, keď dlho sedím boli ma. Doktor mi odporučil rosalgin výplach a rosalgin sáčky aby som sa v nich umývala. Dá sa ešte nejak podporiť hojenie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam si aplikovať Dermo Chlorophyl sprej na oblasť hrádze, šitia, ako aj vstupu do pošvy. Kľudne si ho môžete aplikovať aj päťkrát denne, po každej sprche, toalete, keď budete mať pocit, že je dané miesto príliš suché. Treba však dávať pozor, sprej dosť farbí a prípadné pošpinenie prádla, či bielizne sa nedá vyprať, preto odporúčam aplikáciu v kúpeľni, či na toalete a používanie jednorázových nohavičiek, prípadne nohavičiek na neskoršie vyradenie.

  • Menštruacia počas kojenia

    , Autor: Peťa131

    Dobrý deň! Mám doma 7mesačné babätko, je kojený no už 1. Vynecháme kojenie cez deň,v noci sa zobudí len raz. Dostala som menštruáciu. Neni to skoro? Má to vplyv na kojenie? Budem vedieť ďalej kojiť? Nevšimla som si že by mu mliečko "nechutilo".

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruácia sa po pôrode dostavuje u každej ženy individuálne, po 7 mesiacoch je to úplne v poriadku. Vplyv na kojenie to nemá. Ak máte ešte materské mlieko, môžete kojiť.

  • krče

    , Autor: denyskai

    Dobrý deň! Som v 35 týždni tehotenstva. Posledné dva dni mám krče na pravej strane pod bruškom prejavujú sa hlavne v noci. Je to pichľavá bolesť, ktorá časom zmizne a potom sa znova objaví. Niekedy pomáha zmena polohy, keď si sadnem. Treba to riešiť alebo je to normálne?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    s mocenim tazkosti nie su?
    nemate vssi tlak , bolesti hlavy atd?
    ak by to pretrvavalo urcite nasvtivte obvodneho lekara, moze sa jednat o nieco vaznejsie

  • Postup pri pôrode

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň! Ako sa postupuje v prípade, že rodičke prepichnú plodovú vodu, ktorá je zelená? Môže rodiť prirodzene alebo je nutná sekcia? Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od CTG monitoru, ak je monitor v poriadku je možné počkať a pokúsiť sa o vaginálny pôrod.