Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcem sa Vas opytat na mojho svokra...pred skoro tromi rokmi mi svokra umrela na rakovinu a teraz mame aj s manzelom podozrenie,ze svokor je tiez chory a taji nam to.vsimli sme si totiz ze ma zvacsene semenniky,ci ako Vam to napisat,proste aj cez rifle,monterky a ine nohavice,vidiet velku zdureninu...on sa to snazi aj zakryvat ale my sme si to uz vsimli.no a teraz k veci,poradte nam,prosim,ako sa ho mame na to spytat aby sme ho nezahanbili alebo neurazili,kedze v rodine manzela sa o takychto veciach otvorene nehovori?nechceme ho totiz stratit,uz svokra umrela mlada,pretoze sa zacala neskoro liecit.a tiez ak by nam potvrdil,to co si uz dlhsie myslime a coho sa bojime,ako ho mame donutit aby siel k lekarovi?velmi sa o neho bojime,je to dobry ale velmi tvrdohlavy chlap,prosim poradte nam...dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    sú rodiny, kde tendencia nehovoriť, tabuizovať mnohé témy je silnejšia ako život.
    Ak je váš svokor nehovoriaci a zároveň pravdepodobne vážne chorý, máte na výber - či ho zahanbíte a "zachránite" mu život, alebo budete rešpektovať jeho útlocitnosť a risknete, že na to zomrie. Je to tvrdo povedané, ja viem.
    Určite treba tému zdravia/choroby a svojho podozrenia osloviť - už je na vás s manželom aby ste pohľadali spôsob ako na to - pravdepodobne hovoriť o semenníkoch bude prijateľnejšie muž s mužom, možno je niekto v rodine komu svokor dôveruje natoľko, že s ním bude vedieť hovoriť o chúlostivých témach. Ak by po priamej konfrontácii naďalej "zatĺkal" tak by som oslovila jeho všeobecného lekára.
    Ak je svokor tvrdohlavý, tak skúste nájsť cestu k nemu cez niečo čo má rád a na čom mu záleží (vnúčatá, hobby, ...) - kvôli čomu sa mu "oplatí" ísť aj do nepríjemností spojených s liečením a prijatím faktu, že sa niečo deje. Držím vám všetkým päste.

Podobné otázky

  • Rovnaká krvná skupina A+

    , Autor: Andrejk

    Dobrý deň, S Manželkou máme rovnakú krvnu skupinu A+ čakáme babätko sme v 8mesiaci. V nemocnici nás dosť vystrašili že sa dieťa može narodiť buď s ťažkou žltačkou alebo nejakou poruchou mozočku.
    Je to naozaj tak máme dovod na obavu ? Pripadne aká je to pravdepodobnosť ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hemolytická choroba novorodenca vzniká vždy, ak v krvi novorodenca sú prítomné protilátky proti jeho červeným krvinkám. Protilátky môžu vznikať pre nezhode Rh faktoru alebo pri rozdielnej krvnej skupine medzi matkou a dieťaťom, hlavne ak matka má krvnú skupinu 0 a dieťa A alebo B. V zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť aj nesúlad krvných skupín rodičov. Môže vzniknúť u matiek, ktoré majú krvnú skupinu 0 a ich plod nesie na svojich erytrocytoch antigény A alebo B. Keďže máte s manželkou obaja krvnú skupinu A+, Vaše dieťa bude mať krvnú skupinu A+ alebo 0+.

  • choroba

    , Autor: steva

    K predošlej otazke chcem len: nebude treba robiť nove predoperačne vyšetrenia, ak sa vyliečim možu ma aj uspať bojimsa že mi nezaberie spinalka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    spinálka vám určite zaberie. Uvidíte v akom stave budete pred samotným dátumom sekcie, dovtedy sa snažte sa z toho dostať. Držím palce!

  • choroba

    , Autor: steva

    Dobry den pani dr. už som s toho zufala teda z celeho tehot.len same problemy sa na mna lepia a najhoršie na to je že kao som vam už pisala 3.6 ma čaka plan. sekcia a ja som od soboty nachladena a najhoršie na tom je že už aj predoperačne vyšetrenia urobene. Tak terza netušim čo bude dalej či ma budu chcieť upsať možu nastať komplikacie nakolko sa bojim spinalnej anestezy, ak mi to dovtedy neprejde. A čo v takom pripade ak nevydržime do terminu ako sa zvyčajne rieši taky problem ved určite niesom jedina s takymto problemom. Pijem čaje v, uživam cčko,poradte mi čo mam robiť no moja dr. s toho určite nadšena nebude.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    hlavne s kľudom, nič strašného sa nedeje, do 3.6 sú ešte 2 týždne preto vôbec nestresujte. dostatok tekutín, vitamínov a oddychu - na hrdlo a nos si môžete kúpiť v lekárni kúpiť lokálne pôsobiace prípravky. Inak len mimochodom lebo vidím, že ste rozhodnutá spinálna anestéza je pre vás aj dieťatko oveľa menej zaťažujúca!!!