Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kedy očkovať?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, ďakujem veľmi pekne za odpoveď na moju predošlu otázku no mám ešte jednu. Kedy sa vlastne má dieťaťko očkovať proti DTP? lebo u nás to funguje tak, že očkuje sa až keď má dieťaťko 6 rokov. No mojej sestre povedali, že musí byť už do 6 rokov zaočkovaná. Druhá dcérka je narodená v r. 2004 a teraz vo februári bude mať 5 rokov. Do kedy má byť vlastne zaočkovaná DTP? DO dosiahnutia veku 6 rokov alebo až PO dosiahnutí 6 rokov? ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som rada, že také niečo existuje a každá mamička sa má na koho obrátiť ak potrebuje pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Očkovanie má prebehnúť v šiestom roku života, teda po dosiahnutí piateho roku do šiesteho. je to však rôzne, nikeedy sa z rôznych dôvodov skôr zaočkovať nedá a očkovanie sa posunie po šiestom roku. Rozhodujúce je, kedy nasjkô sa môže očkovať. Dieťa narodené v roku 2004 sa bude očkovať ako päťročné vakcínou proti záškrtu, čiernemu kašľu tetanu a detskej obrne ale tá bude u nás až po rpvom apríli. Takže až potom.