Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pozastaveny dovoz vakciny Varilrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktorka,
    dnes som sa dozvedela, ze je pozastaveny dovoz vackiny proti kiahnam - Varilrix. Mam 20 mesacneho syna a chcela som ho dat zaockovat, ale obavam sa, ze dovoz bol pozastaveny pretoze bola vakcina vyhodnotena za nebezpecnu.
    Viete mi prosim povedat preco bol jej dovoz pozastaveny, alebo aka ina vakcina proti ovcim kiahnam existuje, ktorou by som mohla dat synceka zaockovat?
    Dakujem
    Jurikova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Vakcína varilrix bola u nás dovážaná na mimoriadny dovoz, kvôli preočkovaniu detí, ktorým bola podaná vakcína Priorix tetra a kvôli očkovaniu vnímavých jedincov, ktorí neprekonali kiahne a ani neboli doposial očkovaní. Jej dovoz nebol v žiadnom prípade pozastavení kvôli kvalite vakcíny ale pre to, že dôvody na mimoriadny dovoz pominuli.V súčasnosti sa dováža vakcína Varivax, ktorá má rovnaké zloženie a je určená na očkovanie vnímavých jedincov a na preočkovanie detí, ktorým bola aplikovaná vakcína Priorix Tetra v rámci plošného očkovania v 15tom mesiaci života.