Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ockovanie v dospelosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, chcem sa spytat ci odporucate ockovanie ked mam 24 a este som kiahne neprekonala(robili mi aj krvny test na protilatky).
    Dalej sa chcem spytat ci mozem ocakavat nejake reakcie po ockovani? Ak ano ake?
    Mama je ucielka na zakladnej skole a rok co rok sa opakuju epidemie kiahni.. no vzdy po ockovani..napr teraz v januari ockovali stvrtakov, pol triedy uz dostalo kiahne..z 28 ludi , 14 ma kiahne..
    trosku sa toho ockovania obavam aj z tohoto dovdou kedze vidim ze to deti vzdy po ockovani dostanu..ockuje sa predsa oslabenym virusom kiahni takze v podstate to mozem dostat aj po zaockovani?
    ak hej aspon by mal byt slabsi priebeh???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    U nás sa kiahne noečkujú a nič sa neočkuje v škole, len u lekára, takže neviem, čo tam očkovali. Snáď jedine žltačku typu A ak sa vyskytla v okolí dieťaťa epidémia. Takže vylučujem, že by deti na Slovensku boli očkované proti kiahnam a potom ich dostali. Ak sa zaočkujete jednou dávkou vakcíny proti kiahňam, je možné asi na 15 percent, že keď sa stretnete s kiahňami ( nie po očkovaní!!!!!!!/ tak kiahne dostanete, ale budú mať slabší priebeh a nepredpokladajú sa komplikácie. Ak sa zaočkujte proti kiahnam dvoma dávkami očkvoacej látky, je takmer isté, že kiahne nedostanete ani pri styku s človekom ktorý ich má. Nikto zatiaľ nevie povedať, či sa očkovaní ľudia nebudú musieť po dvadsiatich rokoch preočkovávať / potom ako sa preočkováva napr. tetanus/.
    Rakcia po očkovaní proti kiahňam môže byť teplota alebo vyrážka cca na 4. deň po očkovaní. Výnimočne sa v literatúre udáva, že pľuzgierik by mohol byť infekčný.
    Keďže ste mladá žena, očkovanie by mohlo chrániť vás a váš plod v prípade tehotenstva proti tomuto ochoreniu, ktoré je v tehotenstve naozaj nebezpečné.