Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Manzel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som poradit ohladne mojeho problemu.Som 9 rokov vydata,matka dvoch deti,moj manzel je vzorny a pozorny otec,manzel,milenec...moj problem je v tom,ze par rokov dozadu sa mi manzel priznal,ze je bisexual.Najprv som to brala hrdinsky,myslela som si,ze taka vec nemoze ohrozit tak perfektny vztah,ibaze opak je pravdou.Mozno keby mi to nepovedal,vsetko by bolo ako predtym,ale teraz sa mi zda,ze ho privelmi kontrolujem.Jasne,ze som nasla v historii pc par "stranok" co mi nahlodavaju moju istotu,ale nic viac.Ziadne konkretne eci,co by nasvedcovali nevere.Povedala som mu aj tak,ze si to nezelam a ze ma to zranuje a respektuje to.Vlastne o nic neslo,len o par fotiek,ktore potesili aj moje oko :) ale VADI MI TO! Zda sa mi nefer,ze mi to nepovedal pred svadbou,aj ked s najvacsou pravdepodobnostou by som si ho vzala aj tak...neviem,ci sa s takymto problemom stretli aj ine zeny,ked sa to tak vezme som ochotna odpustit aj neveru so zenou,ale toto??Ved to je pre mna ako uder pod pas.Uz par rokov som z toho dost vysinuta,neznesiem,ked ho daky chlap co len potlapka po pleci,som stale v strehu,aj ked ma on ubezpecuje,ze by ma nikdy nepodviedol a denne mi dava najavo ako ma miluje - ja to uz tak necitim.Uz ho nemilujem tak bezhranicne,stale som podvedome pripravena na to ,ze raz ma opusti tak ci tak,ze s tymto nemozem bojovat,ze je to nieco nad moje sily.Tak svoj zivot len tak prezivam,obcas si poplacem,ake by to bolo,keby tohto problemu nebolo,Keby som sa aspon mohla niekde niekomu vyrozpravat,ale co mozem niekde len tam medzi recou spomenut,ze moj muz sa rad pozrie na chlapa?Myslite,ze je takych zien viac,len o tom nehovoria?Mozno by mi pomohlo,keby som vedela,ze v tom nie som sama... :( Mozno by som sa mala s nim vaznejsie porozpravat,ale on to vzdy prevrati na srandu,ze o nic nejde a uz asi sto krat obanoval,ze mi to vobec povedal...tazko sa mi s tym zije :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý deň,
    o tom, čo vás trápi sa môžete baviť so mnou. chápem, že to nie je jednoduché, prebrať to s kamarátkou, biseksualita manžela je veľmi hraničná téma. ovšem, ked vám život nadelil takéto a všetko ostané je ok, prečo si to neužívať. viete koľko vzťahov je plných bezhraničnej lásky a po 9 rokoch je všetko pasé? vy ste na tom inak, možno lepšie.

    jednoducho žiarlite na chlapov, (možno by ste mali aj na baby), žiarlite na svojho chlapa lebo ho milujete. ked je niekto bisexuál ešte to neznamená, že je aj promiskuitný/á. ak je charakter a drží sa svojho rozhodnutia, to je to podstatné. a ked vám bude neverný so ženou či mužom, čo bude jednoduchšie? podľa mňa ani jedno. nevera jak nevera. skôr by som sa povedala, že vaša dôvera bola podpokopaná tým, že ste niečo očakávali a on si to zaradil inde a nepokldal to za také ústredné hovoriťo tom skôr. ale aj na to sa dá odpovedať rôzne a ked cítite pevnosť vzťahu, mohli by ste to spolu s manželom preskúmať. dozvedieť sa jeho dôvody. ked sa raz pre niekoho rozhodnem, tak preto lebo mi na ňom záleží a ked sa zverím s veľkou intímnosťou, čo očakávam? čo očakáva váš manžel že s tou informáciou urobíte? možno sa vám cíti tak blízko, že sa s tým chcel zdôveriť. a možno ... nevzdávajte sa a budujte si vzťah s niekým na kom vám záleží, spoznávajte sa viac a uvidíte kam to povedie...

    diskutovať skúste cez net, viac vám neviem poradiť, iba, že ked hladáte, najdete, ked sa spýtate v niektorých chatoch, budú vás ľudia aj navigovať...

    prajem veľa zdaru

Podobné otázky

  • Dusanka

    , Autor: Dusankapatrik

    Dobry vecer prajem som tehotna son v 15 tizdni deti este nemam ale mala som 4 potraty v 19 tyzdni bola som na visetrenie na geneticke s manzelom a visledky prisly dobre a dalsie visetrenia tez boli dobre he mozne ze vinosim Toto babëtko dakujem za pochopenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v minulosti potratili 4 krát vo vyššom týždni, je potrebné realizovať okrem genetického vyšetrenia aj hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické vyšetrenie. Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť k možným príčinám opakovaných potratov. Samozrejme, je možné že toto tehotenstvo bude úspešné.

  • Krvácanie po pohlavnom styku

    , Autor: Nina.*

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať mám 7 týždňov po pôrode a mala som vnútorné stehy. Nemala som už žiadne ťažkosti ani bolesti krvácanie mi už skončilo v 6 týždni. S manželom sme mali pohlavný styk pri ktorom má nič nebolelo. Na ďalší deň som začala špiniť a večerom už to bolo slabé krvácanie bez zrazenín ktoré trvá 2 deň. Je to normálne? Moja gyndekologička má dovolenku. Okrem krvácania nemám žiadne ťažkosti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné, že sa u Vás jedná o prvú menštruáciu po pôrode. Ak nemáte žiadne ďalšie ťažkosti, odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností následne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rh faktor

    , Autor: D.o.m.i

    Dobry den pan doktor. Ja som rh negativ a manzel rh pozitiv. Teraz, v 34. Tyzdni tehotenstva mi bol robeny krvny obraz na protilatky, a p. Dr mi volala, ze som to mala zvysene, chcem sa spytat, aky je postup. Predtym 2 vykonavane odbery som mala oba negativne. Moze to byt nebezpecne pre moje dieta este v bruchu? Ak by som aj dostala injekciu, bude vadit, ked ju nedostanem presne v 34 tyzden? Tehotenstvo mam 1., nikdy som neabsolvovala transfuziu, amniocenzezu, kyretaz, mimomaternicove ani nic podobne.dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom podľa opisu nerozumiem tomu, čo ste mali zvýšené. Protilátky môžu byť alebo negatívne alebo pozitívne. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám bližšie informácie, výsledky vyšetrenia, ani ďalšie okolnosti. Vo všeobecnosti však platí, že ak je matka Rh negatívna, po pôrode sa novorodencovi odoberá krv na krvnú skupinu a v prípade, že bude mať novorodenec krvnú skupinu s Rh pozitívnym faktorom, Vám budú po pôrode podané anti-D protilátky. Odporúčam sa však pri nejasnostiach skontaktovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vám situáciu objasní a uvedie na pravú mieru, prípadne určí ďalší postup.

  • Zvýšené CRP

    , Autor: Mirka1985

    Dobrý deň pan doktor,

    porodila som 30.12.2022, manžel bol chorý cca týždeň pred pôrodom….. Dnes mi bolo oznámené, že mala mala ráno CRP 21 aj zvýšený bilirubin, večer už CRP 24, bilirubin stále zvýšené, šla pod lampu, zatiaľ bez ATB či infúzie, glykemie OK…. Mohol manžel nakaziť malú???? Vopred dakujem, Mirka D.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol manžel chorý v čase, keď bola dcéra ešte v maternici, nemohol ju nakaziť. Odporúčam sa pri nejasnostiach informovať u vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Rovnaká krvná skupina A+

    , Autor: Andrejk

    Dobrý deň, S Manželkou máme rovnakú krvnu skupinu A+ čakáme babätko sme v 8mesiaci. V nemocnici nás dosť vystrašili že sa dieťa može narodiť buď s ťažkou žltačkou alebo nejakou poruchou mozočku.
    Je to naozaj tak máme dovod na obavu ? Pripadne aká je to pravdepodobnosť ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hemolytická choroba novorodenca vzniká vždy, ak v krvi novorodenca sú prítomné protilátky proti jeho červeným krvinkám. Protilátky môžu vznikať pre nezhode Rh faktoru alebo pri rozdielnej krvnej skupine medzi matkou a dieťaťom, hlavne ak matka má krvnú skupinu 0 a dieťa A alebo B. V zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť aj nesúlad krvných skupín rodičov. Môže vzniknúť u matiek, ktoré majú krvnú skupinu 0 a ich plod nesie na svojich erytrocytoch antigény A alebo B. Keďže máte s manželkou obaja krvnú skupinu A+, Vaše dieťa bude mať krvnú skupinu A+ alebo 0+.