MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4271

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

náhle zväčšenie brucha po pôrode

wewa, 18.12.2014 (19:36)
Dobrý večer, som asi taký mesiac po pôrode,bola som pred dvoma tyzdnami v nemocnici lebosom mala problemi s krvacanim, urobili mi usg maternice všetko bolo v poriadku nič tam eostalo pichli mi na krv injekciu a poslali ma domov. O týždeň nato som bola u doktora s tým,že mám zapáchajúcu krv dal mi antibiotika retože mám zápal maternice a pichol mi injekciu na zavinutie maternice.Všetko sa začalo zlepšovať, no od utorka som si všimla,že sa mi nejako výrazne zväčšilo brucho a je nejaké tvrdšie tak sa chcem opýtať čo by to mohlo byť.Či nemám navštíviť gynekológa alebo ísť rovno do nemocnici. Čo by to podla Vás mohlo byť ? Dočítala som sa,že po pôrode dosť často vzniká Diastáza priamych brušných svalov nemohlo by to byť aj náhodou toto ?Lebo ja už naozaj neviem čo sa to so mnou stále deje už som z toho zúfalá . Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
naozaj takto na ďiaľku nie je možné diagnostikovať o čo sa asi jedná, diastázu mať môžte , ale tiež sa môže jednať i o iné dôvody
ak by ťažkosti neustávali, prípadne vyhľadajte lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ureaplazma pri pôrode

Slavomíra, 16.12.2014 (13:48)
Dobrý deň pani doktorka, chcem sa vás opýtať. Môže ureaplazma spôsobiť zápal pľúc dieťatku tesne po pôrode? Prenáša sa to na dieťa pri pôrode? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prenos je možný
s pozdravom
Odkaz na otázku

ocistky a lieky

Wewa, 10.12.2014 (11:00)
Dobry den, som 3tyzdne po porode a ocoszky zapachaju,chcem sa opytat ci ti,nemoze byt zapal alebo infekcia a ci sa to lieci antibiotikami .Bola som aj u doktora aj v nemocnici no maternica je cista na krv kvoli zkej zrazablivosti mi pichli injekciu ale zapach je stale ale nic mi nazo neppvedali tak sa chcem opytat ci je to normalne.A ak dojcim mozem uzivat ascorutin,ktory mi odporucili v nemocnici?Lebo doktor mi ho neodpprucal tak teraz neviem.Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zapáachajúce lochie určite nie sú v poriadku, je nutné aby lekár odobral kultiváciu a tiež zvolil vhodnú antibiotickú liečbu
môže sa jednať o rozvíjajúcu sa endometritídu alebo iný typ zápalu maternice
, lochie ako také majú počas šestonedelia len meniť charakter , farbu ale nie zapáchať!samozrejme ak sa nejedná o hygienický defekt
s pozdravom
Odkaz na otázku

Slabé krvácanie

Weronika, 06.12.2014 (12:57)
Dobrý deň. Som už pomaly 8 tt po pôrode a stále sa u mňa objavuje slabučké špinenie, posledné dva dni jemnulinko ružové. Bolesti v podbrušku nemám, prípadne len občas slabučké. Po 7tt som podstúpila prehliadku u gynekológa,ktorý mi povedal,že vonkajšie rany sú už zhojené, tie vnútorné tak na 95%, lenže maternica nie je ešte úplne čistá a mám prísť znova na kontrolné sono o 6 tt. V prípade silných bolestí, horúčky alebo krvácania vo veľkých kusoch mám vyhľadať urgent. Pohlavný styk nám ale povolil. Preto sa chcem opýtať, či sa mám niečoho obávať. Či je ešte po takom čase normálne také špinenie, prípadne slabé krvácanie? Po pôrode mi robili kyretáž, pretože sa mi neodlučovala dobre placenta a niečo tam z nej ostalo, ale po 3-4 dňoch od pôrodu na kontrolnom sone, doktorka povedala,že je všetko v poriadku. Mám sa obávať ďalšieho čistenia? Alebo sa ešte môžem dočistiť sama, bez zásahu lekárov. Urobila som si zatiaľ alchemilkový čaj, po ktorom sa mi spustilo v podstate to slabučké krvácanie. Môže to mať na to vplyv? Dieťatko stále dojčím. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
drobné špinenie môže pretrvávať, môže prichádzať i menses, avšak ak bolo čistenie po pôrode je nazaoj možné , že maternica ešte nie je kompletne vzčistená,
ak by nejaký materiál ešte zostal v dutine možno by prochádzalo do úvahy ešte jedno čistenie, avšak ak dojčíte , maternica sa čistí i sama
to ako maternica bude reagovať uvidiíte, možno nebude nutný žiaden zásah, pokiaľ nemáte teplotu alebo iné znepokojivé príznaky , vyčkajte na kontrolný UZV
s pozdravom
Odkaz na otázku

problemy po porodei

Terézia Kajánková, 01.12.2014 (10:21)
Dobrý deň. Som 9 týždňov po pôrode a s toho už viac ako 6 týždňov Nekojim. Pred 2 týždňami som dostala hnedé výroky ktoré mám do teraz. Je to normálne. Počíta sa to ako menstruacia lebo neviem kedy mám začať s antikoncepciou. Po pôrode mi zistili že mám zlú zdržanlivosť krvi a nasadili mi Piridoxin ktorý neuzivam. Môžem aj pre to mať tie hnedaste výroky? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pyridoxin užívajte, je to len vit.B , ak vám bol doporučený , mala by ste to zvážť
nemyslím si, že výtok by mal s tým súvisieť
avšak ak je nejaká porucha zrážanlivosti , to môže výtok ovplyvňovať
môže sa jednať i o menses, najlepšie by bolo kontrolné vyšetrenie u obv.gynekológa, skontroovať výšku sliznice a pod...
s pozdravom
Odkaz na otázku

problemy po porode

Vanda, 30.11.2014 (08:49)
Dobry den, som necele dva tyzdne po porode a po tyzdni som zacala mat kus viacej krvacat.V piatok vecer som ttrosku viac krvacala ako obvykle a vysla zo mna aj krvna zrazenina ale nie velka.Potom to preslo.Na druhy den sa stalo to iste a na treti tiez Ziadne bolesti nemam ani horucku.A mam hereditarnu makrotrombocytopeniu tak sa chcem opytat ci je to pir tomto ochoreni normalne alebo nie.A keby som sla do nemocnici ako by ma pozreli ci tam nieco nie je,cez Usg alebo by ma vysetrili cez posvu?Pretoze z toho mam strach kedze mam dost stehov a este to nieje vyliecene.A keby tam nieco bolo akp dlho by ma asi nechali v nemocnici?Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
intenzita čiestenia maternice je u každej mamičky rôzna, pokiaľ sa nejedná o profúzne krvácanie, zatiaľ skúste ešte vyčkať
vyšetrenie je samozrejme UZV ale i vyšetrenie v spekulách, tiež cez pošvu...
závisií samozrejme od nálezu ako dlho by ste teoreticky v nemocnici bola...
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesti pp porode

Vanda, 27.11.2014 (11:12)
Dobry den,este by som sa chcela opytat keby som mala velmi silne a neznesitelne bolesti v podbrusku kvoli zavinovaniu maternice aku tabletku by som mohla uzit proti bolesti ked dojcim?Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
len paracetamol-paralen alebo čípky spasmopan
Odkaz na otázku

bolesti pp porode

Vanda, 27.11.2014 (11:05)
Dobry den,pisala som Vam rano za to zavinovanie maternice ze mam bolesti v podbrusku a o tabletkach wobenzym pri dojceni.Napisali ste ze tie bolesti su normalne iba ak by bolo krvacanie bolo by to zle.No ja tie bolesti som mala na zaciatku po porode ale prestali, a vcera v noci sa objavili zase ale boli velmi bolestice nedalo sa to vydrzat a to som uz 9den po porode.Boli ma to stale pri chodzy tak sa chcem opytat ci je to aj tak normalne ze po par dnoch co bolesti presli zase zacali ci to nemoze byt nic vazne.Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
môžu sa opakovať a trvať celé šestonedelie, samopzrejme nemali by byť extrémne silné
s pozdravom
Odkaz na otázku

problemy po porode

Vanda, 27.11.2014 (07:49)
Dobry den,som tyzden po spontannom porode a kedze som bola nastrihnuta a mam viac stehov ako je obvykle kvoli trombocytopenii tak este stale mam dost velke bolesti,neviem si ani sadnut.V lekarni mi poradili liek Wobenzym a tak sa chcem opytat ci s nim nemate skusenost a ci je vhodny ked dojcim.A este mam jeden problem.V noci som mala silne bolesti v podbrusku nedalo sa to vydrzat,po hodine presli ale ako som sa neskor isla otocit tak to velmi bolelo a boli doteraz,ale v klude ked som tak uz nie.Tak sa chcem opytat co bx to mohlo byt.Ci sa mi nahodou nezavinuje zle maternica alebo co.Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
maternica sa zavinuje, z toho bolesti mať môžte, dôležité je aby ste nemala veĺmi silné a atypické krvácanie
kým sa stehy vyhoja a tkanivá sa priložia sedávajte na gumovom kruhu-na plávanie,
môžte si prikladať repíkový obklad, prípadne hojivé maste,
wobenzym je na hojenie rán vhodný, avšak ak chcete aby bol viditeľný nejaký účinok, museli by ste užívať viacero až 4 tablety 4 x denne, čo by sa už dostalôo do mlieka , i keď sa jedná o enzymatický preparát
poranenie sa vám zahojí časom i bez wobenzymu, ak ho však chcete, môžte ho užívať
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesť

april, 19.11.2014 (21:26)
Dobrý den,
som 7. mesiacov po pôrode sekciou, dojčim a mám problém pri milování. Nie som dost vlhká a mám silné bolesti, keď sa manžel pokuša do mňa vniknúť mám zúžený vchod do pošvy. Môj dr.mi povedal o nastrihnuti vchodu do pošvy čo si o tom myslíte a čo by ste mi poradili. Ďakujem za Vašu odpověď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pokúste sa najprv použiť nejaký lubrikačný gél, prípadne mesocain gel,
ak by ani tento spôsob nepomáhal, násldne je možné využiť i iné varianty, avšak závisií aký ste mali styk pred otehotením
s pozdravom
Odkaz na otázku

placenta praevia partipalis

Zuzana, 24.10.2014 (13:15)
Dobry den,
som v 36 tt, mam mat planovanu sekciu. Od ukonceneho 36 tt ma budu hospitalizovat kvoli placente partipallis. Vraj je vysoke riziko na zivote pre babatko i mna. Avsak lekar ma upozornil, ze primar moze mat iny nazor a do porodu ma este pustia domov. Na ktory tyzden sa zvykne planovat sekcia? Lebo popritom, na ake rizika ma upozornili sa bojim, ci koniec 39 tt nie je neskoro. Doteraz som nastastie nekrvacala, krcok uzavrety. Ziadne zdravotne problemy nemam. Aky mate prosim Vy nazor na hospitalizaciu? Rada by som mala sekciu so spinalkou, je to podla Vas vhodne pri tejto diagnoze? Dakujem, pekny den.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
hosp. od 36tt je v norme, sú pracoviská, kde hospitalizuú i neksôr
o termíne pôrodu rozhodnú lekári na oddelení po dhovore i s pediatrami
dop. aspoň ukončený 38tt, závisií samozrejme od vášho stavu a či sa nerozvinie krvácanie a podobne
s pozdravom
Odkaz na otázku

Poloha plodu tvárou napred

Ajuska83, 08.10.2014 (13:28)
Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala na možné riziká pôrodu , keď je bábätko otočené tváričkou dopredu. Som v 36tt, tehotenstvo prebieha bez problémov. V 33tt sa bábätko pretočilo z polohy priečnej do polohy hlavičkou, no včera môj lekár pri USG zistil, že chrbátik je otočený smerom dovnútra a skonštatoval, že pôrod môže byť pre mňa ako prvorodičku obtiažny a pre bábätko je tam riziko. Čo to znamená? Je možné tomu predísť? Vraj pri pôrode dochádza k rotácii babatka do správnej polohy, ale čo ak sa už nedotoči? Čo môžem očakávať? Ďakujem za vysvetlenie.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ak poloha nebude vyhopvujúca je na záženie vedenie pôrodu cisárskym rezom, však ste len v 36tt, dieťa sa ešte stále môže otočiť
s pozdravom
Odkaz na otázku

skratene hrdlo 1cm v 36+1t

marcela, 06.10.2014 (14:34)
dobry den chcem sa informovat, ak mi doktor do spravy napisal hrdlo 1cm , na spisku prsta, klenm´by mierne vyplnene, idem rodit sekciou mozem sa uz normalne otvarat a porod moze prist hocikedy? KO mam o tyzden a keby nieco tak hned..je mozne ze odtecie pl voda aj ked je len tesne na prst? uz to mozem hocikedy cakat, lebo stale ma boli podbrusko.a niekedy viac, a aj do krizov mito ide..za odpovede vopred pekne dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pôrod môže prísť kedykoľvek , aj PV môže odtiecť kedykoľvek
treba ísť do nemocnice urýchlene ak by čokolvek nastalo: krvácanie ,odtokPV, prav.činnosť, necítenie pohybov.
s pozdravom
Odkaz na otázku

otehotnenie po našom nešťastí

Simonko14, 04.10.2014 (21:43)
Dobrý deň p. doktorka.
Zajtra bude presne mesiac kedy som v 33tt prišla o môjho synčeka. Pri bežnej poradni p. doktorka už mohla len skonštatovať, že nevidí činnosť srdiečka. V nemocnici túto hroznú vetu len potvrdili. Nastalo takmer 48-hodinové vyvolávanie pôrodu. Porodila som spontánne, bez ublíženia a akéhokoľvek šitia. Príčina úmrtia bola torzia pupočníka. Jediné, čo nás s manželom drží ako tak, je myšlienka na druhé tehotenstvo. Veľmi sme sa na túto myšlienku upäli a preto by som sa chcela opýtať, kedy by sme sa mohli začať snažiť o druhé dieťatko ( šestonedelie prebieha bez komplikácií, vyšetrenie ma čaká až o 2 týždne,menštruácia sa ešte nedostavila) Tiež by som sa chcela opýtať, či druhé tehotenstvo bude brané ako rizikové? Je pravdepodobnosť zopakovania sa takejto situácie? Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po takejto príhode a teh. strate vo vyššom týždni je vhodné nové otehotnenie najskôr po 6 mesiacoch od príhpody, kým sa aj maternica aj organizmus zrevitalizuje a pripraví plne na nové otehotennie
veľa šťastia
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesti pri milovani po cisarskom reze

liliki, 28.09.2014 (11:05)
Dobry den,
chcela by som sa Vas popytat ci su normalne bolesti pri milovani po cisarskom reze ked som 3 mesiace po porode. Porod trval 23 hodin a chcela som rodit klasickym sposobom, kvoli komplikaciam som rodila cisarskym. Ked skusame milovanie s manzelom, velmi to boli a musime prestat. Je to bezne a stava sa to, alebo to moze byt nejaka komplikacia a mam sa objednat radsej ku gynekologovi na prehliadku?
Dakujem krasne za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisií čo vás bolí, odkiaľ máte pocit , že bolesť prichádza(pošva?vhcod?maternica?brušná stena?)
ak by ťažkosti pretrvávali určite radšej navštívte lekára kvôli kontrole
s pozdravom
Odkaz na otázku

krvacanie

lucinka5, 16.09.2014 (19:19)
Dobry den chcem sa spytat ci je normalne ked som skoro dva tyzdne po nprmalnom porode prestala krvacat.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to samozrejme možné
maternica sa u každého očisťuje inou intenzitou
pôjdete na kontrolu po šestinedelí
s pozdravom
Odkaz na otázku

porod

Vierkaa, 03.09.2014 (11:07)
Dobrý den, som v 33tyzdn tehotenstva a rozmery panvy mam 25/25/27/15 ( merane cca pred 2 mesiacmi). Chcela by som sa opytat ci je to dovod na ukoncenie gravidity sekciou resp. je mozny aj vaginalny porod.
Na poslednej poradni som bola 14.7. a dalsiu mam naplanovanu na 19.9. Nemala by som chodit na poradne kazde dva tyzdne v takomto vyskom stadiu tehotenstva?

Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte conjugata externa okolo 15 je samozrejme na zváženie pôrod sekciou, avšak závisí tiež od odhadu hmotnosti plodu v termíne pôrodu,
teraz by mali byť poradne a 2 týždne
od 35-36 tt budete mať poradnu a týždeň a na pracovisku, kde sa rozhodnete rodiť, tam tiež ak bude dôvod na zváženie vedenia pôrodu sekciou budte predstavená či už primárovii alebo prednostovi v súvislosti s rozhodnutím.
Domnievam sa ,že skôr sa priklonia k sekcii, ale naozaj závisí od momentálneho stavu v termíne a rozhodnutí pracoviska
s pozdravom
Odkaz na otázku

Dlhodobe spinenie (krvacanie) po porode

Zuzana, 08.08.2014 (13:48)
Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu. 19.5.2014 som cisarskym rezom porodila svoje druhe dietatko. Prvy porod bol vaginalny. Odvtedy stale spinim, resp.krvacam. Po 8 tyzdnoch krvacanie na 4 dni prestalo, potom sa vsak znovu objavilo. Ide o krvacanie cervenej farby. Nie je silne. Mozno na 1 vlozku za den. Na kontrole u obvodnej lekarky som bola 2 krat a podla ultrazvuku je vsetko v poriadku. Pichla mi injekciu na zavinutie maternice. Krvacanie na tyzden prestalo, ale opat sa vratilo. Bolesti nemam ziadne. Dcerku od narodenia plne dojcim. Vedeli by ste mi prosim poradit, cim to moze byt? Dakujem. Zuzana
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak je maternica zavinutá , vaša lekárka predpokladám skontrolovala výšku sliznice maternice, tiež sa môže jednať o nejakú cystu ,ak však tvrdíte, že podľa vašj lekárky je všetko v poriadku, môže sa jednať o nejaké hormonálne dysbalancie
ak by krvácanie neustalo, je možné nastaviť hormonálnu antikoncepciu na úpravu cyklu, aby sa situácia zlpešila, aspekt je i ten, že predpokladám, že dojčíte, to tiež môže vplývať na špinenie.
ak by sa ale situácia naozaj nemenila , určite to skonzultujte opäť s vašou lekárkou
s pozdravom
Odkaz na otázku

behanie po sekcii

drobec93, 29.06.2014 (15:06)
Dobrý den p.doktorka, chcela by som sa opýtať, 29.4.2014 som sekciou porodila synčeka, som bývala sportová gymnastka, tehotenstvo bolo v poriadku, prakticky celé som ho precvicila na Orbitreku(samozrejme za súhlasu svojho gynekologa), skrátka som aktívny typ cloveka. moja otázka- kedy po sekcii by som mohla začat s behom - zhruba 40-50 minut vytrvalostného tempa? Moj doktor mi nepovolil beh, no orbitrek a rýchlochodzu ano. Plus aké su rizika, ak by som zacala s behom skor ako mi doktor povoli. Dakujem velmi pekne za odpoved, prajem pekný zvyšok nedele.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
akúkoľvek budete vykonávať športovú činnosť je na vás, a na vašu zodpovednosť, nikto vám dva mesiace po operácii nedovolí behať vytrvalostný beh.
Riziko spočíva v možnej deshitencii rany -všetkého šitého tkaniva , osobne by som počkala minmálne tri mesiace, určite môžte športovať i skôr ale určite nie nič náročné , ani zdvíhanie a podobne, ak chcete behať , tak určite len v pomalšom tempe, a neprepínajte sa, keby ste začala pociťovať bolesť treba hneď prestať
S pozdravom
Odkaz na otázku

Uzivanie liekov pocas dojcenia

lnmama, 25.06.2014 (11:05)
Dobry den, som 8 tyzdnov po porode prirodzenou cestou,cistila som sa 5 tyzdnov a po 8 som bola na kontrole u doktora - mala som zlty neskor slabo hnedy vytok. Babtko je len dojcene. Doktor na sone videl tri male ,,skrvrnky,, a skonstatoval ze su to zvysky plodoveho vaku. Predpisal mi injekcie Methergin (5injekcii, ktore mi pichaju kazdy druhy den), Ascorutin (1tbl 2x denne) a na zlatu zilu Faktu cipky. Vo vsektych letacikov k liekom je vsak pisane ze by sa nemali uzivat pocas dojcenia, pricom lekar vie ze kojim. Aky je na to vas nazor? Taktiez povedal, ze ak Methergin nepomoze tak ma o tyzden posle na kyretaz. Je podla vas nutne robit cistenie aj pri takom malom naleze? Dakujem velmi pekne za odpoved!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
krátkodobé užívanie týchto liekov by vám počas dojčenia nemali vadiť
ak má podozrenie na zvyšky plod. obalov je nutné aby sa dutina vyčistila, aby ste predišla infekcii
uvidíte aký bude nález na UZV po injekciách .kt.máte.
S pozdravom
Odkaz na otázku

krvacanie po šestonedelí

andrejka 2015, 23.06.2014 (09:43)
dobrý deň,chcela by som sa opýtať na krvácanie po porode,som 8týždnov po druhom porode,šestonedelie bolo normálne,ale ked sa mi skončilo na 5den som začala opät krvacat,myslela som že je to menzes,to trvalo 5 dni a teraz opäť na 5 den mam slaby výtok ružovej farby a vobec neviem čo to je,u lekara som ešte na kontrole nebola,pretože som čakala kym mi skončí to prve krvacanie a teraz ma lekar dovolenku,neviem čo to može byť,občas ma aj pobolieva brucho ako pri menzese a ešte k tomu aj plne kojim,skoro kazde dve hodiny.
Dakujem vopred za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
kým sa menses po šestonedelí nastaví a ustáli, môže spočiazku dochádzať k výkyvom, napr. špineniu.
Zatiaľ by som vyčkala, ak sa nejedná o silné krvácanie, kt. by neustávalo, počkajte a následne navštívte vašu lekárku na kontrolu po šestonedelí, ona vám skontroluje i sliznicu maternice UZV a budete múdrejšia.
S pozdravom
Odkaz na otázku

3 porod cisarskym rezom

Zuzana, 15.06.2014 (22:07)
Dobry den,

chcem Vas poprosit o Vas nazor na tretie tehotenstvo po dvoch sekciach uvazujeme o tretom dietatku ale mam aj strach, pretoze obidva predosle porody skoncili cisarskym rezom preto by som rada vedela Vas odborny nazor ci mat tretie dieta alebo radsej nie

Velmi pekne dakujem

S pozdravom
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prekonzultujte to s vaším gynekológom,
musí zmeraž hrúbku jazvy na maternici ,
tiež je dôležitá hojivosť tkanív a časový odstup od poslednej sekcie
je mnoho žien , kt. abslvujú až tri SC počas života
S pozdravom
Odkaz na otázku

Ocistky

lenka, 06.06.2014 (10:02)
Dobry den,
som 6 tyzdnov po porode a stale mam krvave ocistky. Pouzivam asi 3 vlozky za den. Do akej doby by malo krvacanie ustat?
dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
čistenie maternice by malo skočiť do konca šestonedelia,
nemáte už menses náhodou?
určite neopomeňte kontrolu u vášho gynekológa po šestonedelí, urobí vám aj ultrazvuk, určite mu to spomeňte
s pozdravom
Odkaz na otázku

prirodzený pôrod s myómom

Nelli, 29.05.2014 (13:50)
Dobrý deň pani doktorka,

chcem Vás poprosiť o Váš odborný názor.

V 18. týždni tehotenstva mi diagnostikovali myóm v maternici o veľkosti cca 10 cm x 8 cm (presnejšie myóm s cystickou degeneráciou). (pred otehotnením myóm v maternici buď ešte nebol alebo ho nebolo vidieť, otehotnela som plánovane mesiac po tom, ako sme sa o bábätko začali pokúšať).
Myóm bol tak nešťastne položený, že mi spôsoboval bolesti - tlačil mi na močový mechúr, konečník a lekári mi povedali, že na 100% budem rodiť cisárskym rezom, pretože myóm z hľadiska svojej polohy znamená pôrodnú prekážku.
Keď som bola v 27. týždni tehotenstva mi myóm skolikvoval, ležala som 2 týždne v nemocnici a dostala som antibiotiká do žily, ktoré zabrali.
Teraz som v 36. týždni tehotenstva (35+6). Na poslednom ultrazvuku mi lekár povedal, že sa myóm posunul oveľa vyššie a nabok. Nespôsobuje mi žiadne ťažkosti, cítim sa výborne. Keď som sa lekára spýtala, či by som eventuálne mohla rodiť prirodzene (čomu by som sa tešila) povedal, že áno, že by myóm už nemal znamenať pôrodnú prekážku, keďže sa rastom maternice posunul.

Moja otázka znie: Ako by ste prirodzený pôrod v mojom prípade posúdila Vy? Aké sú podľa Vás riziká ak by som v mojej situácii rodila prirodzene a, ktorú formu pôrodu by ste mi radšej odporučila?

Ako som písala, radšej by som rodila prirodzene ako cisárskym rezom, ale zasa tie riziká posúdiť neviem, obávam sa možných komplikácií počas pôrodu a neviem, ktorý pôrod by bol pre mňa a dieťatko bezpečnejší.

Veľmi Vám ďakujem za odpoveď! :)
s pozdravom Nelli
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
viem o vás ako ste ležali na odd.10 B, ale nemyslím si , že je vhodné aby som hodnotila váš stav, i tak budete hospitalizovaná pre pôrodom a o spôsobe pôrodu rozhodne vedenie kliniky.Vyčkala by som na to.
Vaginálny pôrod je vždy pre matku i dieťa prirodzenejší, ale závidí od situácie a stavu.
S pozdravom
Odkaz na otázku

krvácanie v šestonedelí

Adina, 26.05.2014 (08:43)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať - som 26ty deň po pôrode cisárskym rezom a už druhý deň krvácam čerstvou krvou - priebežne počas celého dňa, no je to iba malé množstvo. mám aj nepravidelne slabučké bolesti v podbruší. Predtým som mala dvoj - troj dňovú pauzu v odchádzaní očistkov. Na menštruáciu mi to príde skoro, aj príliš slabé a myslím, že očistky to už nie sú. Je to v poriadku, či mám radšej navštíviť lekára? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa jednať i o menses.Ak by však ťažkosti pretrvávali radšej navštívte lekára, ak máte pocit, že by sa o menses nemalo jednať.
S pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa