Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zápal prsníka

    , Autor: punta

    Dobrý deň, mám 9 mesačnú dcéru, ktorú kojím už len ráno a večer, takže mám asi viac mlieka a vytvorila sa mi veľmi bolestivá hrčka na prsníku, dostala som aj teploty, snažila som sa prsník nahriať, rozmasírovať a odsávať, ale aj napriek tomu som po 5 dňoch už mala teploty do 40 a červený fľak. Išla som s tým na pohotovosť, kde mi lekárka veľmi nevedela poradiť a nakoniec mi dala ATB Sumamed. Teraz dávam dcére UM, lebo neviem či môžem kojiť, teplotu už nemám, ale hrčku áno, snažím sa ju rozmasírovať a odsať mlieko, ale nejde to. Vedeli by ste mi poradiť ako mám postupovať, aby mi zmizla hrčka a kedy môžem dcéru zase kojiť . Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den,zvysena teplota bola dosledkom nepriechodnosti mliekovodu, ktory ako pisete je este stale upchaty hrckou. Prostrednictvom mailu nedokazem posudit vasu hrcku a preto urcite odporucam, aby ste sa obratili co najskor na svojho gynekologa, ktory Vas vysetri a v pripade potreby Vas posle na ultrazvuk. Niekedy sa prave ultrazvukom da hrcka rozdrobit, rozrusit a vytlacit nasledne von z prsnika. dalej moze pomoct uzivanie probiotik, kotore Vam odporucam aj vzhladom na to, ze ste uzivali ATB. Kojit mozete pokojne dalej, mozno prave Vasa dcerka pomoze hrcku vysat. Nasmerujte ju k prsniku tak, aby jej brada smerovala ku hrcke. Takto bude vyvijat vacsi podtlak na miesto, kde sa hrcka nachadza. Pred tym nezabudnite prsnik dobre nahriat, atk ako ste to spravne robili uz pred tym ako sa Vam zvysila horucka. Ak by sa Vam horucka opat objavila, urcite neodporucam ATB, ale mechanicke odstranenie hrcky. Prajem Vam vela sily a hlavne skore vyriesenie problemu. S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • Citlive bradavky

    , Autor: Aneta12

    Dobry den, zaujimalo by ma, ci prechladnutie moze sposobit okrem palenia pri moceni aj bolest bradaviek? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte na mysli zápal prsníka, bradavky môžu byť citlivé, či bolestivé. Ak máte na mysli skôr prechladnutie od spodu v zmysle zápalu močových ciest, bradavky by bolestivé nemali byť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dojčenie

    , Autor: zuzann

    Dobrý deň, malá má 6 mes. dojčím aj dokrmujem lebo nemám veľa mliečka.Začali sme aj s príkrmami. Ale mám taký problém, že užívam od pôrodu už piate atb.(mala som streptokoky, zápal zuba to som sa preliečila atb. a teraz mám zápal prsníka) takže každý mes. mám atb. mám asi oslabenú imunitu.Objednala som sa aj na imunológiu. Malú som dojčila stále aj počas atb.. Mám prestať dcérku dojčiť kvôli tým atb?Bojím
    sa aby sa stále dookola ten problém neopakoval.Podľa mňa by to bolo lepšie pre ňu aj pre mňa.Ďakujem. Zuzana.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate antibiotiká, ktoré sa môžu užívať aj v období dojčenia, vplyv na dojčenie to nemá a môžete kľudne dojčiť ďalej. Ak však je dcérka už dokrmovaná, vo veku 6 mesiacov a máte pocit, že už s kojením nenaplníte jej potreby, môžete s kojením skončiť.

  • mlieko v prsníkoch

    , Autor: stankamra

    Dobrý deň, syna som dojčila 15,5 mesiaca, prestala som minulý rok 31.05. v januári som si všimla, že mi po stlačení bradavky stále vyteká mlieko. Brala som homeopatiká, ale moc mi nepomohli a bola som aj u gynekológa, ktorý mi predpísal Parlodel a upozornil ma, že sú to veľmi silné lieky, ale po prečítaní vedľajších účinkov som sa rozhodla, že ho nebudem brať. Nemám žiadne bolesti v prsníkoch ani sa mi nenalievajú, len po stlačení mi vytečie niekoľko kvapiek. Môže mi to spôsobiť nejaký problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak dochádza k tvorbe mlieka, môže to rozvinúť zápal prsníka, závisií na množstve,
    ak sú vylúčené iné príčiny pre čo by sa mlieko tvoriť a ste inak zdravá a neobťažuje vás táto situácia môžte ešte počkať a je možné že tvorba ustane sama,
    S pozdravom