Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 11 mes.bábo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka,
    rada by som vás požiadala o radu ohľadne jedálnička mojej 11 mesačnej dcéry. Ešte ju kojím a papáme takto:
    6,00 MM
    8,00 opať MM
    9,30 čerstvé ovocie zahustené ryžovou kašou nemliečnou, poprípade dojč. keksíkmi
    12,00 obed - polievky, kaše zahustené krupicou + mäsko
    14,30 MM
    16,00 výživa alebo biely jogurt activia
    18,00 - 19,00 kaša a materské mlieko
    takýto jedlálniček máme už asi dva mesiace, tak by som sa rada opýtala, či je to vporiadku a či nie je potrebné zaradiť dvojchodový obed, resp. kedy je čas na zmenu.pretože mám pocit, že na skoro ročné bábo je to málo.
    a ešte by som sa rada opýtala, kde by som zohnala recept na krupicu. na vašej stránke som ju nenašla, ako uvádzate starších poradniach. postupne by som jej chcela večer variť, pretože chcem postupne malú odučiť od kojenia, aj keď si to neviem predstaviť, pretože v noci sa budí aj 4 x a pokiaľ nemá mliečko, tak je nespokojná.
    Ďakujem veľmi pekne a želám pekný deŇ.
    Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Na mojej stránke recpet určite je, jedna mamička ho tiež nevedela nájsť, je na konci tej časti, ktorú občas aktualizujem.
    Jedálníček je v poriadku, obmieňajte druhy mäsa a zeleniny, dvojchodové jedlo je zálžitosťou obdobia medzi prvým a tretím rokom žvota, kedy základom obeda je vždy kvalitná mäsosozelninová polievka , taký dá sa povedať guľáš alebo ako Nemci hovoria eintopf, teda v jedno hrnci, v jednom jedle to hlavné. Potom postupne dostávajú jednotlivé vhodné časti stravy z jedla nás dospelých a individuálne postupne na bežnú rodinnú stravu prechádzajú. Nič netreba urýchľovať, vľšetko má svoj čas a chce to veľa trpezlivosti.