Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • priberanie dieťaťa

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Ďakujem Vám za vaše rady a opäť sa na Vás s dôverou obraciam...
    Mám 11 mesačného syna. V 7 mesiaci vážil 8300 g a teraz v 11 mesiacoch váži 8600 g a meria78 cm.Za to obdobie akoby vychudol, hlavne nohy. Stolicu máva 3x denne. V rodine máme celiakiu (moja dcéra a súrodenci). Lepok som mu začala podávať po ukončenom 6 mesiaci. Je takýto prírastok hmotnosti v poriadku?
    Pred týždňom prekonal angínu a užíval amoksiklav. Začal hnačkovať (5-6x denne).Nasadila som mu probitika biogaya, smectu, kulíšek. Hnačky začali ustupovať a na jazyku sa mu vytvoril biely povlak, ktorý sa dá zotrieť, no znovu sa vytvorí. Pokožku má akoby suchú, uvädnutú. Obávam sa, či sa u neho neprejavuje celiakia. Pani doktorka, je prírastok hmotnosti v norme?
    Čo môže znamenať povlak na jazýčku?
    Pediater sa k tomu nevyjadril, že mám počkať. Len mám obavy, že syna zbytočne trápim. Ešte chcem dodať, že syna dojčím a od 7 mesiaca štvornožkuje.Vie sa dobre napapať (ráno kojenie, potom chlieb, príkrm, biely jogurt, ovocie, kaša, kojenie)
    Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Menší hmotnostný prírastok môže súvisieť s vekom / po pol roku priberajú deti asi o polovicu menej mesačne ako do pol roka/, s ochorením a leičbou antibiotikami / pravdepodobne s tým súviseli hnačky/, možno aj s následnou chudokrvnosťou, ak bolo ochorenie závažnejšie / čo asi bolo, keď aj užíval antibiotiká/. Údaj o celiakii v blízkom príbuzenstve je veľmi závažný. je dobre, že mu stravu s lepkom podávate. V každom prípade by som najneskôr okolo roka urobila test na celiakiu! Sledujte dieťatko a ak sa vám aj naďalej bude zdať zvädnuté, ako popisujete, je potrebné úodľa mňa aj laboratórne vyšetrenie moče a krvného obrazu.