Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Odstavenie rocneho dietatka

    , Autor: suselina

    Dobry den, mam rocne dietatko, ktore este kojim a samozrejme od ukonceneho 6. mesiaca papa aj prikrmy. z prikrmov zje zatial vsetko, je riadny papkac. ziadna alergia u malej ani v sirokom dalekom pribuzenstve na mojej ani manzelovej strane sa nevyskytla (asi sa dame vystavit do muzea :rofl: ). s manzelom sa uz takmer pol roka snazime o babo, no stale sa nam nedari, predpokladam, ze kvoli kojeniu (ja som celkovo taka zoslabnuta, uzivam aj vitaminy vhodne v tehu aj pri kojeni, ale som dost chuda a myslim, ze kym si berie ziviny pre seba cez mlieko mala, telo jednoducho nezvlada este aj dalsie babo v brusku zivit) a situacia u nas je taka, ze bud budem mat babo teraz alebo uz nikdy (nejdem blizsie rozpisovat dovody), takze z tohto dovodu a tiez zo zdravotnych dovodov na mojej strane (tie by vsak neboli prekazkou pre tehotenstvo, len ma trapia psychicke stavy vyvolane kojenim, uz mi kazali odstavit malu pred niekolkymi mesiacmi, no chcela som ju kojit, tak velmi, aspon ten rok. a tak sme sa trapili, ale dokazali sme to) potrebujem malu odstavit. uz je kojena len 2x denne, po nocnom a po poobednom spanku, noc prespi celu uz vyse polroka. chcem jej skusit dat uz kravske mlieko (samozrejme, ak ho nebude znasat, prejdem na umele), rozmyslala som, ze najskor jej budem davat 1x denne kravske a 1x moje a potom prejdem uplne na kravske. ako je to vsak s odstavovanim? myslim tym, ze ked si ju uz jednoducho jedneho dna neprilozim, to mliecko tam predsa bude (odsavacku nemam a ani odsavat nechcem, je to podla mna kontraproduktivne, ked budem odsavat, zase len podporim tvorbu mlieka, ci nie?), nemozem z toho dostat zapal prsnika? alebo sa to nevypite mlieko potom vstrebe naspat do organizmu? alebo ako mam postupovat pri odstavovani, aby som sa vyhla zapalu? a je mozne podavat sucasne aj kravske aj materske mlieko - a ako? 1x denne kravske, 1x materske alebo dat kravskeho mensie mnozstvo a dokojit dosyta? a ake mnozstvo mlieka vlastne potrebuje rocne dietatko? velmi pekne Vam dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, co sa tyka mnozstva mlieka pre rocne dietatko, nie je potrebne to merat. Niektore deti sa po odstaveni dokonca mlieka zrieknu uplne a je to tak vporiadku. Odporucam, aby ste skusili kravske mlieko, radsej trvanlive plnotucne. Pokial by dcerka toto mlieko odmietala, skuste polotucne alebo nizkotucne popripade obycajne- netrvanlive mlieko. Odporucam vsak, aby ste ho vzdy prevarili. Teple, ci studene, je to jedno, tak ako bude dcerke chutit. Ak odmietne, nestresujte sa. V inych mliecnych vyrobkoch ako tvaroh, jogurty a ina potrava ma dostatocnu nahradu za mlieko. Mozete striedat kojenie s kravskym mliekom, nie je dovod sa obavat kombinacie. Tak casto ako si bude dcerka ziadat.
    Co sa tyka mlieka v prsnikoch, kedze kojite uz menej, nemal by byt problem prestat a nie je pritom potrebne z prsnikov mlieko odstriekavat. Odstriekavanie je nutne len vtedy, ak by ste zacali citit bolest a napatie v prsnikoch. Odstriekavanie samo o sebe velmi produkciu mlieka nepodporuje, skor naopak. najvacsim spustacom je prisate babatko a telesny kontakt s nim. Ako ste sama spravne poznamenali, kedze ste vycerpana Vase telo nedokaze uniest zatial tehotenstvo. Odporucam vydatnu stravu, spanok, prechadzky na vzduchu a po odstaveni dcerky by sa pri snahe otehotniet mohol coskoro dostavit pozitivny vysledok. jedzte najma vela ovocia, zeleniny a skuste pit bylinkove caje na podporu maternice. Su to bylinkove caje z praslicky, rebricka=mysieho chvostika a alchimilky. Prajem Vam vela, vela zdravia a stastia! S pozdravom Jana W.