Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • RE:kojenie v noci

    , Autor: teada

    dobry den, to som opat ja.dakujem za vasu radu, no zmenil sa mi stav.zistila som ze som opat tehotna, takze cvicit nebudem, len by som doplnila ze syncek sa budi velmi nervozny a kope nozkami, place az tak zurivo asi kazde dve hodinky, niekedy ani mliecko nepomoze, akoby chcel spinkat, no ho cosi zobudilo a ma problem so zaspavanim.co sa tyka kojenia, teraz ked som opat tehotna neviem co urobit, je to asi zvysena zataz pre organizmus matky a rada by som bola, ked pride novy clen do rodinky, keby moj syncek spal uz celu noc, lebo podla toho ako je to teraz sa bude budit asi este castejsie ako ten novorodenec...zubkov ma uz sest a ziaden mu nesposoboval taky kriticky problem..rada by som ho kojila aj dlhsie ale ked budem v nemocnici, manzel by to s nim asi horko tazko zvladal, kedze on mu mliecko dat nemoze a ja mu nemoozem odstriekavaat, lebo az tollko ho uz nemam..co by ste mi poradili?este jedna otazocka, aky ma vplyv dojcenie pre prebiehajuce tehotenstvo?da sa nejako v tehotenstve predist nejakymi liekmi, rezimom alebo tak aby babatko nemalo tie ukrutne celodenne koliky?
    dakujem za vasu trpezlivost a ochotu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, gratulujem Vam k dalsiemu ocakavanemu babatku. Nemusite sa bat a mozete pokojne kojit dalej. Pokial ste pri prvom tehotenstve nemali ziadne problemy s predcasnym otvaranim sa krcka maternice, nie je dovod kvoli tehotenstvu kojenie synceka ukoncit. Cas kym sa dietatko narodi je este daleko. Zbytocne sa nezatazujte myslienkou, co urobite, ked budete v porodnici, ci sa dovtedy syncek prestane kojit a zacne spat celu noc. Moze sa to dovtedy zmenit a po narodeni druheho babatka sa opat moze zacat budit, respektive zacat vyzadovat vacsiu pozornost, ktoru si bude vynucovat aj nocnym budenim a mozno aj opatovnym kojenim. Odporucam, aby ste s pani doktorkou-pediatrickou prebrali jeho stravu, ci napriklad nie je precitlively na niektore potraviny. Mozno mu niektore ovocie sposobuje koliky. Pripadne, ci dobre znasa lepok, ak mu uz davate aj mucne jedla, pripadne chlieb a pecivo. Co sa tyka zubkov, niektore sa prerezu bez problemov a niektore mozu vyvolat aj horucky a velku bolest. Ak mu ide novy zubok, zistili by ste to tak, ze bude mat v tej oblasti dasienok malu zdureninku, ktora moze byt prekrvenejsia a citlivejsia na dotyk. Vtedy sa aj viac vylucuju sliny a syncek moze preto mat az bolesti bruska. Pomoct by v takomto pripade mohli homeopatika, pripadne studene hryzatko alebo citron, ktorym potriete zdurene dasienko.
    Zaverom teda odporucam, neprestavajte kojit ak je tehotenstvo fyziologicke. Postupne skuste syncekovi zacat ponukat viac prikrmov a preberte s Vasou pediatrickou aj moznost, kedy zacat podavat kravske mlieko. Prajem Vam vela zdravia a pohody. S pozdravom. Jana W.