Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je problém so začatím používania HA, ak mám ešte 3 mesiace do poslednej dávky očkovacej látky. Ďakujem

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň želám. Užívam HAK Vreya už viac ako rok. Pred týždňom som dobrala penicilinové ATB, ktoré som užívala 7 dní. Po 4 dňoch od ukončenia užívania ATB sa mi objavil mierne hnedý výtok, bez zápachu alebo nejakej hrudkovitej konzistencie. Mierne ma pobolieva ľavý vaječník ale inak nemám žiadne ťažkosti. HAK som vysadila pred 2 dňami, kvôli prestávke. Je možné, že výtok je spôsobený znížením účinku HAK kvôli užívanie ATB? Menštruáciu by som mala dostať v pondelok a zvyčajne sa nestretávam s takýmto výtokom ani pred mmeštuáciou. Za odpoveď Vám vopred srdečne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu užívaných antibiotík. Nevylučujem možný znížený účinok hormonálnej antikoncepcie. Je vhodné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) aj počas sedemdňovej pauzy, aj aspoň prvých 7 dní nového blistra. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Výsledky-horm.profil

    , Autor: Janka6666

    Dobrý večer, mám 26 rokov, antikoncepciu som prestala brať pred 7 mesiacmi, cyklus mám pravidelný, bez bolesti, avšak veľmi ma trápi hrozné akné pred menštruáciou, ktoré som nikdy nemala, ani pred užívaním antikoncepcie… a kvôli ktorému som si dala spraviť hormonálny profil (3.deň cyklu). Môj gynekológ mi predpísal progestanelle na úpravu cyklu (mávala som 22-23-24 dní).
    Z výsledkov horm.profilu vyplýva, že mám vysoký kortizol (627.71 nmol/l, kde sa priemer uvádza: 145.4-619.4 nmol/l) a zvýšený progesterón (1.32 nmol/l, priemer folik.fázy: <0.159-0.616). Všetky ostatné hodnoty sú v norme. Dá sa môj problém vyriešiť aj bez užívania ďalšej antikoncepcie? Brala som ju takmer 7 rokov, vymenila som 3 rôzne, a už ju nechcem nikdy brať. Alebo sa hormóny vedia upraviť aj samé časom? Tehotenstvo neplánujem najbližšie 2-3 roky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka hodnôt kortizolu, záleží veľmi od toho, kedy bol realizovaný odber krvi, koľko hodín predtým ste spali, v akom psychickom rozpoložení ste, či neprežívate stresovejšie obdobie, ... Podľa opisu ho však nemáte extrémne zvýšený. Čo sa týka zvýšenej hladiny progesterónu v prvej polovici menštruačného cyklu, príčin môže byť viacero. Zvýšená hladina príznakom niektorých porúch, ako vrodené zväčšenie nadobličiek, či patológiách na vaječníkoch, napríklad prítomnosť cýst. Ak neplánujete tehotenstvo a sú vylúčené všetky vyššie spomínané možnosti zvýšeného progesterónu, hormonálna antikoncepcia nie je zlým riešením. Na trhu je veľmi veľa preparátov. Je pravda, že nie vždy musí žene "sadnúť" hneď prvý preparát. Niekedy je potrebné prestriedať a vyskúšať viacero preparátov (niekedy aj 5 - 6), až niektorý "nesadne" presne na mieru. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky všetkých vyšetrení, ani USG nález, ani všetky okolnosti v minulosti užívaných preparátov hormonálnej antikoncepcie, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasnosti pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť, eventuálne Vás vie odoslať na konzultačné vyšetrenie na vyššie pracovisko.

  • Bolesť hlavy a antikoncepcia

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň pán doktor. V posledných dvoch týždňoch ma každý deň bolí hlava, beriem antikoncepciu Adele a chcela by som sa spýtať či to môže byť aj ňou? Ako nikdy pred tým som niečo takéto každý deň nemávala, iba sem tam tak neviem. Som aj častejšie unavená. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesť hlavy patrí medzi časté vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie, takže predpokladám, že bolesť hlavy je u Vás spôsobená práve hormonálnou antikoncepciou. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné porozmýšľať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Fytoestrogény

    , Autor: bb636

    No plastická operácia kvôli malým deťom ešte neprichádza do úvahy, aspoň nie najbližšie dva-tri roky. Uvažujem aj o hormonálnej antikoncepcii, ale bojím sa, že priberiem na váhe.
    Alebo je aj hormonálna antikoncepcia, ktorá by mi zväčšila poprsie bez prírastku na váhe?

    Ďakujem a pekný zvyšok dňa prajem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý preparát hormonálnej antikoncepcie môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. Je to však individuálne u každej ženy. Niektorým ženám sadne hneď prvý predpísaný preparát hormonálnej antikoncepcie a sú s ním spokojné, u iných je potrebné meniť preparáty pre ich vedľajšie, či nežiadúce účinky.

  • Ovulácia a antikoncepcia

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň pán doktor, užívam antikoncepciu Adele a práve mi prebieha ovulácia, ovuláciu mávam normálne každý mesiac, antikoncepciu beriem už dlho, rok, je to normálne? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ovuláciu nemáte, keďže je počas užívania hormonálnej antikoncepcie blokovaná.