Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka:Zaujimalo by ma,kedze mam tri dcery vo veku 10,8,rokov a sest mesiacov,ci sa neuvazuje niekedy v buducnosti zaviest ocovanie proti rakovine krcka maternice medzi povinne ockovania pre dievcata.Jeto velmi rozsirena teraz choroba,a v buducnosti by som ich chcela dat zaockovat,ale tie vakciny neviem ci uz zlacneli,ale pocula som,ze su velmi drahe.Zdravie je najdolezitejsie,preto by ma zaujimalo,ci sa o tom neuvazuje.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Každé očkovanie, ktoré sa zavádza do plošného očkvanaia a je hradené poisťovňou sa prehodnocuje, hlavne aký prinesie prínos pre zdravotníctvo ako také. Tak je to aj s týmto očkovaním. Samozrejme, že sa nad zavedením do plošného očkovania uvažuje, ale potrvá to určitý čas.
    Rozhodnutie nechať deti zaočkovať je veľmi správne. Vakcíny teraz stoja jedna okolo 75 eur, vo veku dvanásť rokov poisťovňa niečo dopláca.

Podobné otázky

  • Očkovanie a tehotenstvo

    , Autor: Nika8888

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa môžem dať zaočkovať na čierny kašeľ a tetan aj keď plánujem v najbližších dňoch otehotnieť. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím v tom problém, aby ste ste boli zaočkovaná. V niektorých krajinách je očkovanie proti tetanu a čiernemu kašľu povinné počas tehotenstva.

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, keď som bola preočkovaná v roku 2017 proti tetanu mám dostatočné protilátky proti čiernemu kašľu, či je potrebné sa nechať ešte pred pôrodom (aktuálne som 34 plus 0) preočkovať? Ak áno tak akou vakcínou sa očkuje. Chcem ochrániť bábatko nakoľko mám 5 ročného syna v škôlke. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti čiernemu kašľu patrí na Slovensku medzi povinné očkovanie. Očkovacia látka proti čiernemu kašľu sa zvyčajne podáva v rámci kombinovaného očkovania proti záškrtu a tetanu (často v kombinácii aj s očkovacou látkou proti poliomyelitíde, Haemophilus influenzae a hepatitíde B). Prvý cyklus 2 až 3 dávok sa zvyčajne podáva v období od dvoch do 12 mesiacov podľa národného očkovacieho kalendára. Tretia a štvrtá dáka sa odporúča vo veku od 11 do 24 mesiacov a ďalšia dávka v období medzi tretím a siedmym rokom života. Niektoré krajiny EÚ odporúčajú v prípade dospievajúcich, dospelých alebo žien počas tehotenstva preočkovanie, ktorým aj deti po narodení získavajú dočasnú ochranu. V niektorých krajinách sa takisto odporúča preočkovanie nechránených žien krátko po pôrode, aby sa znížilo riziko prenosu tejto choroby na dieťa. Váš starší syn, ako aj všetky deti v jeho veku by mali byť očkované. Rozhodnutie o očkovaní je na Vás. Pre bližšie informácie, ako aj predpis očkovacej látky navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať aký je váš názor na očkovanie v tehotenstve (aktuálne som 33 plus 1) proti čiernemu kašľu z dôvodu ochrániť novorodenca pred touto chorobou. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v niektorých západných krajinách, ako aj v USA, sú v súčasnosti odporúčania očkovania proti čiernemu kašľu tehotných žien pred pôrodom, aby sa zabezpečila ochrana dieťaťa po pôrode v období, keď ešte nemôže byť očkované. Takže Vaše placentou prenesené špecifické protilátky ho budú chrániť. U nás očkovanie tehotných žien nie je povinné, ale realizuje sa dobrovoľne na žiadosť matky alebo odporúčanie lekára. Keďže ide o neživú vakcínu, očkovanie viacerými neživými vakcínami nie je v tehotenstve, najmä v poslednom trimestri, kontraindikované. Riziko pre plod rozhodne nie je vyššie ako riziko nákazy čiernym kašľom po narodení a možných komplikácií s tým súvisiacich. Vzhľadom na vyšší výskyt čierneho kašľa u dojčiat s úmrtiami v týchto krajinách sa pristúpilo k takémuto očkovaniu matiek, prípadne aj ostatných rodinných príslušníkov, aby sa nepriamo ochránili novorodenci a malé dojčatá, pokiaľ sa nemôžu ešte oni očkovať, pretože aj jedna dávka vakcíny pre nich ešte neznamená dostatočnú ochranu pred ochorením.

  • Konizacia

    , Autor: ovaaa

    Dobrý deň som po konizácii ešte v liečení. Konizácii mi robili na základe biopsie z krčka maternice s výsledkom CIN3. HPV testy mi nerobili ale predpokladám, keďže výsledok bol z biopsie taký aký bol tak by bolo pozitívny.
    Mám stáleho partnera a zaujíma ma ako žiť sexuálne ďalej. Musíme doživotne používať ochranu, byť bez orálu? Ak ja som vyliečená po konizácii a partner má hypoteticky HPV, keďže sme sexuálne žili , čo sa samozrejme nedá liečiť môžem od neho dostať HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa nedá veľmi podrobnejšie vyjadriť k stavu. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV! Ak boli konizáciou odstránené všetky zmenené bunky, ste prakticky vyliečená. Na HPV typy, ktoré Vám predpokladám spôsobili zmeny buniek krčka maternice už máte vytvorené protilátky. Stále je však viacero vysokorizikových, či stredne rizikových HPV typov, ktoré Vám ešte môžu poškodiť. Ako som už spomínal, nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani všetky potrebné informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Kiahne očkovanie

    , Autor: Sasha57

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, som v 18 tt, moje druhé tehotenstvo. Staršiu dcéru by som chcela dať zaočkovať proti ovčim kiahňam keďže budúci rok nastupuje do škôlky., Je to pre mňa a moje druhé dieťa bezpečné nakoľko sa jedná o živú vakcínu? Alebo s tým počkať po pôrode len tu sa obávam o novorodenca. Ja som už v detstve ovčie kiahne prekonala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v detstve sama prekonala ovčie kiahne, znovu ich nedostanete, keďže máte trvalú imunitu. Môžete nechať očkovať svoje dieťa aj teraz, prípadne, ak budete kľudnejšia, môžete to nechať na obdobie po pôrode. Veľký rozdiel v tom ale nevidím.