Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • trachealny kasel

    , Autor: isis

    Dobry den, moja 4 rocna dcera v sobotu zacala velmi kaslat, bol to velmi drazdivy kasel, ktory moja lekarka oznacila ako trachealny. Kedze sa stav nezlpsoval, mala neustale kaslala isla som na pohotovost. Dali nam prometazin, sinucod a na 3 dni summamed. Ze je to tracheitis. Dcere sa stav zlepsil, na druhy den takmer nezakaslala, len vecer sa kasel vratil, po leikoch sa upravil. Je fakt ze ten prometazin a sinucod som jej davala od pondelka len ked zacala kaslat. Zlepsilo sa to velmi ale vcera a dnes uz zasa drazdivo kasle, uz to nie je trachealny kasel, ale taky stekot akoby len z hrdla. Stazuje sa ze jej v hrdle nieco vadi a nevie to vykaslat. Mam dve otazky. Ci to naozaj bol zapal priedusnice, ked som si o nom precitala na nete tak som sa velmi vylakala. Druha otazka, to terajsie pokasliavanie znamena ze je to pozostatok ochorenia, alebo nove?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Sú to všetko vírusové ochorenia, ktoré sa prejavujú kašľom, ktorý podľa toho, kde práve prebieha najzávažnejšie tento vírusový zápal sa prejaví rôznou frekvenciou aj charakterom. podľa toho potom meníme liečbu. Trochu iná je pri tracheitíde / vtedy býva kašeľ suchý, dráždivý, veľmi častý a dieťa máva bolesti na hrudníku/, podávame zväčša lieky na utíšenie kašľa, sinecod je veľmi vhodný, promethazin tiež kašeľ utlmí, k antibiotickej liečbe sa nevyjadrujem, dieťa som nevyšetrila, ja sama ju hlavne na zažiatku nedávam. Prejavy, ktoré udávate ukazujú na postihnutie skôr hrtana, vtedy je potrebná úprava prostredia, vlhké, olejový obklad na krk pokračovať v promethazine alebo inom antihistaminuku, sinecod je tiež vhodný.