Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dávkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Je normálna dávka Unasynu P.O.S. pri diagnostikovaní salmonelózy u 4. ročného dieťaťa, ktorého váha je 20 kg, 5 ml každých 12 hodín? Synčekovi samovoľne uniká čierna nezapáchajúca stolica pri jeho užívaní. Je to v poriadku? Užíva aj probiotiká Biopron.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Je to normálna dávka, mohol by však už užívať aj 2x 7,5 ml ak je hmotnosť nad dvadsať kg. Únik stolice je pravdepdobne daný samotným ochorením na salmonelózu. Neviem prečo sa to lieči antibiotikami, bežne sa na toto ochorenie nedávajú. Predpokladám, že iste to má nejakú príčinu, prečo boli nasadené.

Podobné otázky

  • Kyselina listová

    , Autor: nisa

    Dobry deň,

    Chcela by som sa Vás opýtať aký je Vás názor na tento sirup:

    Avita B9 Kyselina listová Liposomal Plus - na pohľad obyčajného človeka má celkom normálne zloženie obsahuje folat 400ug - čo ak to správne chápem je lepšie pre vstrebavanie, (dávkovanie 2 krát 5ml - teda 800ug), ale ide o lipozomalnu formu a je to bezpečná formulácia? Nie je to potom vysoká koncentrácia, keď sú lepšie vstrebaténe???Sú lepšie preparáty v tabletkovej podobe?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná základná denná dávka kyseliny listovej je 400ug. V niektorých prípadoch sa môže dávka zvýšiť až na 800ug. Bavíme sa o mikrogramoch (ug). Nie je to veľká dávka. Na trhu je viacero preparátov obsahujúcich kyselinu listovú. So spomínaným preparátom skúsenosti nemám. Ak plánujete otehotnieť, odporúča sa užívať minimálne 400ug kyseliny listovej denne aspoň 6 až 8 týždňov pred plánovaním otehotnenia.

  • Estrofem+utrogestan

    , Autor: Rencaf

    Dobry den. Potrebovala by som poradit lebo som si nie ista ci som dobre pochopila davkovanie estrofem+utrogestan /na priznaky v menopauze/utrogestan mam uzivat v 2/2 cyklu 1 rano a 1 vecer ale nepochopila som ten estrofem. Ten sa bere vkuse bez prestavky ci len do vtedy kym nenasadim utrogestan??? Ze nspr. 2 tyzdne estrofem a 2 tyzdne utrogestan??? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Estrofem sa obvykle užíva jedna tabletka denne kontinuálne. Za istých okolností môže liečba začať na 5. deň krvácania a len v kombinácii s progesterónom, najmenej počas 12 až 14 dní. Na trhu je však viacero preparátov, ktoré sa používajú, v závislosti od okolností, v rozličných schémach. Neviem, akú predstavu mal Váš obvodný gynekológ a ako Vám liečbu nastavil. Najvhodnejšie je sa pýtať v prípade nejasností priamo jeho.