Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pred ockovanim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den!
    Chcela by som sa opytat, ci mozno nejakym sposobom zabranit dlhodobejsej bolesti noziek po ockovani. 5-rocny syn ma byt ockovany povinnou vakcinou proti ciernemu kaslu, zaskrtu a tetanu a chcem sa opytat, co je dobre urobit, aby sa eliminovali pripadne problemy. Dcerka totiz znasala ockovanie v tomto veku velmi zle, v podstate dva tyzdne poriadne nechodila alebo len krivala, po dvoch tyzdnoch dostala jeden den 40-stupnove teploty a po nich to nahle preslo, bolest ustala. Predpokladam, ze to bola extremna reakcia, no i tak by som rada poznala vas nazor, ci je dobre po ockovani nechat dieta radsej oddychovat, sediet, nezatazovat nozku, alebo naopak nechat ho behat, bicyklovat, ist do skolky a pod. Co by mohlo byt, podla vasich skusenosti, vhodnejsie? Obklady som davala väcsinou hned v ambulancii, pripadne aj vecer pred spanim, s opuchmi sme problemy nemali, lieky som tiez nedavala. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Vaša staršia dcérka bola pravdepodobne očkovaná inou vakcínou, než ako sa očkuje teraz. Táto je k deťom veľmi šetrná a uvedené búrlivé reakcie nebývajú. Zväčša ani obklad nie je potrebný.
    V každom prípade odporúčam 24 hodín po očkovaní kľudnejší režim, žiaden tréning, plávanie rehabilitačné cvičenie.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti rubeole

    , Autor: Tali

    Dobrý deň
    04.04.2023 som bola na gynekologickej prehliadke kde mi doktorka povedala žeby bolo dobre sa dať zaočkovať proti rubeole . Dala som sa teda zaočkovať pretože som nemala žiadne podozrenie žeby som mohla byt tehotná pretože pred týždňom mi skončila MS . Lenze mne MS nechodila a tak som si spravila tehotenský test ktorý bol pozitívny . Tak som zavolala doktora ktorý bol v okoli či by nebolo možné aby to aspoň skontroloval dokym budem mať termín pri mojej doktorke . A nakoniec sa včera zistilo že som v 8 týždne tehotenstva . Ak by som vedela že som tehotná očkovať by som sa určite nedala . Teraz mám obavy . Moze to nejako ohroziť plod ?
    Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v Slovenskej republike je povinné očkovanie 12 ročných dievčat proti rubeole od roku 1981 a od roku 1992 sa očkujú dojčatá súčasne trojzložkovou vakcínou (osýpky, mumps a rubeola). Takže očkovanie je v povinnom očkovacom kalendári. Podľa roku zavedenia povinného očkovania u nás, by mali byť všetky ženy do veku cca 43 rokov zaočkované, celkom preto nerozumiem tomu, prečo ste neboli očkovaná proti rubeole v detstve. Každopádne, vzhľadom na to, že MMR vakcína (vakcína proti osýpkam, mumpsu a rubeole je vakcína obsahujúca živé vírusy, jej použitie je počas tehotenstva kontraindikované a pred očkovaním je potrebné u všetkých žien v reprodukčnom veku vylúčiť stav tehotenstva a zabrániť počatiu počas 4 týždňov po očkovaní. Riziko poškodenia alebo infekcie plodu následkom očkovania je teoretické, avšak závažnosť potenciálnych dôsledkov na tehotenstvo prevažuje nad očakávaným prínosom z podania vakcíny. Neúmyselné podanie vakcíny tehotnej žene alebo žene, ktorá otehotnela do 28 dní po podaní, by nemalo byť dôvodom na ukončenie tehotenstva. Toto odporúčanie podporuje aj záznam dát zozbieraných počas kampane realizovanej v minulosti, kde bol vypracovaný protokol na sledovanie žien, ktoré boli pri podstúpení očkovania nevedome tehotné, s cieľom určiť riziko CRS (syndrómu vrodenej rubeoly) alebo vrodenej rubeolovej infekcie. Výsledky nepreukázali žiadne nepriaznivé dopady očkovania na tehotenstvo, ako sú potraty alebo CRS. Vhodné je sa však ešte poradiť s infektológom.