Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Capiky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Nas maly ma tri mesiace a bol ockavany. Na teplotu nam pediatricka doporucila capiky Panadol. Ale tie su od 9 kg. Moze ich uzivat proti zvysenej teplote? A este jedna otazka. Kolko dielikov sa odrata ak sa meria teplota v zadocku? Dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Odratáva sa 0,5 až 0,7. Čapíky sa dávajú podľa hmotnosti, 10 mg na 1 kg hmotnosti, takže ak váži asi 5000gr, môže dostať pol čapíka.

Podobné otázky

  • Bolesť

    , Autor: Lus89

    Dobrý deň, lekár mi predpísal Gynoflor pretože nemám v pošve sliznicu ako by som mala mať + že mi chybaju lactobacili ktoré mam mať. Beriem ho už 5 deň a 4 deň užívania ma začalo pobolievať zo spodu cítim aj akoby bolesť, suchosť, mierne palenie. Pred začiatkom užívania ma nič nebolelo. Otázka znie či to tak ma byť pri nejakej regenerácii sliznice alebo je to nejaká reakcia na lieky ? Samozrejme budem kontaktovať lekára len aktuálne neordinuje a ja neviem ako pokračovať ďalej. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi časté vedľajšie účinky Gynofloru patrí pálenie, či svrbenie, ako aj výtok z pošvy. Odporúčam vysadiť Gynoflor. Skúste si namiesto neho aplikovať alebo vaginálne probiotiká, prípadne, ak máte prejavy suchosti v pošve, môžete skúsiť napríklad Cicatridina vaginálne čapíky.

  • Análny styk

    , Autor: Rena2023

    Dobrý deň,
    prosím Vás ak sme s partnerom striedali análny a vaginálny styk počas milovania može to spôsobiť nejakú infekciu, zápal, prípadne potrat ak by som bola tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže to spôsobiť prakticky všetko spomenuté, no najmä riziko infekcie je veľké. Vhodné je si realizovať po takomto styku vaginálny výplach a aplikovať antiseptické preparáty (Betadine čapíky) a následne vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry.

  • Prasklinky na pošve, začervenanie

    , Autor: L&M

    Dobrý deň pán doktor.
    Prosím Vás pred dvomi rokmi som mala dlhodobý problém na pošve. Konkrétne na pyskoch som mala dlhé prasklinky. Na pyskoch začervenané miesta. Hrozný to bol pocit pálenie, bolesti. Neustále behania ku gynekológovi, kožnej. Žiadne vaginálne čapíky, maste nič mi nepomáhalo. Nakoniec som skončila u imunologičky a tá mi nasadila imuno vakcíny. Vybrala som 5 ks. Časom od užívania týchto vakcín mi problémy vymizli. Rok som mala pokoj. Pred nedávnom mi našli v krku Streptokoka, krčná lekárka nasadila liečbu ATB - Amoksiklav 2 x 1000 mg na týždeň. Počas tejto doby liečby som si dávala do pošvy Gynolakt. Týždeň po skončení liečby sa to zase všetko vrátilo. Prasklinky na pyskoch celé to mám červené a do konca mám už tie trhlinky pri ritnom otvore. Neskutočná bolesť. Vo vnútri pošvy cítim svrbenie a pálenie. Momentálne navštevujem aj reprodukčné centrum. Dnes som mala podstúpiť punkciu cýst na vaječníkoch, ale kvôli tomuto problému mám prísť až v pondelok. Po telefonickom dohovore ( nepozrela ma osobne lekárka ) mi lekárka nasadila na dva dni Lomexin 2 x 600 mg na dva dni užívania a Lomexin 2% crm krém na tri dni užívania. Zatiaľ som Lomexin 600 mg a krém mala prvú noc a ráno to bolo ešte horšie. Neviem čo mám robiť. V pondelok mám ísť do reprodukčného centra, aby sa na mňa pozreli a vykonali punkciu cýst. Následne potom mám po menštruácií podstúpiť 21 dňovú liečbu antikoncepciou a následne potom podstúpiť protokol na odobratie vajíčok a umelé oplodnenie. Nikto nepredpokladal, že sa mi stane znova takýto problém. Čo mám robiť? Nemám už veľa času môj AMH je 0,2. Mám 37 rokov. Samozrejme za týchto okolností a problému, ktorým mám ani nepredpokladám, že mi budú môcť urobiť punkciu cýst a podstúpiť odobratie vajíčok a umelé oplodnenie. Určite potrebujem dať do poriadku tento problém. Ako? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že sa Vám do pondelka stav nezlepší, navštívte centrum asistovanej reprodukcie podľa plánu. Dohodnú s Vami ďalší postup. Predpokladám, že veľký podiel na probléme má opäť imunita. Lomexin by Vám teoreticky mohol pomôcť. Keďže problém začal po užívaní antibiotík, je potrebné myslieť aj na alergickú reakciu, ale aj bakteriálnu vaginózu spôsobenú zmenou pH a premnožením bakterií v pošve. Je potrebné realizovať gynekologické vyšetrenie, ako aj strery z pošvy. Aj keď chápem, že Ván momentálna situácia robí problémy a komplikuje plány, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hemoroidy v tehotenstve

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň, aktuálne som v 38+3tt a objavili sa mi bolestivé hemoroidy. Vedeli by ste mi na to prosím niečo odporučiť, čo sa dá užívať aj v tehotenstve a pomáha?
    Zatiaľ som našla doma krém “ KOSMÍN BYLINNÝ EMULGEL” a robila som si obklad z repíku. Môžu hemoroidy nejakým spôsobom skomplikovať pôrod? A dá sa prosím Vás napriek hemoroidom požiadať o klystír v pôrodnici alebo sa tomu treba radšej vyhnúť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú hemoroidy bolestivé a máte problémy so sedením, môže Vám byť predpísaný Detralex. Lokálne si môžete aplikovať Proctoglyvenol čapíky a masť, prípadne Factu čapíky a masť. Odsledujte si to. Klystír Vám podaný môže byť, záleží však od nálezu hemoroidov. Bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri najbližšej tehotenskej poradni na to upozornite vyšetrujúcich lekárov a informujte sa.

  • Bolestivá jazva po nástrihu

    , Autor: Andi289

    Dobrý deň,som 15 mesiacov po vaginálnom pôrode počas ktorého mi bol robený nástrih hrádze. Zašívanie trvalo vyše hodiny. Jazva sa mi už zahojila,nedávno som bola aj na preventívke a podľa leķárky to mám krásne zahojené a zrastené.
    Ja mám ale stále veľký problém či už so zavádzaním tampónov alebo pohlavným stykom. Pokaždé sa mi akokeby jemne natrhne okraj hrádze pri vstupe do pošvy a dosť to bolí a štípe aj niekoľko dní.
    Bude to už stále také citlivé a musím si na to jednoducho zvyknúť ? Lekárka mi akurát tak navrhla že mám skúsiť masáž hrádze, aby sa mi tam tá koža postupne ponaťahovala. Som z toho deprimovaná nakoľko to dosť ovplyvňuje náš sexuálny život. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek opisu sa Vám bez videnia nálezu neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Existujú rôzne krémy, gély alebo spreje, či už s obsahom kyseliny hyalurónovej, alebo s inými zložkami, či kolagénom, ktoré by Vám lokálne mohli pomôcť. Skúsiť môžete napríklad preparát Cicatridina, na trhu je aj masť, aj sprej, aj čapíky.