Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • očkovanie morbili mumps rubeola - asi nestíhame do 18 mesiaca

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ešte koncom apríla tohoto roku mal byť náš teraz 17 mesačný syn zaočkovaný povinným očkovaním - morbili, rubeola, mumps. V apríli ani máji sme to nestihli kvôli chorobe, ktorá sa vliekla od 1.4. a odvtedy sme boli 2x v kontakte s dieťaťom, ktoré sa asi deň po tom, čo boli u nás na návšteve, objavili ovčie kiahne. Minulý týždeň som bola u lekárky, to sme boli presne 2 týždne po prvom kontakte s kiahňami, náš syn ich nedostal, ale inkubačná doba je až tri týždne, tak lekárka nám odporučila ešte týždeń počkať a 1.7. prísť na očkovanie. Lenže koncom minulého týždňa mi volala kamoška, ktorá bola u nás s detmi, že ďalší deň po ich návšteve sa deti vysypali a majú kiahne. Takže teraz zase nanovo budeme čakať 3 týždne možnej inkubačnej doby, ktorá uplynie 10.7.2011. Potom pokiaľ by sa kiahne neobjavili, mohla by ho lekárka zaočkovať. 18.7. má syn 18 mesiacov. Čo ale v prípade, že syn kiahne dostane, nejakú dobu bude trvať vyliečenie a očkovanie by sme stihli podať až v 19. mesiaci? Deje sa niečo podstatné? Doktorka tvrdí, že to musíme stihnúť do konca 18 mesiaca, ale keby malý dostal kiahne, nedám predsa zaočkovať choré dieťa. Poraďte prosím, čo robiť v tomto prípade, je veľký problém, keby tá vakcína bola podaná napríklad vo veku 18 mesiacov a 2 týždne? Ďakujem za odpoveď a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Toto očkovanie sa neaplikuje vo veku do 12 mesiacov, pretože sa predpokladajú ešte protilátky od matky u dieťaťa, ktoré by mohli zabrániť tvorbe protilátok po očkovaní. Horná hranica očkovania nie je striktne určená, podstatné je, aby dieťa zaočkované bolo. Choré dieťa ani dieťa v známej inkubačnej dobe infekčného ochorenia neočkujeme. Po chorobe o dva týždne je možné očkovať.