Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,302 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • re:

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den , chcem sa spýtať na očkovanie novorodencov.Očkuje sa v 3 mesiaci ? Kam a proti čomu?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Očkovanie novorodencov je do šiesteho týždňa veku, očkuje sa do ľavého ramienka proti tuberkuloze, očkovanie sa zväčša prevádza na piaty deň života ešte na novorodeneckom oddelení.
    Ďalšie očkovanie pokračuje po zhojení chráničky po očkovaní proti tbc, býva to zväčša okolo tretieho mesiaca veku. Očkuje sa veľmi kvalitnou očkovacou látkou Infanrix Hexa, ktorá obsahuje antigény proti čiernemu kašľu, záškrtu, tetanu, žltačke typu B, detskej obrne a invazívnej hemofilovej inekcii, tie postupne navodia obranu proti týmto ochorenie. Základné očkovanie pozostáva ešte z dvoch dávok tejto očkovacej látky v odstupe 6 týždňov a potom 6 mesiacov od prvej dávky. Totot očkovacie schéma je platné pre Slovenskú republiky, v iných štátoch sú schémy rozdielne. Očkuje sa do prednej strany stehna.

Podobné otázky

  • Enterococcus faecalis v tehotenstve

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, v prvom rade ďakujem veľmi pekne za Vašu včerajšiu odpoveď ohľadom baktérie enterococcus faecalis v tehotenstve a pred zákrom - odstránenie polypu z krčka maternice.

    Dopĺňam preto ešte informácie z kultivácie po výtere:
    ampicilin - citlivý 0,5
    oxacilin - rezistentný > 4
    tetracyklin - rezistentný >16
    nitrofurantoin - úč.hl.v moči 8
    ampicilin+sulbaktam - citlivý 0,5
    ciprofloxacin - úč.hl. v moči 0,5
    trimetoprim+sulfonamid - intermediárny 0,125

    AMP ampicilin 1 g i.v. 3x 3,3 EUR T >MIC = 107 % d.i.
    SAM ampic. + sulb. 1,5 i.v. 2x7,6 EUR T>MIC= 71 % d.i.
    CIP Ciprofloxacin 0,8g i.v. 2x 6,0 EUR Cmax/MIC=14:1 AUC24=160
    COT Co-trimoxazole 960 mg o. 2x 0,28 EUR T>MIC=247 % d.i

    Hran.hodn.T>MIC/%/:LNZ,Karb=50,ine Beta-L:Gram+=50,Gram-=90,ERY,CLI,COT=100,TEC,VAN=200.
    Cmax/MIC:Aminog=8,1,CIP=12:1, AUC24/MIC:CIP=125,TGC=20,VAN=400.All_low=nizke PK/PD_pozor

    Výsledok som prepísala doslovne, lebo neviem čo všetko je potrebné popísať. Chcela by som Vás poprosiť o radu:

    1, pri tomto výsledku z výteru pred zákrokom na preliečenie baktérie je lepšie pred zákrokom užívať fluomizin alebo Macmiror complex 500 ? zákrok aboslvujem o týždeň, som v 19.tom týždni tehotenstva.

    2, pomohli by pri liečbe vaginálne probiotiká alebo stačí užívať klasické probiotiká biopron ?

    Vopred Vám ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, účinný by mal byť aj jeden aj druhý preparát, stačiť by mal aj Fluomizin. Štandardne užívané probiotiká sa do pošvy nedostanú, pôsobia hlavne na tráviaci trakt. Aj počas tehotenstva si môžete z času na čas realizovať kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Re: názor

    , Autor: Moncik305

    20. 03. 2021 (17:27) , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možnosť tehotenstva ak sa partner dotkne rukou svojho pohlavného orgánu na ktrom bola predejakulačná tekutina a ruku si obtrie a následne partnerku uspokojuje prstom tej ruky na ktorom sa mohla nachádzať predejakulačná tekutina. Môže takto dôjsť k oplodneniu?

    Chcela by som dodať, že vôbec k pohlavnému styku nedošlo ani k chránenému ani nechránenemu. Dokonca ani k ejakulácii u partnera. Mohol mať iba predejakulát na prstoch, aj to nemusel a násladne došlo k pettingu. Čiže ejakulát určite nebol do pošvy zavedený. Je teda pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá? Alebo sa treba obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, pravdepodobnosť tehotenstva je veľmi malá, dôvod na obavy nie je. Do budúcna sa pre vlastný pokoj podobným situáciám vyhnite, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám po potrebných vyšetreniach predpíše hormonálnu antikoncepciu.

  • RE:Sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý deň p.doktorka,
    chcela by som sa opýtať ohľadom Utrogestanu - na druhý deň k večeru od prvého ranného užitia j rannej aplikácii mi bolo z neho velmi zle(jemná pálivá bolesť od ľavého prsníka až polopatku) - o tomto nežiadúcom účinku som sa nikde nedočítala - môžem takto reagovať na Utrogestan? Liek som okamžite vysadila a p.doktor mi predpísal Duphaston - recept mám na ceste(CAR je v inom meste ako bývam). Chcem sa opýtať ohľadom Duphostanu - mám ho začať úžívať hneď ako príde recept( cca 2dni od vysadenia Utrogestanu)?Posledná otázka - má skutočne také nežiadúce účinky ako sa píše v príbalovom letáku? Čo som čítala na nete skúsenosti žien, mnohé reagovali oki, niektoré priberali, mali bolesti hlavy...predpokladám, že moja liečba nebude dlhodobá.Zaujíma ma, prosím, skúsenosť s Vašimi pacientkami, ako oni reagovali? Viem, že každé telo je individuálne, ale predsa len, mám obavy po Utrogestane.Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nežiadúce účinky po Utrogestane či duphastone sú pomerne zriedkavé, ak sa objaví tak zväčša len únava či depresia. S ťažkosťami ako ste vy popísali som sa ešte nestretla Hneď ako obdržíte recept začnite s jeho užívaním.

  • RE: Sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý deň p. doktorka,
    ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Potešil ma Váš názor, že nebude problém otehotnieť, len škoda, že bez liekov to zrejme nepôjde:-(
    Chcela by som sa ešte opýtať dve vedi:
    1. je pre ženu nebezpečené, keď takto dlho nemenštruuje, poprípade sa takáto chýbajúca menštruácia nelieči liekmi. Hrozí nejaké nebezpečenstvo?
    2. včera som si lepšie pozrela svoj hormonálny profil - hodnota prolaktínu nižšia ako dolná hranica ref.hodnôt (nie som si v tejto chvíli istá presným číslom - kolo 3,6) . Čo to znamená? Dá sa nejakým spôsobom zvýšiť hodnota tohto hormónu v tele? Môj gynekológ mi povedal, že mám síce hladiny hormónov nižšie, ale su v podstate v norme , len v tej nižšej hodnote. (Ostatné hodnoty nie sú pod dolnými hranicami ref. hodnôt).
    Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    myslím, že v tomto vašom prípade, napriek tomu, že to nie je fyziologický stav, to že nemenštruujete nebude až taký zásadný problém. Veľmi pravdepodbnou príčinou bude spomínané psychické napätie a stres.
    Čo sa týka zníženej hodnoty Prolaktínu, môže ísť o náhodný nález a je potrebné odbery zopakovať s odstupom času.