Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • OCKOVANIE PROTI KIAHNAM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    CHCELA BY SOM SA SPYTAT ,OD AKEHO VEKU SA OCKUJE DIETA NA OVCIE KIAHNE, SKUSENOSTI S TYMTO OCKOVANIM AKO AJ CENU OCKOVACEJ LATKY. MOJ SYN MA 10 MESIACOV A CHCELA BY SOM HO DAT ZAOCKOVAT.DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dá sa očkovať uždo deviateho mesiaca veku dieťaťa, keď sa použije jednozložková vakcína. Je možné a aj vhodné, očkovať v pätnástom mesiaci, kedy sa namiesto trojzložkovej vakcíny proti vírusovým chorobám / mumps. osýpky, ružieka/použije vakcína štvorzložková, ktorá obsahuje aj zložku prit ovčím kiahňam. Vakcína stojí okolo 50 - 60 eur.Doposiaľ som nemala žiadne závažné reakcie po očkovaní touto vakcínou. Na zvýšenie obrany proti tomuto ochoreniu sa odporúča podať dve dávky očkovacej látky proti kiahňam, vtedy je ochrana takmer sto percentná. Pri zaočkovaní jednou dávkou je ochrana asi osemdesiatpäťpercentná, ale aj prípadné ochorenie prebieha veľmi ľahko a neboli popisované komplikácie. Je možné a vhodné preočkovanie urobiť jednozložkovou vakcínou šesť až osem týždňov po prvej dávke / napríklad v štvorkombinácii/. Jednozložková očkovacia látka stojí asi 45 eur.