Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie proti ovčím kiahňam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, dakujem pekne za odpoved na moju otazku. Chcem sa vsak este opytat na sposob ockovania. Viem ze existuju dva. Zaockovat dceru teraz vakcinou Priorix Tetra a preockovat ju potom tou samotnou vakcinou (Varicelix alebo ako sa vola).
    Alebo je este moznost zaockovat ju len tou samotnou vakcinou, ktoru myslim treba tiez preockovat este raz.
    Zaujima ma, ktora moznost je lepsia, alebo vhodnejsia. Predpokladam ze ucinok je ten isty, ide iba o jedno "pichnutie" naviac.
    Zaujima ma aj vas osobny nazor, ci je teda ockovanie proti kiahnam vhodne, ci ho vy osobne odporucate.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Vlastne ste si odpovedali, naozaj pri očkovaní vakcinou etra ide o jeden vpich ušetrený. Nakonie to preočkovanie ani nie je nutné, dieťa je chránené na cca 86% a predpokladá sa i pri zvyšných 16tich percentách mierny priebeh.
    Odporúčam očkovanie v každom prípade v niektorých špecifických situáciách, inak nie je mojou úlohou odporúčať, len informovať. Ako iste viete nepatrím klekárom, ktorý neuznávajú možné komplikácie po očkovaní. Na druhej strane na základe neochorie ten, kto má protilátky je jasné, že neochorie ten, kto ochorenie prekonal alebo je zaočkovaný.