Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mi sme boli 29.10.2009 druhý raz očkovaný po šiestich týždnoch do noziciek dcerka pri prvom ockovani nemala ziadnu reakciu ani teplotu ale po tomto druhom ockovani na druhý den ma 38 rano dala som jej sirup PARALEN ale pobede jej zasa telota vystupila na 38 je to po tomto ockovani normalne a staci paralenový sirup


    DAkujem Tkacikova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Tepôota po očkovaní je normálna reakcia na očkovanie. je potrebné vedieť, že preventívne proti teplote nič nepodávame, do teploty 38 st. C tiež nie je potrebné podávať žiadny liek od teploty. Pri teplote nad 38 st C podávame paralen v príslušnej dávke môžeme ho zopakovať po šiestich hodinách. Ak teplota trvá via ako dvadsaťštyri hodín, konzultujte lekára.

Podobné otázky

  • Hpv vírus

    , Autor: micuska343

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, nakoľko mi diagnostikovali genitálne bradavice. Dá sa to vyliečiť alebo vírus ostáva v tele už natrvalo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste pozitívna na typ vírusu HPV ktorý spôsobuje condylómy, na tento typ vírusu už budete mať vytvorené protilátky. Vírus sa však môže reaktivovať a najmä pri poklese imunity sa bradavice môžu vytvoriť opäť. Najúčinnejšou prevenciou proti vírusom HPV je očkovanie proti HPV, ktoré odporúčam.

  • HPV očkovanie

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň. Uvažujem nad očkovaním proti HPV vírusu. Som dospelá, sexuálne aktívna, partnera mám stáleho už 3 roky. Skríning krčka maternice som mala pri preventívnej prehliadke, pred 5 mesiacmi v poriadku. Je potrebné pred samotným očkovaním ešte nejaké vyšetrenie ale vytery u gynekológa? Vopred srdečne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebné žiadne vyšetrenie. Očkovať sa môžete prakticky hocikedy. Pre plnú, celoživotnú, ochranu sú potrebné 3 dávky očkovacej látky.

  • Očkovanie a tehotenstvo

    , Autor: Nika8888

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa môžem dať zaočkovať na čierny kašeľ a tetan aj keď plánujem v najbližších dňoch otehotnieť. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím v tom problém, aby ste ste boli zaočkovaná. V niektorých krajinách je očkovanie proti tetanu a čiernemu kašľu povinné počas tehotenstva.

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, keď som bola preočkovaná v roku 2017 proti tetanu mám dostatočné protilátky proti čiernemu kašľu, či je potrebné sa nechať ešte pred pôrodom (aktuálne som 34 plus 0) preočkovať? Ak áno tak akou vakcínou sa očkuje. Chcem ochrániť bábatko nakoľko mám 5 ročného syna v škôlke. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti čiernemu kašľu patrí na Slovensku medzi povinné očkovanie. Očkovacia látka proti čiernemu kašľu sa zvyčajne podáva v rámci kombinovaného očkovania proti záškrtu a tetanu (často v kombinácii aj s očkovacou látkou proti poliomyelitíde, Haemophilus influenzae a hepatitíde B). Prvý cyklus 2 až 3 dávok sa zvyčajne podáva v období od dvoch do 12 mesiacov podľa národného očkovacieho kalendára. Tretia a štvrtá dáka sa odporúča vo veku od 11 do 24 mesiacov a ďalšia dávka v období medzi tretím a siedmym rokom života. Niektoré krajiny EÚ odporúčajú v prípade dospievajúcich, dospelých alebo žien počas tehotenstva preočkovanie, ktorým aj deti po narodení získavajú dočasnú ochranu. V niektorých krajinách sa takisto odporúča preočkovanie nechránených žien krátko po pôrode, aby sa znížilo riziko prenosu tejto choroby na dieťa. Váš starší syn, ako aj všetky deti v jeho veku by mali byť očkované. Rozhodnutie o očkovaní je na Vás. Pre bližšie informácie, ako aj predpis očkovacej látky navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať aký je váš názor na očkovanie v tehotenstve (aktuálne som 33 plus 1) proti čiernemu kašľu z dôvodu ochrániť novorodenca pred touto chorobou. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v niektorých západných krajinách, ako aj v USA, sú v súčasnosti odporúčania očkovania proti čiernemu kašľu tehotných žien pred pôrodom, aby sa zabezpečila ochrana dieťaťa po pôrode v období, keď ešte nemôže byť očkované. Takže Vaše placentou prenesené špecifické protilátky ho budú chrániť. U nás očkovanie tehotných žien nie je povinné, ale realizuje sa dobrovoľne na žiadosť matky alebo odporúčanie lekára. Keďže ide o neživú vakcínu, očkovanie viacerými neživými vakcínami nie je v tehotenstve, najmä v poslednom trimestri, kontraindikované. Riziko pre plod rozhodne nie je vyššie ako riziko nákazy čiernym kašľom po narodení a možných komplikácií s tým súvisiacich. Vzhľadom na vyšší výskyt čierneho kašľa u dojčiat s úmrtiami v týchto krajinách sa pristúpilo k takémuto očkovaniu matiek, prípadne aj ostatných rodinných príslušníkov, aby sa nepriamo ochránili novorodenci a malé dojčatá, pokiaľ sa nemôžu ešte oni očkovať, pretože aj jedna dávka vakcíny pre nich ešte neznamená dostatočnú ochranu pred ochorením.