Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pocit neistoty? Alebo žiarlivosť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    neviem zadať predmet, pretože vlastne sama neviem čo sa so mnou deje. Som 1x rozvedená, bývalý manžel ma podvádzal. Rozvod prebehol normálne, mala som pocit, že som to dovre prekonala. Istý čas som vo vlastnom záujme chodila k psychológovi, aby som si utriedila vlastné pocity a aj ona ma zhodnotila ako silnú osobnosť a že som to celé dovre zvládla. Som tip,ktorý sa snaží hľadať riešenia na všetko, možno tak trochu naivka, idealistka. Zostala som sama s dieťaťom - hned od jeho narodenia, neskôr začala podnikať. Som na to hrdá - dokázala som sa o nás postarať, môjmu dieťaťu nič nechýbalo, rozbehla som v pracovnej oblasti to čo som vždy chcela.
    Ked mal syn dva roky stretla som muža. Neoslovil ma hned, ale postupne. Rozumeli sme si, aj synovi sa páčil a tak sme sa všetci traja stretávali. Po dvoch rokoch chodenia sa k nám nasťahoval. Po krátkom čase potom som otehotnela.To bábätko som si vuac želala ja ako on, ale potom sa už začal rešiť aj on. Bol pri pôrode, bol a je mi oporou, je perfektným otcom oboch detí. Viem, že ma má rád, stará sa o nás príkladne, postíska ma, povie, že ma má rád. O dva mesiace nás čaká svadba, staviame spoločný dom.
    Ale...mna stále prepadnú občas pocity neistoty. Neviem ako by som to povedala. O tej svadbe som viac hovorila ja ako on. On nie je romantik, to viem. Ale takto mám pocit, že tú svadbu som si ja vydobila a on sa len prirspôobil, ale ja by som chcela mať pocit,že ma považuje za pre neho najkrajšiu a najlepšiu. Nikdy mi to takto nepovedal, vlastne ma ani nepožiadal o ruku - len sme šli na úrad, dohodli termín a hotovo.
    ďaľšia vec - viackrát sa stalo, že som našla jeho rozhovory, maily s kamoškami. dokonca s bývalou frajerkou. Viem, že ma nepodvádza, o viem na 100% a preto by som ani nepovedala, že je to žiarlivosť. Viem a to mi povie aj on, že prídu ked niečo potrebujú z jeho roboty alebo tak - však to je normálne a slušné a ja roti tomu nič nemám. Ale s niektorými vedie také maily - také flirtovacie. Neviem to nejako nazvať, ale také, že ona napíše, že ide na masáž, on, že kde a kto ju bude masírovať a o tom, že ide na obed a hned ako príde z obeda už píše že je späť a "PA" a podobne. Mne nevadí to, že si niekto napíše - okrem toho nie je to ani moja vec. Aj ja mám kamarátov, aj bývalé lásky, aj si napíšeme, ale nepoužívame tento štýl. Neviem to vysvetliť, ale strašne ma to uráža a bolí. necítim tam úctu alebo ako by som to nazvala. Už pred dvomi rokmi som mu to vysvetlila, že sa to už podľa mna nepatrí a uráža ma to. Povedal, že to chápe a že to robiť nebude. Ale robí to ďalej. Nie je v tom nič fyzické, nič také "ozajstné", sú to také slovné naťahovačky, ale prečo sa takto potrebuje naťahovať s inými ženami? Musím povedať, že viem,že sa nemá čítať cudzia pošta, ale ked vidím takéto niečo a vidím, že má aj tri heslá - láka ma to ešte viac. nerobím to pravidelne, ale raz za čas, ked sa naskytne príležitosť neodolám :(
    A tak neviem....možno, že som už ja navždy narušená. Možno chcem priveľa. chcela by som mať pocit, že je na mna hrdý. Bol pri pôrode a aj ked to nebol dlhý pôrod, bol to pôrod a narodil sa nám krásny syn. On ho zbožnuje, ja samozrejme tiež. Ale ked napíše dotyčným babám - frajerka porodila alebo "bol to ľahký pôrod" ako by ma zrádzal. Je to pre mna tak intímna a nádherná chvíľa a takto zhodnotené mi to príde bez citu.Neviem čo sa so mnou deje, ale už si nie som istá ani svadbou. Robíme dobre? Čo robiť? Mám právo chcieť, aby sa s inými ženami nebavil takýmto štýlom? Inak už jedna sa s ním pre toto nebaví, lebo si s nou písal (kamoška) a ona to chápala presne takto ako ja, ale on robí srandičky. Ale teda nie som jediná kto to vidí takto. Povedal, že to teda už robiť nebude, že on to tak vôbec nemyslí. Má len nás, nás ľúbi a ak to niekto vidí inak je to jeho problém. A že ho to mrzí. Ale ja tomu už nejak neverím. Čo robiť?????
    Som z toho smutná, cítim sa sklamaná, zradená...akoby narušil niečo intímne, niečo dôverné medzi nami.
    ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý večer,

    čím je to, že máte takéto hryzenie? ozýva sa vaša intuícia? neviem. avšak pre niečo svojho budúceho milujete a bude to pravdepodobne niečo čo súvisí s jeho čarom osobnosti a to tam zrejme bolo aj predtým ako vás stretol a z toho "čara", z toho čo je "jeho" ako napr ten komunikačný štýl aj on sám žije. nerobil by to keby mu to neprinášalo uspokojenie. zrejme to tam bolo vždy, ale ste o tom bud nevedeli takto pragmaticky alebo to ste to až tak neprežívali. vy ste si s ním sadli a malo to pekný vývoj pre vás oboch. obaja ste do toho išli a zdá sa, že zdárne (spoločné projekty ako deti a dom to je niekedy viac sa ako sa dá od bežného života čakať). čo ďalej? asi to bude vecou rozhodnutia. ak to naozaj nebude ďalej praktizovať, znamená to, že pre vás urobil niečo mimoriadne a to by som cítila ako podporu vzťahu a lásky, ako snahu. a aj ako veľké prekročenie vlastných hraníc a možností. a potom fakt klobúk dolu. pravdepodobnejšia varianta bude, že vždy bude k podobnému štýlu komunikácie skĺzavať a aj ked ho na váš "nátlak" načas zanechá, zase ho počase objaví s novou iskrou. je to také chodene na hrane, hrnie sa s napätím a pravdepodobne vždy narazí na kamarátky ochotné komunikovať takto. pokiaľ to zostane v tejto rovine a nepôjde to ďalej, mohli by ste s tým žiť?

    a ešte je tu možnosť, že podobný štýl komunikovania vnesiete aj do vášho vzťahu, vytváranie napätia jemným flirtovaním, naťahovaním sa... prosto to čo praktizuje v komunikácii s kamarátkami.

    je možné, že ste vo vzťahu vy tou líderkou, že partner to vníma ako tok udalostí nie ako váš manažment a možno mu to aj vyhovuje, možno to nevie inak. vy viete ako sa stavia k veciam. ale každý sme nejaký a ked ho budete chcieť pretvoriť, pohoríte. majte ho rada takého aký je alebo sa za neho nevydávajte, nezmeníte ho pokiaľ sa on sám nerozhodne sa zmeniť.

    toľko môj názor

    prajem "dobré" rozhodnutia a veľa šťastia