Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nedáva na ne pozor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Casto a rada citavam Vasu rubriku, ale doteraz som nezachytila (mozno velkou nahodou) rozbor problemu, ktory je asi dost bezny medzi rodicmi- situaciu ked jeden alebo mozno aj obaja rodicia maju pocit, ze ten druhy rodic nedava na deti az taky dobry pozor ako on sam. Pochopitelne sa toto zrejme stava castejsie matkam, ale snad sa najdu aj uzkostlivi tatinovia...ktovie.
    Este predtym ako sa pokusim vysvetlit v com mam problem, by som chcela napisat, ze nepatrim medzi extremne uzkostlive maminy. Nikdy nekricim "pozor spadnes" ak sa niektore z mojich deti (15 mesiacov a 3,5 roka, od narodenia starsej dcerky som stale na metrskej dovolenke) spusta po smykalke a podobne, dokonca mam az pocit, ze v tomto smere som skor benevolentnejsia, moje deti pravidelne chodia domov upiskane z vsemozneho objavovania vselicoho v parku, na dvore atd. Nechcem, aby to vyznelo nafukane, ani "zarieknut stastie", ale detom sa este nijaky vaznejsi uraz pod mojim dohladom nestal- aj ked toto niekedy zavisi od viacerych veci, nielen od opatrnosti rodica.
    Moj manzel ma ale- podla mna- este ovela benevolentnejsi pristup.
    Velmi casto sa hadame pretoze napr. ked kupe deti, tak ich bezne necha same a ide "nieco pozriet". Nikdy nie na velmi dlho pravdaze, ale na nestastie vo vani staci par sekund. Alebo ide s mladsou dcerkou niekde autom, v aute si spomenie, ze nieco zabudol a tak sa kludne vrati po tom (byvame v panelaku bez vytahu, tak to trochu trva) a ona sedi v nezamknutom aute v sedacke. Toto sa stava dost casto.
    Dnes som sa na neho hrozne nahnevala. Boli sme chalupe, kde mame velku zahradu, v ktorek manzel postavil detom dreveny domcek so smykalou a pieskoviskom a kde sa deticky radi hravaju. Manzel je velmi sikovny, dokaze taketo veci spravit sam, ale kedze je to jeho prva a jedina praca v tomto smere, mam z tej preliezky trochu strach- nie je samozrejme nijak odborne preskusana, je vysoka asi 3 metre, no tazko je mi to popisat ako presne vyzera, ale ma takych par nebezpecnych miest- napr. hore v "domceku" su lavicky na ktore ked deti vylezu, co robia casto, mozu vypadnut atd., v kazdom pripade sa ale na tej preliezke radi hravaju, a stravili tam mnoho uzasnych hodin uzasnymi hrami, ale vzdy davam velky pozor, co tam robia.
    Dnes som robila poriadok vnutry v chalupe zatial co sa manzel hral s detmi na pieskovisku pri tej preliezke. Z chalupy na ihrisko nevidiet je to takych 200 metrov do zahrady. Naraz zbadam, ze manzel je v chalupe. Udivene som sa pytala kde su deti (myslela som, ze mozno prisli s nim a hraju sa na dvore perd chalupou) a on ze su na ihrisku na piesku a ze on ide spravit este nejaku hojdacku a potrebuje na to cosi spilit, tak prisiel po pilu. To som uz zacal s miernou hysteroiu v hlase,aby sa rychlo k nim vratil, ze predsa nic pilit nemoze, ked ma na starosti deti (ja som bola v prostriedku upratovania, deti som mala na starosti chvilku predtym, ako on sadil). Naco on, ze to spili, ze predsa na deti bud e vidiet. Tak to ja som zacala pridavat decibely a viete si predstavit ako skoncil nas vecer....
    Velmi ma to mrzi. Viem, ze toto je problme v kominikacii, a verte mi, skusala som mu uz vela krat po dobrom aj zlom vysvetlit, ze takto nema s detmi zaobchadzat. Ze prave to je to tazke na dozerani na deti, ze clovek musi mat "oci na vsetky strany". Uprimne povedane, zda sa ze tomu velmi nerozumie, ja stracam trpezlivost a uz reagujem niekedy dost prehnane, ale fakt sa to opakuje casto.
    Ja neviem co s tym. Nedavat mu strazit deti nie je riesenie. Vysvetlit mu to asi neviem, alebo to odo mna neberie. Skusala som mu aj davat precitat clanky, kde sa pise o bezpecnosti deti pri kupani, ale ziadny vysledok. Sla som na to aj tak, ze nech to teda urobi kvoli mne, ze tak budem pokojnesia. Nic. Ja naozaj uz nemam napady, ako ho predsvedcit....preto prosim o pomoc. Dakujem, Mia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,

    Nuž, kto ho môže poznať lepšie ako vy? Popísali ste niekoľko spôsobov akými ste ho chceli presvedčiť, zdá sa že bez výsledku. Ale možno to nie je až tak bez efektu. Jednou z metód je nekričať, ale donekonečna opakovať svoje požiadavky. Stratégie, ktoré ste zvolili sú všetky ok. Ale kým dôjde od slov k pochopeniu a od pochopenia k realizácii, trvá to. Jeho vnútorné presvedčenie je iné a tým pádom motivácia čosi meniť je tiež iná. Asi mu niektoré veci v súvislosti s deťmi a ich strážením nedochádzajú tak ako by ste potrebovali. Takže v danej chvíli zopakujte v pokoji, že má dať pozor, že ich nemá nechať samé a pod.

    A poznáte ho. Viete odhadnúť slabé miesta jeho dávania pozor a ked sa dá, viete sa pridať. Kým niečo “hľadá”, dávate pozor vy. A v kľude mu pripomeňte, že malé dieťa sa nenecháva v aute samé. Oznámte mu, že kým to “čosi” nájde, prerušujete iné a dávate pozor vy. A prípadne sa ho aj spýtajte kedy sa vráti, koľko to bude trvať. Toto možno nie je ideálne, ale ak inak proti manželovi nič nemáte, berte to ako daň inak dobrému životu. Možnože ked uvidí, že ho nahrádzate a prerušujete aj spoločne potrebnú/prospešnú činnosť, lebo ho zaskakujete v “dávaní pozor”, možno mu to začne dochádzať. To, že mu to pripomeniete, je dôležité.

    Zatiaľ si skúste zodpovedať aj niekoľko otázok:
    Fungovalo to aspoň raz, že zareagoval na niektorú vašu požiadavku ohľadne dávania pozor?
    Túto intervenciu, po6iadavku skúste podkladať naďalej, snažte sa to robiť bez emočného náboja či výbuchu. Tak ako ked vychovávate, či učíte deti. V pokoji, opakovať. Neviem, či to bude fungovať práve na vašeho manžela, ale ked hádky a prosby nefungujú, nemíňajte si v nich energiu. A jednoducho skúste niečo univerzálnejšie. opakovanie používa aj reklama a funguje im to, skúste aj vy.

    Prajem veľa zdaru a odhodlania