Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • strach z lietania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    zaujimalo by ma, ako prebieha a ako dlho priblizne trva terapia na strach z lietania. Lietala som vela a nemam zlu skusenost, prosto sa to casom zhorsovalo a dnes uz nemam odvahu nastupit na palubu.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý večer,
    konkrétne s takouto témou na terapiu nemám skúsenoti. viem poskytnúť len všeobecné zorientovanie, ak máte záujem.
    terapie sú rôzne, napr desenzitivizácia, oslabenie sily podnetu strachu. obyčajne sa lieči opakovaným vystavovaním sa podnetu, ktorý spôsobuje strach, až vlastne si zvykneme a už nám ten podnet, teda lietanie, nič nerobí. čo je pri lietaní, hlavne občasnom, dosť náročná ak nie nemožná terapia.
    rôzne ďalšie prístupy liečia emocionálnu časť tohto problému, spôsobom podobným psychoanlýze a zažívaniu vlastných pocitov. je to asi schodnejšia cesta. terapeut-tka budú asi pristupovať k strachu z lietania tak ako k inému strachu či fóbii. vždy k úspechu terapii prispieva hlavne sama klientka, jej motivácia, angažovanosť a snaha na sebe pracovať. dĺžka? veľmi individuálne. niekedy môže pomôcť aj jedno dve sedenia, inokedy je to na dlhšie.
    teda ak máte záujem sa o svojom strachu z lietania dozvediet viac, odporúčala by som nájsť si terapeuta-tku. prajem veľa zdaru.