Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vymyslena kamaratka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Zacnem asi tym, ze som slobodna matka a mam trojrocnu dcerku. Je velmi vnimava a sikovna. Pred par mesiacmi si vymyslela imaginarnu priatelku a mne sa to zdalo mile, aku ma fantaziu a ani som to velmi neriesila. Ale kamaratka Lenka je s nami stale a pribudla aj dalsia a az teraz, ked uz ma aj imaginarneho ocka som pochopila, ze to asi nie je mila hra, ale absencia otca. Malicka ho sice pozna, ale on sa ukaze len raz za cas. Raz za tri mesiace, potom o pol roka a tak... A ja neviem ako dalej. Neviem ci mam hrat jej hru na priatelov, alebo nie. Bojim sa, aby jej to neublizilo. A neviem ani ci su lepsie obcastne navstevy jej otca, alebo radsej ziadne. Stava sa, ze sa rozplace ze chce ist k ockovi a ja neviem ako reagovat... Najskor sa snazim ukludnit ju, potom sa rozplacem a nakoniec ma ovladne bezmocnost a hnev, ze som zla mama a nedokazem jej dat to co potrebuje.Poradte mi prosim ako reagovat, aby som nieco nepokazila...

    Vdaka.

    PS: Vymyslene priatelky a vymysleny ocko je len doma. V skolke a ani nikde inde ich nespomina.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    vaša dcérka má úžasnú kreatívnu schopnosť "nainštalovať" si do života to, čo jej chýba.
    Tým že vie tento svoj imaginárny svet opustiť a bez problémov žiť v tej našej realite, je to dobrý znak - znak kreatívneho prispôsobenia. Skúste sa s ňou hrať - nech vás môže voviesť do svojho vysnívaného sveta, nech vám porozpráva, nech dáva svojim postavám hlas - tak sa krásne dozviete čo sa v jej detskej fantázii odohráva a môžete získať cenný kľúč k srdiečku vašej dcérky. Ona to proste rieši takto.
    A pre dcérku je akýkoľvek blízky podporný vzťah dôležitý - aj vzťah s ockom, ktorý je málo prítomný - obom im dovoľte nájsť k sebe cestu - vaša dcéra potrebuje mužský vzor pre svoje neskoršie fungovanie ako žena.
    A to že občas chce ísť k ockovi - ona to tak naozaj cíti, a nie je to útok na vás ako mamu - len jej v istých chvíľach chýba druhý rodič - možno vtedy keď nedostane to čo chce, keď nie ste podľa jej predstáv - to však nie je vaša chyba. Ste tá najlepšia mama akú má. A situácia je pre vás obe náročná...Držím vám obom päste a želám veľa šťastia.