Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zloba v sebe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    zacnem tym kde sa to podla mna vsetko zacalo. Otehotnela som pocas studia na vysokej skole,mala som 23 rokov. Pisem to preto aby Vas nezmiatol rocnik a moj vek.
    Neplanovala som babatko a i ked som citila ze moj partner bude otcom mojich deti, netusila som ze tak skoro. S priatelom sme mali problem, teda ja som mu odpustila neveru. Ale na dusi a v srdci ostalo nieco, co ani dnes neviem pomenovat.Priatel sa rozisiel so mnou a dovod rozchodu povedal az vtedy ked sme uz tu vzdialenost nevedeli prekonat.
    A bola to teda nevera. Potom som otehotnela.Rodina je pre mna vsetko a zrazu som sa mala stat matkou.Ja ktorej vsetko pada na zem, ja ktora zije myslienkamy nie konanim....
    Nenavidela som svoje tehotenstvo.Plakala som pre toho maleho cloviecika...lebo som vedela ze ono za nic nemoze. Vycitala som samej sebe to aka som...spoznala som svoju najtemnejsiu cast. Snazila som sa nemysliet na to, ze moj priatel je za vstko vinny. On to chcel...ale mna sa nikto neopytal. ved ja som pred otehotnenim riesila v sebe buducnost so svojim priatelom...a chcela sa snim rozist!
    A zrazu: sme mali byt cely zivot spolu. Tam hore so mnou niekto vybabral:)
    Potlacala som v sebe tieto absurdnost a snazila sa mysliet na to malicke stvorenie...a celkom to aj slo.
    Narodil sa moj syn...a bolo to este horsie. Neviem ci je to sposobene aj tym ze kojim, ale moja zloba s aprejavila viac krat aj tak..ze som ho silno potlacila, alebo som na nho kricala. Moj sym mal aj koliku...no bolo to tazke...com bol horsi on, tak ja som bola viac a viac frustrovana a mala pocit v tom afekte na nho ze ho nenavidim. Bala som sa svojej mysle. Bolo mi zo seba zle. Bol taky malicky a ja som mudala na zadok.
    Maly ma uz 5 mesiacov a ja na sebe tvrdo pracujem....Uz sa mi to nestava tak casto..a on je spokojnesi. A ani neviem ci tym, ze ja ja sa snazim...
    inak ani vonku sme nechodili s malym lebo mechcel tym byt, az teraz ked ho mozem nosit vo vaku....
    chcem sa opytat ci to co mam je diagnoza, mam v sebe skryty hnev?
    Pomstu za neveru manzela a vycitku ze on moze za to? Vytoci ma cokolvek. Bojim sa ze uz nic nedosiahnem a nedokoncim skolu.
    Potrebujem Vasu pomoc.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,

    určite je bábätko spokojnejšie aj preto, lebo sa snažíte pracovať so svojim hnevom a agresivitou.

    Netrúfam si stanoviť vašu diagnózu takto na diaľku. A je viac ako pravdepodobné, že to, čo sa vám deje nenazývame diagnózou. Sama ste pomenovali to, čo sa vám deje. Máte v sebe hnev na manžela, na okolnosti, na svoju bezmocnosť. To sa prenáša na bábo, hneváte sa na neho, lebo je naozaj ťažké si uvedomiť, že okrem toho, že manžela milujete, sa na neho aj veľmi hneváte. Pravdepodobne na jeho sklony vami manipulovať, či konať málo citlivo. A na to reagujete. Podľa mňa hrá rolu aj váš pocit bezmocnosti voči tomu, čo sa deje vo vašom živote. Potrebujete zosilnieť, lenže to sa nedá zo dňa na deň. Potrebujete čas.

    Vo vzťahu s bábätkom je dôležité, aby ste si uvedomovali, že prenášate na neho svoj hnev a učili sa s tým zaobchádzať. Už to robíte a ja vás v tom chcem podporiť. Aj takto sa učíte prijímať to, čo život prináša.

    Teraz je život trochu naruby. Takže v najbližšom období neriešte nič iné, iba bábo a svoje zdravie a pokoj. O pár mesiacov sa k vašim väčším plánom vráťte a začnite rozmýšľať ako na vec. Ako si doriešiť školu a čo je to, čo v živote chcete a potrebujete. Prijmite to, čo sa deje teraz a nebojte sa, že sa ďalej nepohnete. Ak budete chcieť, pohnete. Aj školu skončíte. V každého živote má všetko svoj správny čas. Pre vás je teraz čas bábätka a vyrovnania sa s tým, čo vám život priniesol.

    Prajem veľa zdaru