Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • susedske ohovaranie,osocovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mame problem so susedmi , robia stale naschvaly, nadavaju, ohovaraju, nicia spolocny majetok.Som asi 10 rokov dpmovym dovernikom, cela bytovka presla rekonstrukciou, minusovy stav uctu je daleko v pluse , sme 4 vlastnici ktori chceme aby sa zilo kludne ,bez poskodzovania spolocneho majetku, ale je to nemozne...Ja ako domovnik som upozornil na rozne nedodrziavania zakonov, podal som to aj na bytovom podniku, skade prisla vyzva na odstranenie nedostatkov, ale s nadavkami co im este budem diktovat a podobne.Uz asi pol roka ma suseda terorizuje , podla mojej domienky sa chce dostat na miesto domovnika a diktovat zivot v bytovke, susedia o tom nechcu abni pocut aby som sa vzdal funkcie, co mam robit vzdat sa nechcem , ani nemozem ale zit v neustalom strese sa neda.Suseda chce zateplovat strop v suterene pod jej bytom, ale zatial nepoziadala o zvolanie schodze na schvalenie zateplenia, ak mame schodzu tak len vycita co, kolko, a naco sa robilo to ci ono, spochybnuje vsetky zapisnice, uctovne doklady, aj po upozorneni byt. podniku ze je vsetko v poriadku, nieje ani jedna faktura nezakonna, ani jedna zapisnica nieje proti zakonu, a 15 dnova lehota na podanie na sud uz presla, 3 mesacna lehota sa jej netyka lebo o vysledku schodze vedela , tak neviem co stale chce.....Co mam robit, lebo jej neustale utoky , nadavania , vyhrasky, peticie, staznosti ma uz unavuju a strasne deprimuju pri dalsom zivote,ako aj celej mojej rodiny.
    Budem velmi rad za kazdu radu ci pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    susedské vzťahy sú náročná záležitosť - keď fungujú tak nám ani nepríde čo máme, akonáhle čo i len jeden "škrípe" - vie poriadne znepríjemniť život. Ak dobre rozumiem sitácii vo vašom dome, tak všetci ostatní obyvatelia sú s vami ako domovníkom spokojní - viete si "užiť" tento pocit uspokojenia, potvrdenia že robíte veci dobre? Viete prijať fakt, že nech robíte akokoľvek dobre, vždy sa nájde niekto, kto bude mať potrebu devalvovať vašu prácu a podkladať vám svoje frustrácie, nepohodu a pocit menejcennosti? Verím že susedkino správanie je únavné a vyčerpávajúce, dôležité je ako ho dokážete nechať na jej "polovici ihriska" - a je celkom možné, že keď vás jej invektívy prestanú "dostávať", tak jej uspokojenie prestane fungovať a ako "obeť" prestanete byť zaujímavý. Skúste ju pochváliť za jej dôslednosť, za jej snahu porozumieť a strážiť veci správcovské aby nedošlo k pochybeniu - ak jej dáte úlohu, rolu v celom procese, môžete jej dať presne to čo potrebuje a veci sa môžu meniť. Držím päste.