Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Neviem ako ďalej

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! S mojim manželom som sa zoznámila ako 16 ročné neskúsené dievča, zobrali sme sa po 8 rokoch. Dovtedy sme spolu bývali u mojich rodičov a začali sme si pristavovať k rodinnému domu . Všeto bolo v poriadku, rozumel si aj s mojimi rodičmi. Akonáhle sa nám narodila dcérka po roku manželstva nastal zvrat. Malá Maťka nemohla byť so starými rodičmi, vraj môže byť len raz do týždňa s nimi. Pritom bývame v jednom dome, s jednými vchodovými dvermi ale na poschodí. Máme tam 3 izby, len kuchyňa je spoločná. Po 2,5 roku sa nám narodila druhá dcérka a stalo sa to ešte horším. Nepomáha mi v domácnosti ani s deťmi.Viac začal chodiť do krčmi s kamarátmi. Začali škaredí nadávky aj pri dcérke, ktorá mala len 2 roky. Teraz, keď majú baby 3,5 a 1 rok si dovolil ešte viac. Mal vypité, pohádali sme a on ma fyzicky napadol až som chvíľu slabo počula. A to všetko pred očami detí. Ani sa neospravedlnil, vraj som si zaslúžila. A ešte k tomu máme na krku hypotéku k rodičovskému domu, kde polovicu vlastním ja a polovicu moja mamina,nakoľko mi tatino umrel. Neviem ako ďalej, nedá sa s ním rozprávať. Mám podať žiadosť o rozvod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý deň,

    viete, nikto nemá nárok vám hovoriť, že ste si zaslúžila. je to hrozné. znie to ako by mal problém so svojím sebavedomím a mocou. pravdepodobne s v niektorej oblasti svojho života cíte bezmocne alebo !dole". ak cítite, že o manžela ešte stojíte a chcete to s ním ešte skúsiť, skúšajte manžela "prebrať" zo stavu, v ktorom má pocit, že si môže na vás toľko dovoliť. hovorte s ním o tom, že sa nespráva adekvátne a že očakávate zmenu a že očakávate, že sa vám ospravedlní. nesmiete sa ho báť. je dôležité odsledovať, kedy sa ho chytá zúrivosť a má tendenciu si ju odregovať na vás tak, že vás bije. má jeho zúrivosť aj nejaký obsah? aká je vaša hypotéza, že prečo sa mu to deje? ak to viete, zistíte, pýtajte sa ho na to, zistite o tom viac a potom sa s ním o tom bavte. je dôležité vniesť vaše problémy do vašeho spoločného života a komunikácie.
    zároveň nestraťte zo zreteľa fakt, že násilie je nebezpečné. voči vám samej a aj voči deťom. a že taktiež je dôležité aby ste sa chránili a bránili. ak príde opitý, vymknite ho alebo mu vyhraďte izbu alebo... a následne, ked je v pohode, ho na toto upozornite.
    ak to bude pretrvávať, je asi namieste vyhľadať rodinného terapeuta, políciu, ....jednoducho zaujať postoj, ktorý vás a deti bude chrániť. je možné, že aj rozvod je na mieste a potom musíte konať.

    ak budete pracovať na vzťahu, páči sa, pre inšpiráciu:
    stanovte si s manželom pravidlá hádania sa a diskutovania. povedzte mu, že sa s ním rozvediete ked nezmení svoj prístup k vám a k deťom. premyslite si to, premyslite si aj argumenty a aj si premyslite "návody" ako to chcete/môžete žiť ďalej váš spoločný život. kto bude o čom rozhodovať atd. pravdepodobne to nebude ľahké a pôjde to len po motivácii či postupne, časom a tlakom. uvidíte. je naozaj na vás aby ste prebrali trochu aktívnej role a dali najavo, že je nevhodné, ak sa takto prejavuje pred deťmi a vám ubližuje. nebuďte obeť.

    pomoc môžete hľadať aj v radách u organizácii, ktoré sa zaoberajú násilím na ženaách a v domácnosti (vid internet, podľa hesiel).

Podobné otázky

  • Nestanovena diagnoza

    , Autor: AnnB234

    Dobry den prajem, mam dlhodobo problemy po vykonani malej potreby. Vzdy citim neprijemny pocit rezania trva 15-20 minut prejde a opatovne to zacne po dalsej potrebe. Bola som na kompletnych urologickych testoch aj steroch z mocovej trubice kde bol pritomny lactobacilus vaginalis , gynekologicke vytery na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamydie, kvapaku, trichomoniazu, gardnerellu vsetko negativne. Vo vytere pritomny stretococus viridans a enterokok faecalis. Neviem kam sa mam este obratit ani gynekolog ani urobol mi nevedia prist na pricinu rezania po vykonani malej potreby. Som uz zufala z toho a neviem ako dalej na ake vysetrenie ist alebo preco sa to deje.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus faecalis sa Vám dostal do pošvy pravdepodobne zanesením z konečníka. Skúste si dlhodobo realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Skusmo by sa mohol skúsiť užiť Monural, čo sú jednorázové antibiotiká na močové cesty. Odporúčam tiež dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 - 3 litre tekutín denne, aby moč nebol koncentrovaný. Takto sa Vám bohužiaľ neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť.

  • trhlina, rana

    , Autor: Sofia1

    Dobrý deň pán doktor,

    prosím neviem si dať rady. Pri pohlavnom styku sa mi vždy urobí rana, trhlinka pri vstupe do posvy. Boli to a pali pri moceni, jemne krváca..vždy sa zahoji do týždňa. Neviem čo mám robiť, aby som tejto rane predisla, skúšala som pouzit aj lubrikacny gel - nepomohlo. Neviem ako dalej.
    Prosím o radu.

    Ďakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o zhrubnutý okraj panenskej blany, či slizničnú riasu. Takto bez vyšetrenia sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup, prípadne Vás nasmeruje do zdravotníckeho zariadenia, kde sa dá realizovať zákrok v podobe úpravy pošvového vchodu, čím by sa spomínaný problém odstránil.

  • Zapachajuci výtok

    , Autor: Charlotte89

    Dobrý deň, od pôrodu už ubehlo 10 mesiacov a ja odvtedy trpím nažltlým zapachajucim výtokom. Gynekológ mi už dva krát robil kultivaciu ale výsledky sú vraj dobre. Ja už som zúfalá, ten zápach cítiť aj z koša kde hádžem zabalené vložky, nemám ani styk s priateľom.... Mam pocit ze chvíľu to už bolo lepšie ale momentálne je to veľmi silné a prenikave, Dr mi dal tabletky na mykozu ale tu nemám, mňa nič nebolí, nesvrbi.... Sem tam si spravím výplach s rosalginom,neviem ako ďalej či veriť ze doktor spravil všetky testy na zistenie príčiny alebo hľadať nového.... Budem rada za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o bakteriálnu vaginózu, ktorá sa antibiotikami alebo antinykotikami len prehĺbi. Realizujte si pravidelne vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a čo je dôležité, užívajte pravidelne vaginálne probiotiká.