Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 2. trimester

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Magistra, chcem sa opýtať či môžu tehotenské hormóny spôsobovať stavy strachu a úzkosti aj v 2. trimestri. Som 26 tt a začala som sa báť byť sama doma. Bojím sa byť sama doma aj s mojím 5-ročným synom. Doteraz bolo všetko ok a ja som bola šťastná tehuľka, ale syna začal bolieť zub. Manžel s ním bol u zubára, čo ja som aj tak zle niesla. Syn okolo zuba robil dosť cirkus aj keď po vyvŕtaní ho už asi nebolel. Ja neviem či to spustili tie jeho zuby a hormony len dokončili, ale ja sa bojím byť so synom a aj byť doma, dosť často plačem. Mali sme sa do Vianoc sťahovať (bývame ešte u našich), ale ako som sa veľmi tešila, tak teraz som to stopla, lebo sa bojím presťahovať. Myslela som, že môj gynekológ ma upokojí, že je to normálne, ale vypísal mi lístok a som objednaná k psychológovi. Ale ja neviem, možno to zvládnem sama. Mama mi vraví, aby som radšej šla, lebo po pôrode sa to môže zhoršiť (teraz som väčšinou pri nej- má obchod tak jej pomáham). Bojím sa, že keď teraz nezvládam samú seba tak to nezvládnem po pôrode ani s malým.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň Zuzka
    určite vám odporúčam návštevu psychológa - vnímam že pre vás to nie je jednoduché, ešte stále sa všetko okolo duševného zdravia u nás považuje za niečo, o čom sa nehovorí, za čo sa hanbíme.
    Takto sa však zjavne trápite dohadmi, čo sa asi stalo, čo bolo spúšťačom, čo sa to vlastne teraz s vami deje, čo bude ak to nezvládnete, aké to bude keď...
    Psychológ vám môže pomôcť porozumieť čo sa s vami deje, už i vyrozprávanie sa často prináša veľkú úľavu.
    Ak je možnosť, aby sa vám v blízkej dobe uľavilo, a vy ste sa upokojila a opäť si dokázala vychutnávať tehotenstvo, chvíle zo synčekom i tešenie sa na prírastok do rodiny - tak neváhajte.
    Želám vám veľa šťastia.