Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • :-(((

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Asi trpím depresiami. Mám dieťa, žijem s ním sama a už nevládzem. Ani psychicky, ani finančne, ani fyzicky. Ešte donedávna som sa snažila bojovať, ale už asi mesiac trvá u mňa taký stav, že ledva spravím malému jesť. Má 3 roky. Je zo mňa nervózny, keď ideme zo škôlky, nechce ísť domov. Som na neho doslova alergická. Stále mi robí na priek. Keď večer zaspí, hrozne ho milujem, ale cez deň, v jednom kuse neposlúcha. Niekedy je až agresívny. Hádže hračky o zem, chytí krabicu s autami s pôžitkom ju vysype na zem, strihá plyšovým hračkám ruky...doma máme neporiadok, nevládzem upratovať, keď má niekto prísť na návštevu, tri dni pred tým upratujem. Nikto o mojom stave netuší. Po večeroch tajne fajčím. To tiež skoro nikto nevie. A neviem s tým prestať. V noci mi je potom z cigariet zle a nemôžem spať. Ale jednoducho si nedokážem nezapáliť. Nemám energiu vôbec na nič. Ani na to, aby som zašla ku kaderníčke. Nemám na to ani čas. Som vystresovaná a určite tak pôsobím aj na svoje okolie. Keď sa niekomu aj zdôverím tým, že som vyčerpaná, iba kývne hlavou alebo povie, že to prejde. Ani o tomto mojom stave nemám chuť nikomu rozprávať, lebo sa hrozne za seba hanbím. ... Sama nie som, mám dosť kamarátov, ale o tomto mojom stave nevie nikto. Tutlem to, ako sa dá.
    Ani neviem, aká je moja otázka na Vás. Len tak sa chcem vyrozprávať. Poraďte mi nejakú dobrú motivačnú knihu...alebo niečo...neraďte mi prosím antidepresíva...moja mama ich užíva a vidím na nej, ako jej ubližujú. Poraďte mi niečo.
    Chodila som aj cvičiť, ale keď vidím všetky tie bezproblémové úžasné baby tam, tak si len uvedomím, aká som ja zlá. A to cvičenie ma vôbec nedobilo...nevidela som v tom žiadny význam a iba som bola viac unavená.
    Snažila som sa, ale už mám dosť. Nevládzem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,

    V prvom rade je fajn sa vyrozprávať reálnej osobe. Ľudia vedia mať pochopenie, možno nie všetci, ale niekto určite. Bolo by zaujímavé skúmať, prečo do tohto svojho reálneho sveta nikoho z vašich blízkych nezahrniete.

    Neverte tomu, že ľudia nemajú problémy (cvičenky), majú a asi k nim mnohí/é majú podobní postoj ako vy. Tvária sa, že nie sú. Ale oni sú a keď ste mama 3 ročného dieťaťa máte totálny nárok byť k.o., teda podobne ako ste popísali. Jednoducho naozaj potrebujete pomoc. Ako môžete byť v porovnaní s nimi zlá? Môžete byť v porovnaní s nimi inak naladená, mať horšiu náladu, nulovú chuť cvičiť, nedostatok energie, ...atd ale nechápem z akého aspektu hodnotíte seba ako že ste zlá?

    Čo vás váš depresívny stav učí? Čo vám prináša do života? Čo sa deje keď nevládzete? Okrem toho, že sa musíte zamerať na seba a svoje prežívanie? Predstavujem si, že to prináša spomalenie, vnímanie a pochopenie toho, ako je vám ťažko.

    Prakticky by som sa spýtala, či vám môže s malým po škôlke niekto pomôcť? Lebo ak áno, choďte do toho. Vy nepotrebujete len oddych, ale preladiť a možno aj odbornú pomoc. Určite by som odporučila psychoterapiu. Neváhajte s tým, je to naozaj dôležité a je to dobrá alternatíva antidepresív.

    Tiež by vám pomohlo vzhľadom na synov stav revolty, keby ste to brali menej dramaticky. Deti robia neprístojnosti, rozhadzujú a neupratujú si hračky. Treba ich veľa motivovať, hlavne pozitívne. Môžete v skratke preposlať svoju otázku/otázky/popis potiaží na detskú psychologičku.

    Čo sa týka motivačnej literatúry, nejak sa neorientujem, čo presne máte pod tým na mysli. viete vašu potrebu nejak upresniť?

    Prajem veľa zdaru