Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • odstavenie

    , Autor: anezur

    dobrý deň pani doktorka,
    dcérka (10mesiacov) je plne kojená, odmieta príkrmy. priberať priberá, je spokojná, veľmi šikovná, ale mala napr. veľmi nízku hladinu železa (asi kvôli tomu, že okrem mlieka nechce nič). rozmýšľala som nad tým, že ak nezačne jesť do roka, tak by som ju nechala na pár dní babke, ja by som odišla. takže by som ju vlastne úplne odstavila. preto sa chcem spýtať, či by to pre ňu nebol veľký "šok", prípadne "trauma" ak to preženiem. že ma neuvidí niekoľko dní a zrazu nedostane prsník. ak by to na ňu mohlo mať negatívny dopad, tak to takto riešiť nebudem. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Záleží od viacerých faktorov, napríklad od toho, aký blízky vzťah má k babke. Ak je babka niekto, koho stretáva takmer denne, poznajú sa, vie s ňou bez ťažkostí zostať aj celý deň, mohla by byť babka dostatočnou oporou na prekonanie stresu z odlúčenia.
    Pravdu povediac si to ale celkom neviem predstaviť - vy jedného dňa odídete, dieťa zrazu začne jesť celkom inú stravu, ostane bez prsníka... Zdá sa mi to naozaj až šoková situácia, možno ani tak nie z toho odstavenia, ale možno skôr z tej prudkej zmeny stravy. Deti zvyčajne postupne prechádzajú na inú stravu niekoľko mesiacov, začínajú ľahšími a stráviteľnejšími jedlami, po malých dávkach... Poraďte sa v tomto ohľade aj s vašou detskou lekárkou, či je to vôbec vhodné zo zdravotného hľadiska.