Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Samostatnost deitatka vs. potreba blizkosti maminky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, poprosila by som o radu,vysvetlenie. Nasa, uz o par dni 10-mesacna dcerka, je zdrava,temperamentna,aktivna,zhoduje sa s popisom narocneho dietatka,ktory bol uverejneny casopise Mama a ja. Som s dcerkou velmi casto sama (moj partner je v praci dlhsie,a tiez pravidelne casto sluzobne mimo SK),plne sa dcerke venujem od skoreho rana(vstava medzhi 5:00-5:30) az do vecera,kym ju neulozim spinkat (20-20:30, teraz aj pozdejsie, nevie zaspinkat, zrejme kvôli zubkom, niekedy zriedka sa podari, ze zaspinka dopoludnia aj doma), sebe i domacim pracam sa venujem az vecer-v noci, ked malicka uz kludne spinka. Poprosila by som o vysvetlenie, ci je môj postreh spravny, a to: cez vikend, ked je moj partner doma, a prace doma robime spolocne, dcerka sa dokaze dost dlho zahrat aj samostatne v detskej izbicke (dvere ma dokoran otvorene, takze na nas priamo vidi, a pocuje nas, ako sa rozpravame, pozoruje, co robime...je pokojna, hra sa, obcas pristvornozkuje ku nam, potom sa znova pohra...) ALE ked som s nou sama (cez tyzden), nechce sa pohrajkat sama ani chvilocku, stale sa pyta na ruky, ked aj potrebujem uvarit pre nu obed...a urobit najnutnejsie prace, nejde to, dcerka si vyzaduje moju pozornost, nemam sancu vlastne sa ani najest, len "za pochodu" nieco rychle do seba zhodim aby som mala do vecera energiu. Niekedy mam pocit, ked sa vecer s partnerom rozpravame, aky bol den...a toto mu poviem, ze mi neveri, pretoze on vidi dcerku v uplne inom svetle cez vikend - ako som to popisala. Pritom, ked som aj s dcerkou sama, stale sa s nou rozpravam, pomenuvam jej veci, cinnosti, hram sa s nou, pomenuvam jej co robime, ci ideme papat, prebalovat, stavat kocky... a v pozadi nam ide este bud hudba alebo TV, cize nemame v domacnosti ticho. Vopred vdacne dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Je možné, že vaša dcérka zachytáva jemné rozdiely v atmosfére, ktorá doma panuje, keď ste doma samé a keď ste doma všetci. Je možné, že je to pre vás úľava, keď je doma aj manžel a nie ste na všetko sama.
    Na jednej strane sa mi zdá zrozumiteľné, že váš muž neverí, že vie byť dcérka aj iná, no na druhej strane sa mi to zdá od neho naivné, že si dieťa predstavuje iba tak, ako ho vidí on. Veď aj on sa zaiste inak správa s rôznymi ľuďmi...
    Skúste ho nechať celý deň s dcérou, prípadne aj dva, a nielen raz, aby si uvedomil, aké to je starať sa a navariť a byť v tom kole celý deň. Možno si s tým poradí, no zaiste zistí, že to nie je "dovolenka".