Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • , Autor: Registrovaný používateľ

    Dcérka bude mať 1.júla 2 roky a pred pár dňami sme dostali papier o prijatí do škôlky od septembra. v našom materskom centre prebieha pre deti od 2rokov projekt hráme sa na škôlku. dieťa tam ráno rodič odnesie a o 3hodinky sa preň vráti, pričom medzitým má program ako v škôlke s bývalou pani učiteľkou, ktorá je už na dôchodku. chcela som sa opýtať na váš názor, či by ste takýto program vnímali ako pozitívum, alebo skôr ako zmätočné, keďže by si už zvykla na niečo a od septembra by šla do iného priestoru, k inej učiteľke a v inom kolektíve. ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Nemusí to byť zmätočné. Môže ju to pripraviť na odlúčenie od matky, ktoré príde so škôlkou. Treba ale rešpektovať pocity dieťaťa a jeho tempo, akým sa novej situácii prispôsobuje - aj v MC, aj v škôlke.

Podobné otázky

  • Hlien

    , Autor:

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či je biely, krémový hlien po ovulácii normálny ? Respektíve aspoň podľa výpočtov by ovulácia už prebehnúť mala tento mesiac som to nesledovala ale menštruáciu by som mala dostať už nasledujúci týždeň okolo 28 apríla. Posledná menstruacia začala 30 marca a skončila 3 apríla. Premerná dĺžka cyklu je 30/31 dní. Občas príde skôr ale to výnimočne.
    Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o normálny, fyziologický, hlien. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • ovulacia

    , Autor: Anettka

    Zdravím Vas pan doktor :) chcem sa spytat som 17 mes od porodu chceli by sme pracovat na dalšom ale nie za nejakym učelom ze rychlo rychlo a snažit sa vyslovne :) chcem to skor nehat otvorene ale zaujimama ze teda ked nemam uplne pravidelnu MS vie mi prist o 1-2 dni skor alebo o 2-3 dni neskor kedy je teda ovulacia? kedy mozem cca ratat po skončeni MS ( ktora trva cca tych 5 dni) ze y soom mohla mat ovulku? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď k ovulácii dochádza štandardne približne v polovici cyklu. Menštruačný a ovulačný cyklus sú však dva samostatné cykly, ktoré prebiehajú samostatne, hoci na seba nadväzujú. Pri nepravidelnej menštruácii sa však nedá presne určiť, kedy k ovulácii dochádza. Preto sa pri snažení otehotnieť odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie.

  • Hodnoty progesterónu

    , Autor: Nat285

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať aké by mali byť hodnoty progesteronu pred menštruáciou vzhľadom k tomu že mi bol robený hormonálny profil u endokrinologa na 46ty deň cyklu a menštruáciu som dostala na 63 deň cyklu. Endokrinológ sa ma nespýtal na to kedy som mala naposledy menštruáciu ani kolky deň cyklu som a napísal mi do správy, že výsledky sú vramci referenčných hodnôt. Lenže progesteron mi vyšiel že mám 1.54 nmol/l. Asi 2 dni po odbere čo som bola 48 deň cyklu som bola na pohotovosti pre silne bolesti v podbrušku a lekár mi na pohotovosti povedal, že už by som mala každým dňom dostať menštruáciu a tie bolesti sú spôsobené tým… Prosím mám tento hormón v poriadku aj keď to bol 46 deň cyklu, nie je tá hodnota nízka?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota progesterónu počas luteálnej fázy menštruačného cyklu (od ovulácie po menštruáciu) je od 10,62 do 89,14 nmol/l, takže u Vás je hodnota výrazne znížená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, nálezy, výsledky vyšetrení, ani všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • HPV očkovanie

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň. Uvažujem nad očkovaním proti HPV vírusu. Som dospelá, sexuálne aktívna, partnera mám stáleho už 3 roky. Skríning krčka maternice som mala pri preventívnej prehliadke, pred 5 mesiacmi v poriadku. Je potrebné pred samotným očkovaním ešte nejaké vyšetrenie ale vytery u gynekológa? Vopred srdečne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebné žiadne vyšetrenie. Očkovať sa môžete prakticky hocikedy. Pre plnú, celoživotnú, ochranu sú potrebné 3 dávky očkovacej látky.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Lolitka3334

    Dobry vecer chcela som sa spytat ci mozem otehotniet aj ked som v januari vysadila antikoncepciu a aka je šanca ze by som otehotnela ked ju neberiem teraz momentalne som chora a beriem dvoje antibiotikum tak ci to tiez moze ovplivnit tehotenstvo a tieto veci dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentom vysadenia hormonálnej antikoncepcie nie ste chránená pred tehotenstvom, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Vo všeobecnosti sa otehotnieť neodporúča počas choroby, najmä ak užívate dvojkombináciu antibiotík. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, okolnosti, aké preparáty antibiotík užívate, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.